破產聯盟

標題: 破產後既生活,大家點過? [打印本頁]

作者: 菲尼克    時間: 8-7-2024 10:45
標題: 破產後既生活,大家點過?
朋友無哂,以前好FD既 都無哂聯絡咁濟老婆同個女無左
電話除左工事都無響過
依家屈喺屋企人屋企訓廳, 廢事太逼,  起身就出去  夜晚先返
日日如是...

作者: mirror0822    時間: 8-7-2024 11:10
點解朋友會知破產
作者: 菲尼克    時間: 8-7-2024 11:19
mirror0822 發表於 8-7-2024 11:10
點解朋友會知破產

借過錢  傾過下  攪到離婚咁大單 係人都知
作者: 天意玩弄人心    時間: 8-7-2024 11:39
向前看 幾年好快過 識下新朋友 加上你又高收入 四年後一支公仲爽
作者: 菲尼克    時間: 8-7-2024 12:13
天意玩弄人心 發表於 8-7-2024 11:39
向前看 幾年好快過 識下新朋友 加上你又高收入 四年後一支公仲爽

一支公真係爽咩
始終離過婚  印象唔好
同埋好掛住個女
作者: square3207    時間: 8-7-2024 12:57
四年黎。家人唔知。無同朋友講過。生活得仲開心過以前。而家畢業。輕輕鬆鬆唔洗還錢。又儲到錢。
作者: a981142    時間: 8-7-2024 13:01
菲尼克 發表於 8-7-2024 11:19
借過錢  傾過下  攪到離婚咁大單 係人都知

朋友因為借錢就疏遠你?你有無還先?
掛住去探下個女啦
作者: 菲尼克    時間: 8-7-2024 13:44
a981142 發表於 8-7-2024 13:01
朋友因為借錢就疏遠你?你有無還先?
掛住去探下個女啦

有還  本身都保持良好  應該唔關錢事 同埋都知我破產啦 都唔洗驚我再借
作者: 菲尼克    時間: 8-7-2024 13:44
square3207 發表於 8-7-2024 12:57
四年黎。家人唔知。無同朋友講過。生活得仲開心過以前。而家畢業。輕輕鬆鬆唔洗還錢。又儲到錢。 ...

單身?   如果我單身 破左都應該真係無人知
作者: square3207    時間: 8-7-2024 14:10
菲尼克 發表於 8-7-2024 13:44
單身?   如果我單身 破左都應該真係無人知

有老婆 無仔女。同家人同住。不過我咩都無講。破後都叫做死捱先可以無人知。
作者: 天意玩弄人心    時間: 8-7-2024 14:17
菲尼克 發表於 8-7-2024 12:13
一支公真係爽咩
始終離過婚  印象唔好
同埋好掛住個女

男人最緊要有錢 有錢你驚無女? 既然都離左婚就唔好再懷念過去,可能將來你飛黃騰達 聽日既事無人知。相信你既生活條件一定好過大部分人 大家都係咁過生活 活在當下吧
作者: 最後生還者    時間: 8-7-2024 14:43
死左之後都係歸於塵土,諗咁多做乜
作者: 菲尼克    時間: 8-7-2024 14:48
square3207 發表於 8-7-2024 14:10
有老婆 無仔女。同家人同住。不過我咩都無講。破後都叫做死捱先可以無人知。 ...

至衰我有物業  一破就穿煲
不過都係因為依個原因攪到我當初唔敢破產
一早破就好了
作者: 菲尼克    時間: 8-7-2024 14:49
天意玩弄人心 發表於 8-7-2024 14:17
男人最緊要有錢 有錢你驚無女? 既然都離左婚就唔好再懷念過去,可能將來你飛黃騰達 聽日既事無人知。相 ...

錢銀既野 依刻都唔重要
雖然仲有3年解破 到時我人工應該可以去到7-8萬一個月
但我又無依個想法破後點點點點
我只係掛住個女
同埋覺得依家離開佢 少睇左佢 唔捨得 又影響左佢成長
作者: a981142    時間: 8-7-2024 16:13
菲尼克 發表於 8-7-2024 13:44
有還  本身都保持良好  應該唔關錢事 同埋都知我破產啦 都唔洗驚我再借

有還都疏遠你?咁睇清d朋友好過啦
作者: 探險者    時間: 8-7-2024 17:02
你因為咁樣 嗰啲朋友都唔係朋友啦,講真搵嚟做咩?
作者: 金龍華    時間: 8-7-2024 18:36
老破同朋友無關係,除非你借過朋友錢唔還
作者: MoneyZero    時間: 9-7-2024 01:12
師兄 我未正式頒令所以暫時生活同之前分別唔大 雖然有啲收數滋擾但比起之前跑數果種壓力算輕鬆得多 破產前都叫做患難見親情 有啲老友知你唔掂 唔幫仲要避開都見唔小 老土啲講真係經歷過先明低處睇盡人情冷暖 家人由頭到尾都係支持嘅 當然有怨言要破產但問心當日真係生意唔掂先搞到舉手 佢地都覺得舉左手可能打後四年多限制 但好彩我唔係要打啲咩工所以破產對我搵食影響唔大
作者: MoneyZero    時間: 9-7-2024 01:14
探險者 發表於 8-7-2024 17:02
你因為咁樣 嗰啲朋友都唔係朋友啦,講真搵嚟做咩?

有啲朋友係咁 我經過都明
當中 有借過錢嘅亦都有啲見你唔掂即刻避開你嘅咩都齊
所以有時經歷過啲低潮真係見盡人性醜陋
重點係自己要爭氣唔可以比人睇死呀
作者: ccwa    時間: 9-7-2024 02:31
時間好快過,男人只要有$好多野可以重頭嚟過 加油
作者: 菲尼克    時間: 9-7-2024 11:22
有冇人係破後離婚 ,  要返老家住
作者: 天意玩弄人心    時間: 9-7-2024 11:59
菲尼克 發表於 9-7-2024 11:22
有冇人係破後離婚 ,  要返老家住

住老家又慳返筆 幾好呀
作者: 菲尼克    時間: 9-7-2024 12:02
天意玩弄人心 發表於 9-7-2024 11:59
住老家又慳返筆 幾好呀

離開個女
搬返去同父母住 驚比人地見到 心諗做咩返左黎住...
同埋又可能專登讓間房比我

作者: MoneyZero    時間: 9-7-2024 12:14
菲尼克 發表於 9-7-2024 12:02
離開個女
搬返去同父母住 驚比人地見到 心諗做咩返左黎住...
同埋又可能專登讓間房比我

師兄 唔好咁灰啦
好老土咁講屋企人永遠都係最支持自己嘅
呢段時間你好好爭氣
雖然同個女少見左 但係都唔好氣餒呀 爭氣呀

你同前妻離婚時搞到好僵?
作者: 菲尼克    時間: 9-7-2024 16:17
MoneyZero 發表於 9-7-2024 12:14
師兄 唔好咁灰啦
好老土咁講屋企人永遠都係最支持自己嘅
呢段時間你好好爭氣

破時已經申離
直到今日都住埋一齊
但老婆覺得咁樣好怪  要分開下
咁我唯有返去屋企人到住....依幾日要執包袱啦
作者: MoneyZero    時間: 9-7-2024 16:21
唔好介意我咁問 咁樣應該你哋婚姻冇問題? 其實我有個問題想問好耐 如果其中一個破咗產其實另一半係冇責任幫手孭或者唔會影響到任何嘅生活架嘛係咪
作者: MoneyZero    時間: 9-7-2024 16:22
因為呢我舉手之前都諗緊呢個問題 我個老婆就自己打自己工 所以都煩緊之後如果個破產官問起啲生活費都唔知點搞
作者: 96年的迷途小子    時間: 9-7-2024 16:26
破左之後我覺得生活好過以前 最fd的朋友 親人都體諒我 2024返左十幾次大陸玩 全部朋友兄弟買單 每次都有send出境紙 好多野都係自己惡化搞到甘 我睇開哂 入左學都話甘快 快一年半了 依家唔洗還錢 除左上繳 兄弟朋友每個月都會請我去玩 我都照寫照email 入左學開心過之前幾倍 知道我破既人有朋友 有同事 有公司老闆 家人 都對我超級好 令我對呢個世界改變左想法 其實以為入左學咩都冇哂。一切都係自己諗錯哂 坦白哂反而多左關心同金錢上支持
作者: 菲尼克    時間: 9-7-2024 16:58
MoneyZero 發表於 9-7-2024 16:21
唔好介意我咁問 咁樣應該你哋婚姻冇問題? 其實我有個問題想問好耐 如果其中一個破咗產其實另一半係冇責任 ...

無問題就唔會離婚又逼走
作者: 天意玩弄人心    時間: 9-7-2024 17:41
菲尼克 發表於 9-7-2024 16:58
無問題就唔會離婚又逼走

佢選擇同你離婚已經代表唔需要你或者覺得離開你更幸福,咁你咪祝佢幸福快樂,今時今天離婚好閒。你仲有個女放假咪過去睇佢 但你有交租都逼走你? 咁自己出去租屋囉
作者: KennyPang    時間: 9-7-2024 17:52
係睇到好多野!聽到好多說話!但係你要忍!諗真下!破產又唔係殺人放火!唔好理人哋嘅說話!做好自己!盡自已責任!四年好快過!加油!我都忍下忍下就三年!唔開心就上嚟留言!我都好多謝大家支持!
作者: a981142    時間: 9-7-2024 17:53
菲尼克 發表於 9-7-2024 16:17
破時已經申離
直到今日都住埋一齊
但老婆覺得咁樣好怪  要分開下

分房訓唔得咩?
欠債姐,唔洗離婚吧,解決到就得
作者: KennyPang    時間: 9-7-2024 17:54
補充少少!永遠都係有事嘅時候先至會見到咩係人咩係鬼!珍惜!
作者: 菲尼克    時間: 9-7-2024 18:15
KennyPang 發表於 9-7-2024 17:52
係睇到好多野!聽到好多說話!但係你要忍!諗真下!破產又唔係殺人放火!唔好理人哋嘅說話!做好自己!盡自 ...

我記得你 。
有時你想買眼鏡比小朋友
比你老婆怒屌話你無錢
你咁都忍到你老婆真係好野
仲有一齊?
作者: 菲尼克    時間: 9-7-2024 18:16
天意玩弄人心 發表於 9-7-2024 17:41
佢選擇同你離婚已經代表唔需要你或者覺得離開你更幸福,咁你咪祝佢幸福快樂,今時今天離婚好閒。你仲有個 ...

我無錢出去租了
唯有返父母到
作者: KennyPang    時間: 10-7-2024 11:10
菲尼克 發表於 9-7-2024 18:15
我記得你 。
有時你想買眼鏡比小朋友
比你老婆怒屌話你無錢

睇在小朋友份上忍下!其實今年係最後一年!只要習慣左個模式就會令自己舒服啲!錢銀嘅嘢好死!俾人越睇唔起!就越要爭氣!一年後翻身!同埋同老婆鬧校到解決唔到件事!始終佢一個人邊養得掂個女!佢又冇做嘢?佢始終都係要靠我維持佢哋生活!有啲乜嘢都好!畢咗業先算!
作者: KennyPang    時間: 10-7-2024 11:13
其實破產真係冇乜嘢!你習慣咗!就會覺得佢有好處!起碼唔使成日擔心要找數!你睇吓身邊啲人!有啲人仲衰過破產!我就好好彩!幾個老友都好撐我!幫咗我好多!
作者: 菲尼克    時間: 10-7-2024 12:21
KennyPang 發表於 10-7-2024 11:10
睇在小朋友份上忍下!其實今年係最後一年!只要習慣左個模式就會令自己舒服啲!錢銀嘅嘢好死!俾人越睇唔 ...

咁你破後生活係點....工作 家庭  屋企人
作者: 天意玩弄人心    時間: 10-7-2024 14:55
菲尼克 發表於 10-7-2024 12:21
咁你破後生活係點....工作 家庭  屋企人

見佢買副眼鏡都比人屌破產無錢 比我一早離婚 日日冷戰或嘈交對小朋友仲衰過離婚
作者: anyman00    時間: 10-7-2024 16:19
樓主係做咩job 搵咁多錢個月?厲害
作者: 菲尼克    時間: 10-7-2024 17:18
anyman00 發表於 10-7-2024 16:19
樓主係做咩job 搵咁多錢個月?厲害

政府高層
作者: 天意玩弄人心    時間: 10-7-2024 21:10
菲尼克 發表於 10-7-2024 17:18
政府高層

咁起碼十幾萬一個月 衰咩搞到老破?

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3