破產聯盟

標題: 情緒病的入學者 [打印本頁]

作者: LALALALA    時間: 23-6-2024 11:03
標題: 情緒病的入學者
2012破第一次,今年6月4正式頒領第二次,第一次跟黃嘉x,唉,慘到要個個月上去出信出糧,俾佢玩,攪到情況病由2014年開始發出嚟,一睇就睇左10幾年。

今年3月頭寫左遺書想自殺,最後入左精神科病院20日。

6月10號交左文件,同時上去破產管理處主仼到出信開户口,當時問主仼可否不外判,我扣完強積金加埋傷殘津貼大約有31000收入,攪緊離婚,每月開支填左41000,包括父母已退休無做嘢,一個4歲小朋友,工人加自己,個主仼好好,計番話我應該不用供款,應該不用外判

到6月17再打上去問多次幾時先知要唔要外判,主仼話已向高等法院申請由破產管理處做受托人,佢話即係佢唔轉部門就由佢黎做,只係等高等法院批就ok,大家知唔知仲要等幾耐?

同埋破產管理處主仼真係好好,公司有乜claim全部都可以claim,只係每年填寫次申報表寫清潔就ok

第一次破產跟外判經歷好慘
自己衰賭錢,依家已經去左參家介賭服務,希望幫到我
作者: Yuyuyuu    時間: 23-6-2024 12:53
最緊要戒賭,唔係既話只會再有第三次第四次
作者: LALALALA    時間: 23-6-2024 13:11
我都覺得係,希望戒賭中心幫到我,不過精神科醫生都證明左我係病態賭博,我都唔知有無社工幫到我
作者: LALALALA    時間: 23-6-2024 13:12
最希望真跟主任不用外判
作者: 明天會變好    時間: 23-6-2024 18:38
可以申請唔外判?
作者: Lee1234    時間: 23-6-2024 22:40
LALALALA 發表於 23-6-2024 13:11
我都覺得係,希望戒賭中心幫到我,不過精神科醫生都證明左我係病態賭博,我都唔知有無社工幫到我 ...

邊度精神科証明到自己係病態賭博?
作者: cftong    時間: 24-6-2024 12:08
第一次點慘法?
今次好彩判主任當然恭喜你,但有冇諗過如果真係外判,點樣可以令自己唔好咁慘?第一次跟外判吸收到啲咩經驗?
作者: cftong    時間: 24-6-2024 12:10
你開支41,000 ,根據爬文,好似冇師兄可以填得到咁多。主任係咪真係批足俾你?
作者: LALALALA    時間: 24-6-2024 23:04
明天會變好 發表於 23-6-2024 18:38
可以申請唔外判?

主任同我講如果佢地預計破產期內還款唔起過20萬就可以唔外判,但又有啲人話債主有權要求外判,我都想知。我主仼已經同我講左話佢已向高等法院申請由佢地做受托人
作者: LALALALA    時間: 24-6-2024 23:05
Lee1234 發表於 23-6-2024 22:40
邊度精神科証明到自己係病態賭博?

政府醫院精神科,我連精神科病院都入埋
作者: LALALALA    時間: 24-6-2024 23:11
cftong 發表於 24-6-2024 12:08
第一次點慘法?
今次好彩判主任當然恭喜你,但有冇諗過如果真係外判,點樣可以令自己唔好咁慘?第一次跟外 ...

第一次輸經驗,2012年,同依家玩法唔同,我上去傾生活費,最後電話確定左一個生活費,年半後話無簽文件唔計,再傾一次生活費就話我頭年半欠佢5萬左右,生活費比最初講批小3千幾,之後立即凍結我户口,每月好似乞兒咁上去出信去銀行攞錢,明明話12:30前上去就可以拎到信,有一個月12點15分上到去就話俾我聽要2:30先再上嚟拎封信,2:30上到去再等咗好耐,直頭佢搞到喺度喊,最後屋企人比咗五萬蚊我還俾佢先,佢就戒凍咗我戶口,正常2016年應該完成四年,拖到我2017年年中,足足多咗一年先正式俾個破產解除令我,但2016年完咗到2017年我冇理佢冇交過任何嘢,佢都冇叫我再交,但一路追佢破產,解除另一路都唔俾,要等到成年後先俾
作者: cftong    時間: 25-6-2024 00:34
LALALALA 發表於 24-6-2024 23:11
第一次輸經驗,2012年,同依家玩法唔同,我上去傾生活費,最後電話確定左一個生活費,年半後話無簽文件唔 ...

師兄真係好慘,我成日關注的就係呢啲案例。介唔介意講吓邊間外判咁仆街?

想再問吓,佢話你欠佢個50,000係因為生活費搬龍門批少左,而你的戶口及報稅證明你的收入原本是足以支付呢筆錢,但因為你已經洗咗所以當你欠佢錢?

咁最後你都俾咗五皮嘢佢,照計冇欠錢,憑乜嘢拖你年幾都唔解破?可否去破署投訴?
作者: cftong    時間: 25-6-2024 00:37
LALALALA 發表於 24-6-2024 23:04
主任同我講如果佢地預計破產期內還款唔起過20萬就可以唔外判,但又有啲人話債主有權要求外判,我都想知。 ...

咁又有少少奇怪,如果係咁破產時失業,咪唔使外判?有錢還反而要跟外判,冇錢咪着數咗?
作者: LALALALA    時間: 25-6-2024 02:44
cftong 發表於 25-6-2024 00:37
咁又有少少奇怪,如果係咁破產時失業,咪唔使外判?有錢還反而要跟外判,冇錢咪着數咗? ...

Lee個我都幾肯定,因為律師都咁講,預計小過20萬還款叫做簡易情序,你報失業,但如果你一個人,無乜人要供養,就預計你到時可能搵到嘢做要上繳,詳情我都唔知,但我因為都多開支,而我人工加晒都係得31000到,所以可能預計不用還
作者: LALALALA    時間: 25-6-2024 02:47
cftong 發表於 24-6-2024 12:10
你開支41,000 ,根據爬文,好似冇師兄可以填得到咁多。主任係咪真係批足俾你? ...

我情況有啲特別律師有解釋俾我聽自己申請會好啲。主任淨係話俾我聽佢計過我嘅開支正常應該多過人工,所以應該破產期內唔會有200,000或者以上還款,所以已經向高等法院申請由破產管理處接管。跟破產管理處主任真係好好,基本上小朋友學嘅所有嘢佢都比我claim,電話費我自己啦,老竇 老母 工人姐姐 都 俾 我 claim,果到8xx蚊,我小朋友興趣班在家學費,我冇記錯大概填咗$4000,我小朋友一路都學緊,主仼話俾單佢就ok,另外工人姐姐人工,供養老竇老母再加個女,另外水電煤,自己食飯,搭車再加公屋兩千幾蚊幾租,加加埋埋有41,000,41000裡面有填咗$2500醫療費用,因為我有晒精神科紀錄,要睇情緒病加精神科醫生,主仼無講實話批幾多錢俾我,不過出信叫我補交小小文件
作者: LALALALA    時間: 25-6-2024 02:55
cftong 發表於 25-6-2024 00:34
師兄真係好慘,我成日關注的就係呢啲案例。介唔介意講吓邊間外判咁仆街?

想再問吓,佢話你欠佢個50,000 ...

2012年我跟黃+石,屋企人幫我俾番5萬佢就已經唔洗再凍結户口,都無欠佢錢,拖我年幾先俾解除令我就係咁話整緊,計緊,但到左4年就無叫我再交仼何嘢,我估係經過5萬蚊後,我全部嘢做到足,拖我年幾搵唔到我錯處先出俾我,但2012到16年我出境我都無報俾佢,但今時今日就唔好,因為同10年前唔同晒,我都係4月申請先知同之前好唔同,嚴左好多,佢出信叫我解釋番我有幾條大數d錢去左邊,同埋要我詳細寫番賭錢嘅經過,我確實無講大話,所以如果跟主仼應該易解釋好多,我最怕跟外判每條數都問我就慘????
作者: LALALALA    時間: 25-6-2024 09:19
cftong 發表於 24-6-2024 12:10
你開支41,000 ,根據爬文,好似冇師兄可以填得到咁多。主任係咪真係批足俾你? ...

同埋我申請緊離婚,未批到,但交左申請文件俾主仼,主仼勁好,無叫我將個囡d開支除一半,個我覺得如果跟大果幾間外判肯定除半同小朋友興趣班一定唔會批咁多
作者: LALALALA    時間: 25-6-2024 09:21
cftong 發表於 25-6-2024 00:34

想再問吓,佢話你欠佢個50,000 ...

2012果次中途情緒病,就俾俾黃+石攪到咁,中間喊住打上破產管理處投訴,完全無理我,話你只可以搵你受托人,佢地都幫你唔到
作者: a981142    時間: 25-6-2024 12:51
已經搞到離婚,一定要戒啦
作者: cftong    時間: 25-6-2024 13:02
LALALALA 發表於 25-6-2024 09:21
2012果次中途情緒病,就俾俾黃+石攪到咁,中間喊住打上破產管理處投訴,完全無理我,話你只可以搵你受托 ...

嘩真係好無助,外判擺明玩你。破產好似冇晒人權。佢鍾意點就點。
同某啲國家聲稱調查,其實困你幾年,最後話唔告你有何分別?

而最L重要,就係拖你嗰年時間,使唔使你上繳先?

作者: LALALALA    時間: 27-6-2024 11:30
cftong 發表於 25-6-2024 13:02
嘩真係好無助,外判擺明玩你。破產好似冇晒人權。佢鍾意點就點。
同某啲國家聲稱調查,其實困你幾年,最 ...

拖我個年幾不用上繳
作者: LALALALA    時間: 27-6-2024 11:32
明天會變好 發表於 23-6-2024 18:38
可以申請唔外判?

剛剛主仼覆我已批生活費,有40000蚊一個月,感恩
作者: cftong    時間: 27-6-2024 15:09
LALALALA 發表於 27-6-2024 11:32
剛剛主仼覆我已批生活費,有40000蚊一個月,感恩

恭喜晒,批到咁多真係難得。
可否分享你點報?
我水電煤學費校服嗰啲全部都有單,但係如跟單冇就好少,仲有啲冇單嘅。
作者: LALALALA    時間: 27-6-2024 17:06
cftong 發表於 27-6-2024 15:09
恭喜晒,批到咁多真係難得。
可否分享你點報?
我水電煤學費校服嗰啲全部都有單,但係如跟單冇就好少, ...

我都係乜都報,個主仼完全乜都批
作者: a981142    時間: 28-6-2024 17:36
LALALALA 發表於 27-6-2024 17:06
我都係乜都報,個主仼完全乜都批

父母,小朋友,自己,4個人枇到4萬?
咁真係好鬆,有無上繳?
作者: kenjichau    時間: 8-7-2024 23:19
我真係唔係好信 一二千蚊點都要你供既
作者: 菲尼克    時間: 9-7-2024 04:08
有啲唔合理 。 你收入咁高 但欠債唔過20萬 又攪破產?  
作者: LALALALA    時間: 12-7-2024 08:42
父母,小朋友,自己加工人,批40038每個月,我連埋傷殘津貼未扣強積金出大約32000左右糧,依家主仼批左扣埋強積金後所有收入加埋唔過40038就不用上繳
作者: LALALALA    時間: 12-7-2024 08:44
kenjichau 發表於 8-7-2024 23:19
我真係唔係好信 一二千蚊點都要你供既

我總收入未扣強積金32000,主仼批40038,我有好嚴重情緒病,有晒醫生證明,連小朋友工人其實係5個入頭,仲要成5千工人姐姐人工,我係直接跟破產署,係批咁多就咁多,無需要講大話
作者: LALALALA    時間: 12-7-2024 08:45
菲尼克 發表於 9-7-2024 04:08
有啲唔合理 。 你收入咁高 但欠債唔過20萬 又攪破產?

我欠債差不多300萬,邊到睇我欠債唔過20萬?
作者: whysodump    時間: 12-7-2024 14:51
LALALALA 發表於 12-7-2024 08:45
我欠債差不多300萬,邊到睇我欠債唔過20萬?

師兄,你搵32000,但欠債300 萬,差唔多一百倍,邊樹借到咁多啊?好多二三線?
作者: 天意玩弄人心    時間: 12-7-2024 14:58
whysodump 發表於 12-7-2024 14:51
師兄,你搵32000,但欠債300 萬,差唔多一百倍,邊樹借到咁多啊?好多二三線? ...

你信? 2012 破第一次 2023 咁快就借到3球? 仲要得果三萬二人工
作者: 菲尼克    時間: 12-7-2024 17:12
好假...........差3球 唔洗外判
作者: LALALALA    時間: 15-7-2024 14:44
whysodump 發表於 12-7-2024 14:51
師兄,你搵32000,但欠債300 萬,差唔多一百倍,邊樹借到咁多啊?好多二三線? ...

我無需要講大話,借錢有好多辦法,無2,3線,全部大財或銀行,識玩就會借到
作者: LALALALA    時間: 15-7-2024 14:46
菲尼克 發表於 12-7-2024 17:12
好假...........差3球 唔洗外判

洗唔洗外判係睇你差邊間機構同埋黎緊破產期內預計有幾多錢還,唔係差得多就要外判,我就係第二次,所以最大個幾間今次都無欠佢地,全部細行同大財
作者: 天意玩弄人心    時間: 15-7-2024 17:48
LALALALA 發表於 15-7-2024 14:44
我無需要講大話,借錢有好多辦法,無2,3線,全部大財或銀行,識玩就會借到 ...

師兄你緊係識玩。破足兩次,仲要賭輸就嗌自殺仲要R埋傷殘兩蚊搭車 ha  祝你長賭長有 唔洗上繳d錢應該都係去賭
作者: LALALALA    時間: 15-7-2024 21:16
天意玩弄人心 發表於 15-7-2024 17:48
師兄你緊係識玩。破足兩次,仲要賭輸就嗌自殺仲要R埋傷殘兩蚊搭車 ha  祝你長賭長有 唔洗上繳d錢應該都係 ...

你Lee d人咁黑心,有本事你咪試下我嘅處境,連政府醫院,私家醫生都話我係病態賭博,係病黎,我好積極去緊介賭中心同見輔導員同社工,傷殘津貼係唔使,係你長期睇精神科社工會安排俾你,都要你真係有病先會批俾你,無得R番黎,我唔使上繳係因為連埋自己加工人總共5個人開支加全屋開支加工人姐姐人工,我都想我有本事上繳,唔使個個月都仲係負緊錢,要屋企人幫手
作者: 天意玩弄人心    時間: 15-7-2024 21:27
LALALALA 發表於 15-7-2024 21:16
你Lee d人咁黑心,有本事你咪試下我嘅處境,連政府醫院,私家醫生都話我係病態賭博,係病黎,我好積極去 ...

爛賭就爛賭咪,咪自欺欺人啦 都衰左兩次 R埋傷殘 你仲要面架咩?
作者: jackywong    時間: 15-7-2024 23:32
樓主是有公司的嗎?  可以借到咁多錢既
作者: LALALALA    時間: 16-7-2024 10:34
jackywong 發表於 15-7-2024 23:32
樓主是有公司的嗎?  可以借到咁多錢既

大家都問點可以借到咁多,我解釋俾大家知大概係點

第一你TU要靚grade,份工做左2年或以上,大公司自動轉賬出糧,無遲還款超過30日紀錄,破完第一次5年後已經可以整靚個TU

第二例如你人工3萬,你信貸報告見到你總欠出面大概50萬外債,Lee部分好緊要

第三,除左果50萬外債,你另外有50到80萬左右信用卡額係未用嘅

最後去幾間大銀行或大財申請清數計埋,佢地多數都會批你人工最多18到21賠清卡數加現金1到2賠,1間50到60萬3間都已經150到180萬,仲未計你原本欠緊嘅50萬加仲有50到80萬信用卡額未用,⼀般情況你清數50到60萬係可以最小借到3間到4間左右,如果從來都無破過,借到仲多 。

真心都已經係Lee到請教人地嘢,我無需要吹水
當然普通人係唔會識,睇完上面你會知大約流程,但進行中有好多細節,唔係行內人唔會做到。

出面都有公司收錢專門幫人整好個TU做類似嘅嘢,當然唔係叫你借完走去破產,例如你搵2萬左右,你欠40幾萬,好多人還緊萬幾蚊俾銀行,跟本生活唔到所以破產,但其實整番好過TU,係借40幾萬可能還8千到1萬,分60期,Lee 5年真係乖乖地唔好再洗大,其實就已經可以還番晒所以錢,但有唔小人整番好個TU,減低左個供款,又洗番大就無人幫到佢哋
作者: LALALALA    時間: 16-7-2024 10:38
天意玩弄人心 發表於 15-7-2024 21:27
爛賭就爛賭咪,咪自欺欺人啦 都衰左兩次 R埋傷殘 你仲要面架咩?

我從來都無話自己唔爛賭,我完全承認我破產係因為賭,都無需要講大話,真心係想share資料同有嘢想請教大家,唔係係到串77,再講多次,傷殘津貼無得R番黎,係真係有醫生證明先會拎到,唔好係到1知半解喺度扮專家
作者: 天意玩弄人心    時間: 16-7-2024 11:08
LALALALA 發表於 16-7-2024 10:38
我從來都無話自己唔爛賭,我完全承認我破產係因為賭,都無需要講大話,真心係想share資料同有嘢想請教大 ...

分享下點樣三萬月薪借到三球先。 我都想借三球然後拍拍patpat破左佢 再跟你劇本 自殺 入精神科 再抑鬱症 再拎埋傷殘 唔洗上繳。
作者: LALALALA    時間: 16-7-2024 11:11
天意玩弄人心 發表於 16-7-2024 11:08
分享下點樣三萬月薪借到三球先。 我都想借三球然後拍拍patpat破左佢 再跟你劇本 自殺 入精神科 再抑鬱症 ...

作者: herodragon    時間: 16-7-2024 11:31
唔好理其他人啦, 每個人都有唔同經歷...

我同你情況差唔多, 都係人工3萬借到2百幾萬,
岩岩破, 主任批我33000

我已經去戒賭中心3個月, 姑娘會單獨同你傾計, 佢幫我分析財政狀況, 了解我內心心態
一齊努力比心機戒賭
作者: 天意玩弄人心    時間: 16-7-2024 11:54
LALALALA 發表於 16-7-2024 11:11

師兄你就好 唔洗上繳 又有錢去賭
作者: herodragon    時間: 16-7-2024 12:29
天意玩弄人心 發表於 16-7-2024 11:54
師兄你就好 唔洗上繳 又有錢去賭

其實好多人都唔洗上繳, 好多人破之後都儲到錢
作者: 天意玩弄人心    時間: 16-7-2024 13:15
herodragon 發表於 16-7-2024 12:29
其實好多人都唔洗上繳, 好多人破之後都儲到錢

係,忍到手唔再賭實儲到 就算要上繳都儲到
作者: LALALALA    時間: 16-7-2024 16:49
herodragon 發表於 16-7-2024 11:31
唔好理其他人啦, 每個人都有唔同經歷...

我同你情況差唔多, 都係人工3萬借到2百幾萬,

介賭中心社工期實好好人,好想幫我地,我無再去澳門,本身無賭波賭馬,依家都仲有同朋友玩啤牌或者打麻雀,不過都唔係經常
作者: jackywong    時間: 17-7-2024 02:13
LALALALA 發表於 16-7-2024 10:34
大家都問點可以借到咁多,我解釋俾大家知大概係點

第一你TU要靚grade,份工做左2年或以上,大公司自動轉 ...

唔係好明清數果part的玩法
作者: LALALALA    時間: 17-7-2024 02:22
jackywong 發表於 17-7-2024 02:13
唔係好明清數果part的玩法

要睇你人工同外債賠數差不多同一時間去申請不同銀行或大財清數計劃,當然唔係咁容易,要行內人先知道點做,係到講到幾詳細都無用,無做過唔會自己申請到
作者: jackywong    時間: 17-7-2024 06:15
LALALALA 發表於 17-7-2024 02:22
要睇你人工同外債賠數差不多同一時間去申請不同銀行或大財清數計劃,當然唔係咁容易,要行內人先知道點做 ...

但清數不是需要還給舊的債主的嗎? 他們(新)不會知道你沒有還的嗎?
作者: candyho331    時間: 17-7-2024 07:20
jackywong 發表於 17-7-2024 06:15
但清數不是需要還給舊的債主的嗎? 他們(新)不會知道你沒有還的嗎?

你再問人地解釋唔到
作者: 天意玩弄人心    時間: 17-7-2024 07:44
LALALALA 發表於 17-7-2024 02:22
要睇你人工同外債賠數差不多同一時間去申請不同銀行或大財清數計劃,當然唔係咁容易,要行內人先知道點做 ...

借完唔洗清咩。你講野咁似中介 仲開post 問Wtsapp tg 群 師兄你好鬼下
作者: LALALALA    時間: 17-7-2024 09:37
jackywong 發表於 17-7-2024 06:15

例如你同1時間借3間,拎其中1間嘅錢去還,咁就有已經有還款證明
作者: LALALALA    時間: 17-7-2024 09:42
天意玩弄人心 發表於 17-7-2024 07:44
借完唔洗清咩。你講野咁似中介 仲開post 問Wtsapp tg 群 師兄你好鬼下

我之前問WhatsApp TG group係唔知唔可以,問嘅原因咪就係你Lee d識小小扮代表嘅人係到串77,有圖有真相,我想share破產管理處寄俾我嘅文件就知我有冇講大話,就知我有冇批到四萬蚊生活費。但唔知點解我share唔到
作者: jackywong    時間: 17-7-2024 10:26
LALALALA 發表於 17-7-2024 09:37
例如你同1時間借3間,拎其中1間嘅錢去還,咁就有已經有還款證明

但咁樣會否牽涉欺詐呢
作者: herodragon    時間: 17-7-2024 10:56
jackywong 發表於 17-7-2024 10:26
但咁樣會否牽涉欺詐呢

咁就要睇銀行/財務做唔做野, 其實呢d灰色地帶唔係人人識玩
作者: 天意玩弄人心    時間: 17-7-2024 11:56
LALALALA 發表於 17-7-2024 09:42
我之前問WhatsApp TG group係唔知唔可以,問嘅原因咪就係你Lee d識小小扮代表嘅人係到串77,有圖有真相, ...

你好叻 最識玩緊係你 咁快同d呀伯爭搭兩蚊
作者: jackywong    時間: 17-7-2024 16:39
herodragon 發表於 17-7-2024 10:56
咁就要睇銀行/財務做唔做野, 其實呢d灰色地帶唔係人人識玩

都是同時向幾間機構申請清數計劃嗎?
作者: 天意玩弄人心    時間: 17-7-2024 17:13
jackywong 發表於 17-7-2024 16:39

2016先解破 本身已經無信用既人黎  銀行會唔會傻到借到三球比佢 haha 仲要同一時間問幾間清數 TU起碼跌一級有多
作者: herodragon    時間: 17-7-2024 17:44
jackywong 發表於 17-7-2024 16:39

係, 機構見你有數係身先會借得多, 仲要同時問, TU多數2-3個星期先更新
作者: herodragon    時間: 17-7-2024 17:45
天意玩弄人心 發表於 17-7-2024 17:13
2016先解破 本身已經無信用既人黎  銀行會唔會傻到借到三球比佢 haha 仲要同一時間問幾間清數 TU起碼跌 ...

3萬人工借2百萬其實唔難, 佢可能連息加加埋埋3百個
作者: jackywong    時間: 17-7-2024 18:00
herodragon 發表於 17-7-2024 17:45

70倍..
作者: jackywong    時間: 17-7-2024 18:18
herodragon 發表於 17-7-2024 17:44
係, 機構見你有數係身先會借得多, 仲要同時問, TU多數2-3個星期先更新

假設真的申請三間都成功,之後他們會否再check TU嗎? 只要一check便知道
作者: 天意玩弄人心    時間: 17-7-2024 18:33
herodragon 發表於 17-7-2024 17:45

未破過或者得 但曾經破產 2016先解,借錢果陣會問是否曾經破產,樓主答無呀?:)  
作者: LALALALA    時間: 17-7-2024 20:28

對,連利息先有300
作者: LALALALA    時間: 17-7-2024 20:30
jackywong 發表於 17-7-2024 18:18
假設真的申請三間都成功,之後他們會否再check TU嗎? 只要一check便知道

佢地有機會再係3個月到半年查TU,正常你無遲還供得到就大部分銀行都唔會理,我借果下都無唸過會去到依家咁
作者: 天意玩弄人心    時間: 17-7-2024 20:47
LALALALA 發表於 17-7-2024 20:30
佢地有機會再係3個月到半年查TU,正常你無遲還供得到就大部分銀行都唔會理,我借果下都無唸過會去到依家 ...

隔幾個月差佬會搵你架啦
作者: jackywong    時間: 17-7-2024 21:29
LALALALA 發表於 17-7-2024 20:30
佢地有機會再係3個月到半年查TU,正常你無遲還供得到就大部分銀行都唔會理,我借果下都無唸過會去到依家 ...

清數計劃除了清卡數外,可否清私人貸款的?
作者: LALALALA    時間: 17-7-2024 21:42
jackywong 發表於 17-7-2024 21:29

可以清乜都得,不過我唔再講太多,費事俾留上串77 d人激親
作者: LALALALA    時間: 17-7-2024 22:03
天意玩弄人心 發表於 17-7-2024 20:47
隔幾個月差佬會搵你架啦

無問題嫁,搵我lor ,我入學前都睇過好多資料,俾人告係有機會嫁,所以先再發情緒病,不過告嘅機會唔大,2,3線財仔叫你自己報緊出邊爭緊邊到錢你無報就有問題,銀行大財全部都係跟TU批會,我又無仼何無上TU嘅2,3線數,自己衰賭錢無辦法,真係拎左去賭又輸左還唔到我都無辦法嫁,如果唔係就唔會香港有破產Lee樣嘢,我有晒醫院醫生紀錄,同埋清數d錢都係找左入去清數機構,只係好快又用番,你識小小係到串77,差佬真係搵我呀,我好驚呀,得未,你都係想聽到Lee d ,你Lee d人咪最開心lor, 識小小就入黎話人地吹水,好假,好鬼。如果唔係真係破產或準備想破產,無需要嘅人入黎Lee d擦存在感,我去其他地方大把嘢可以拆存在感啦。我真心係想分享自己2次嘅親身經歷,同希望自己打出黎嘅資料對有啲準備或剛破產嘅人士有啲用,唔係好似你咁係到有破壞冇建設
作者: jackywong    時間: 17-7-2024 22:10
LALALALA 發表於 17-7-2024 22:03
無問題嫁,搵我lor ,我入學前都睇過好多資料,俾人告係有機會嫁,所以先再發情緒病,不過告嘅機會唔大, ...

完全同意, 不用理他也羆.
想請教你關於清數計劃. 同時申請幾間金融機構是可行的嗎? 還有甚麼注意的地方?

謝謝您.
作者: LALALALA    時間: 17-7-2024 22:15
天意玩弄人心 發表於 17-7-2024 17:13
2016先解破 本身已經無信用既人黎  銀行會唔會傻到借到三球比佢 haha 仲要同一時間問幾間清數 TU起碼跌 ...

唔該你唔好喺度識少少扮代表,你知唔知邊間銀行TU咩grade 批到人工幾多賠,TU總外債係人工幾多賠先至批或者唔批,TU個grade點升你知唔知,同一時間申請幾間會跌分好多人都知,你第一間申請係B或者C申請到第5,6間咪最多去到E或者F,有啲銀行睇內部評分唔係好睇TU個grade,每間行睇嘅嘢都唔同, 我係識好多行內人,因為之前做過銀行,但自己從來都無做過顧問,亦都唔係喺呢度兜生意或者追人數,真心係想俾多啲資料大家,有時人工兩萬幾,單身,欠緊出邊五六十萬,好多時都會走去申請破產,但其實好多辦法可以唔使行到呢一步,因為單身批個生活費唔會多,如果搵緊兩萬幾,上繳一大舊數,分分鐘分五年還原嗰五六十萬,又唔使破產,大家都唔使問我有冇介紹,我冇任何人介紹俾大家,只係想大家聽完我講之後可以嘗試上網搵吓資料自己再諗吓辦法
作者: 天意玩弄人心    時間: 17-7-2024 23:16
LALALALA 發表於 17-7-2024 22:03
無問題嫁,搵我lor ,我入學前都睇過好多資料,俾人告係有機會嫁,所以先再發情緒病,不過告嘅機會唔大, ...

你真係好叻叻豬, 好精明
作者: 天意玩弄人心    時間: 17-7-2024 23:17
LALALALA 發表於 17-7-2024 22:15
唔該你唔好喺度識少少扮代表,你知唔知邊間銀行TU咩grade 批到人工幾多賠,TU總外債係人工幾多賠先至批或 ...

緊係破產啦 憑本事借點解要還?
作者: 天意玩弄人心    時間: 17-7-2024 23:18
LALALALA 發表於 17-7-2024 22:15
唔該你唔好喺度識少少扮代表,你知唔知邊間銀行TU咩grade 批到人工幾多賠,TU總外債係人工幾多賠先至批或 ...

銀行問你曾經有冇破產?你答有定無? 我破完都想借三球 轉一轉澳門再破
作者: LALALALA    時間: 18-7-2024 00:02
jackywong 發表於 17-7-2024 21:29

如果你申請幾間,第一你個TU Grade 要起碼E或以上先有機會造到,同埋人工係TU上面總外債嘅大約15賠左右係最易做到清數,同埋間間做清數嘅機構批核準則都唔同,真係唔係咁容易做到
作者: herodragon    時間: 18-7-2024 11:00
樓主唔洗答果條友啦,
佢好明顯唔抵得人地借咁多錢去破產, 之後又批咁多生活費唔洗上繳,
佢自己就借少少破產但又要上繳多多...
作者: LALALALA    時間: 18-7-2024 11:08
herodragon 發表於 18-7-2024 11:00
樓主唔洗答果條友啦,
佢好明顯唔抵得人地借咁多錢去破產, 之後又批咁多生活費唔洗上繳,
佢自己就借少少破 ...

你如果未破又想睇下有無辦法清數幫到你就上網搵下資料,我怕d人話我係到R生意,又或者你唔介意你再係到問我,我識嘅就盡量答你
作者: herodragon    時間: 18-7-2024 11:17
LALALALA 發表於 18-7-2024 11:08
你如果未破又想睇下有無辦法清數幫到你就上網搵下資料,我怕d人話我係到R生意,又或者你唔介意你再係到問 ...

我同你情況差唔多, 但我第一次破, 而家最緊要係戒甩個心癮
作者: 天意玩弄人心    時間: 18-7-2024 11:47
herodragon 發表於 18-7-2024 11:00
樓主唔洗答果條友啦,
佢自己就借少少破 ...

我唔抵得有兩蚊搭車

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3