破產聯盟

標題: 判左跟李周 [打印本頁]

作者: vincent2023    時間: 8-7-2024 21:51
標題: 判左跟李周
3月頒令,6月判外判李周,呢幾日收到信係李周負責跟。
請問直接等李周搵我,定係要打比佢?
平時係等幾耐先會約傾生活費,同埋通常幾時開始交第一期?
作者: kenjichau    時間: 8-7-2024 22:20
小心啲講野 李周揸數好緊的
作者: 一個傻人    時間: 8-7-2024 22:51
佢會有信通知你幾時上去會面架啦
我果陣頒令後3個幾月叫我上去
傾好之後佢會計埋由頒令到上去傾呢段時間你嘅收入要上繳幾多
有預留就一次過畀埋,無就分期
基本上傾完之後果期糧一出就開始交
如果你上繳個戶口開唔切,要上去律師樓交

作者: vincent2023    時間: 9-7-2024 09:28
我3月頒令,最近幾日先收信跟李周,即係好快會約上去?
作者: mirror0822    時間: 9-7-2024 10:29
上到去門口陰陰沉沉唔夠光猛。接待處好細。入邊辦公室可能好大。
作者: vincent2023    時間: 9-7-2024 14:02
kenjichau 發表於 8-7-2024 22:20
小心啲講野 李周揸數好緊的

我都好擔心,好快要去面對
作者: square3207    時間: 9-7-2024 15:17
vincent2023 發表於 9-7-2024 14:02
我都好擔心,好快要去面對

唔洗擔心啦。我覺得李周仲好過石仔。李周有錢比佢就好啲。無錢比佢就。。。。
作者: 一個傻人    時間: 9-7-2024 18:11
vincent2023 發表於 9-7-2024 09:28

差唔多啦,李周好似大部分都半年內傾
作者: vincent2023    時間: 10-7-2024 01:35
即係約9月左右
作者: jos2000    時間: 16-7-2024 22:56
你地有無開大會,係未開左先批去外判
作者: 一個傻人    時間: 16-7-2024 23:03
jos2000 發表於 16-7-2024 22:56
你地有無開大會,係未開左先批去外判

都有唔開大會直接外判
不過開得大會就得兩間
作者: GG1338228    時間: 16-7-2024 23:23
過來人,你準時上繳和交年報,佢就唔會煩你。

記住就算你上繳幾多,都一定比之前還債少。
作者: tony浸信會    時間: 16-7-2024 23:41
政府出咗中年再就業    做滿半年攞一萬蚊    但要先失業三個月      呢次幣啦!    李周肯唔肯比失業三個月呢?
作者: Justlikethat    時間: 17-7-2024 17:21
我都係4月頒,7月頭要開大會,岩岩收到信跟李周…係咪食水好深?
作者: GG1338228    時間: 17-7-2024 23:54
tony浸信會 發表於 16-7-2024 23:41
政府出咗中年再就業    做滿半年攞一萬蚊    但要先失業三個月      呢次幣啦!    李周肯唔肯比失業三個月 ...

我都係跟李周,由頭失業到尾四年平安過
作者: cftong    時間: 18-7-2024 13:34
GG1338228 發表於 17-7-2024 23:54
我都係跟李周,由頭失業到尾四年平安過

完全冇搞你?聽講失業好麻煩。
作者: jojo20211030    時間: 19-7-2024 22:20
vincent2023 發表於 9-7-2024 09:28

可以等信, 月底都冇信就打去李周問就ok
作者: GG1338228    時間: 23-7-2024 00:14
cftong 發表於 18-7-2024 13:34
完全冇搞你?聽講失業好麻煩。

沒有,不過我說有做一些 part-time 出現金糧,佢地都俾開戶信我開戶口,我每星期自行入錢入去當出糧,而每個月我也上繳一個數目俾他們,就係咁過了三年幾順利畢業,頭一年我係無上繳的,所以第二年開始他就約我上去見面,當時就傾了我剛剛所講的。總之你給他們覺得你係有心想搵工做,有一定收入和願意上繳就得。
作者: cftong    時間: 23-7-2024 21:51
GG1338228 發表於 23-7-2024 00:14
沒有,不過我說有做一些 part-time 出現金糧,佢地都俾開戶信我開戶口,我每星期自行入錢入去當出糧,而 ...

介唔介意你part time幾多錢?同埋佢你交幾多?
搵part-time又出現另一個矛盾,就係生活費都唔夠,又點解有錢上繳,咁佢唔會更加懷疑你咩?
作者: GG1338228    時間: 25-7-2024 00:19
cftong 發表於 23-7-2024 21:51
介唔介意你part time幾多錢?同埋佢你交幾多?
搵part-time又出現另一個矛盾,就係生活費都唔夠,又點解 ...

大約 12000 - 25000,都係現金糧,多勞多得,報多少自己話事。

開支方面,年報寫部份屋企人幫就得,條數 balance 到佢就唔會點搞你。都係那句,你願意犧牲一些錢每個月準時上繳,幾年就好快過。
作者: whysodump    時間: 25-7-2024 07:42
GG1338228 發表於 25-7-2024 00:19
大約 12000 - 25000,都係現金糧,多勞多得,報多少自己話事。

開支方面,年報寫部份屋企人幫就得,條數 ...

師兄,咁有冇要求你提供親友幫嘅証明,例如入數記錄之類,定係就咁寫就信你?
作者: cftong    時間: 25-7-2024 15:01
GG1338228 發表於 25-7-2024 00:19

開支方面,年報寫部份屋企人幫就得,條數 ...

明白一定要上繳呢個道理,所以就係諗緊應該上到幾多。講真part-time搵咁少,上繳嘅都係死慳死抵或者屋企人幫手先交到,當你搵萬五,預交一兩千合理嗎?
作者: wclun    時間: 25-7-2024 15:38
whysodump 發表於 25-7-2024 07:42
師兄,咁有冇要求你提供親友幫嘅証明,例如入數記錄之類,定係就咁寫就信你? ...

唔會的...除非你唔合作
作者: wclun    時間: 25-7-2024 15:39
cftong 發表於 25-7-2024 15:01
明白一定要上繳呢個道理,所以就係諗緊應該上到幾多。講真part-time搵咁少,上繳嘅都係死慳死抵或者屋企 ...

差不多啦...我17000交2500
作者: GG1338228    時間: 26-7-2024 00:26
whysodump 發表於 25-7-2024 07:42
師兄,咁有冇要求你提供親友幫嘅証明,例如入數記錄之類,定係就咁寫就信你? ...

無特別要求我證明什麼,總之我自己收入減真支出係負數既,就填番那個數做由 XXX 支付,balance 到年報條數就得,我四年既年報都係咁填。
作者: GG1338228    時間: 26-7-2024 00:28
cftong 發表於 25-7-2024 15:01
明白一定要上繳呢個道理,所以就係諗緊應該上到幾多。講真part-time搵咁少,上繳嘅都係死慳死抵或者屋企 ...

我每月俾 $ 1,100 就得,每個月最後那日準時入數,好順利咁畢業 (我已經拿了高院封證明了,同日去埋 TST update 埋 TU),再開番馬會戶口和 e-banking。
作者: cftong    時間: 26-7-2024 08:59
GG1338228 發表於 26-7-2024 00:28
我每月俾 $ 1,100 就得,每個月最後那日準時入數,好順利咁畢業 (我已經拿了高院封證明了,同日去埋 TST  ...

咁都唔錯。但part-time唔穩定,係咪多咗就照交就得?
作者: Yetwoo    時間: 26-7-2024 10:34
我都係判咗李周,準時每月入錢就冇問題,一年收一次電話,
問你知唔知幾時出雙糧,同有幾錢

按照當初傾嘅數填就得,最好自己記低,每年填年報攞返嚟參考
作者: GG1338228    時間: 31-7-2024 03:53
cftong 發表於 26-7-2024 08:59
咁都唔錯。但part-time唔穩定,係咪多咗就照交就得?

我出現金,基本上幾多係我自己寫,明就明
作者: vincent2023    時間: 31-7-2024 13:42
請問你地破產原因係點樣寫?以及佢係咪會問破前破後所有轉數快紀錄?
作者: cftong    時間: 31-7-2024 14:29
GG1338228 發表於 31-7-2024 03:53
我出現金,基本上幾多係我自己寫,明就明

不過對方有冇炸型?係咪只要肯交錢就唔多追問?例如你喺邊度返工?幾錢個鐘?
作者: GG1338228    時間: 3-8-2024 00:02
cftong 發表於 31-7-2024 14:29

不過對方有冇炸型?係咪只要肯交錢就唔多追問?例如你喺邊度返工?幾錢個鐘? ...

的確到我交最後一年年報都無追問什麼,就算有幾個星期我忘記入錢去自己戶口都無問,只要年報條數一致就得;我覺得平時做下功課,有儲起月結單和支出記錄,個年報填到合情合理符合現實,受託人都唔會想理你。
作者: GG1338228    時間: 3-8-2024 00:04
vincent2023 發表於 31-7-2024 13:42
請問你地破產原因係點樣寫?以及佢係咪會問破前破後所有轉數快紀錄?

突然失業,儲蓄花光也找不到工作而還不到款就係原因。
作者: cftong    時間: 4-8-2024 01:26
GG1338228 發表於 3-8-2024 00:02
的確到我交最後一年年報都無追問什麼,就算有幾個星期我忘記入錢去自己戶口都無問,只要年報條數一致就得 ...

支出記錄包唔包括日常食飯八達通?
定係水電煤租金嗰啲?
作者: GG1338228    時間: 5-8-2024 00:31
cftong 發表於 4-8-2024 01:26
支出記錄包唔包括日常食飯八達通?
定係水電煤租金嗰啲?

我每個月都 $ 3,000 食飯 + $ 1,000 生活雜費,不用準到日日 mark 食飯用幾多錢。

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3