破產聯盟

標題: 生活費一問(單身租屋) [打印本頁]

作者: charlie567    時間: 20-4-2024 12:07
標題: 生活費一問(單身租屋)
各位好,月頭舉手宣誓依家等頒令
屋企人知道我舉手之後唔俾我再同佢哋一齊住
本身月入22k,睇啱咗個租盤唔近公司月租9k
會唔會唔批咁高租屋支出?我見討論區個個單身嘅人大部份都要上繳一半糧咁滯
作者: Vvxx2024    時間: 20-4-2024 12:14
我估22K都唔會批足9000比你
作者: Vvxx2024    時間: 20-4-2024 12:15
我覺得穩份現金糧,等4年過好似好啲 單身嘅話,反正冇乜負擔嘅時候,等個人沉靜下都好
作者: charlie567    時間: 20-4-2024 12:20
Vvxx2024 發表於 20-4-2024 12:14
我估22K都唔會批足9000比你

連生活費都唔會批足9000?:0
每月食同交通費都5000,得返4000咁苛刻
作者: 天意玩弄人心    時間: 20-4-2024 12:24
charlie567 發表於 20-4-2024 12:20
連生活費都唔會批足9000?:0
每月食同交通費都5000,得返4000咁苛刻

師兄意思租金9000 可能批唔哂 唔批咁貴租比你 可能5000 左右
作者: charlie567    時間: 20-4-2024 12:29
天意玩弄人心 發表於 20-4-2024 12:24
師兄意思租金9000 可能批唔哂 唔批咁貴租比你 可能5000 左右

哦哦,誤會咗,咁我大概知要搵咩嘅租金
作者: 前路茫茫    時間: 20-4-2024 12:42
照計應該實報實銷既。有租約。 九千蚊租又唔算太過奢華。應該會批畀你掛
作者: 前路茫茫    時間: 20-4-2024 12:44
只不過如果佢批咗你九千租。 我估其餘嘅生活費唔會咁鬆手。 始終份租你都係要交畀人嘅。 變相其餘就冇咩錢洗
作者: Vvxx2024    時間: 20-4-2024 12:44
生活費就一定有嘅,但租可能批你3-4千?但你同距拗 距點都會批啲比你
作者: 前路茫茫    時間: 20-4-2024 12:52
我依家都係舉咗手宣誓等入學。 我收入多你少少。不過我同老豆住公屋。其實我自己計過都心中有數大約要上繳幾多。好命既4-6k 黑仔既7-8k.應該我估收入30%左右。應該唔會咁大咬要50%瓜
作者: mobilesss    時間: 22-4-2024 02:06
自己住9000,我念破置或外判會念就系因為反工近?呢個理因有D......
作者: 從新做人1000    時間: 22-4-2024 02:59
有租約應該全批足,不過好睇外判
作者: tony浸信會    時間: 22-4-2024 10:05
https://youtu.be/JGfv8gXU6DQ?si=-xlAI7NHT4BuwQdd
作者: tony浸信會    時間: 22-4-2024 10:12
你思想一下   樓價跌但租金升    同主任講嘢時on point      另外    第一次會面成三個钟架    當然你要如具體    我了解situation    有時又要知佢哋弱點    好似當時s小姐講:你做咗廿年嘢   經濟多   無理由搵得少    我答佢妳好似唔係好了解出面此時此刻環境喎     我仲記得佢都呆咗(你同嘆慣冷氣房嘅人商談要有一定技巧)
作者: tony浸信會    時間: 22-4-2024 10:26
應該避咗屋企人趕你出去住呢個唔需要提    但9000住   咁雜費最多800    拉上補下   兩年後再租平D   咁自己鬆動D    我連廁紙都唔買架     另外我部雪櫃係疫情時同教會申請的    免費      自住其實不簡單    但屋住條件太差    仲要依家係夏天      所以夠自律的話就去馬9000   能夠喺頒令前做你好幸運      (我喺6000 租   所以total 10800生活      咁你應該批13800生活)  二萬二人工   咁上繳成$8000至$8200    大佬!  D外判點會唔批呀      叫你租平D嘅人傻傻哋       不過如果轉份搵二萬四仲好    齊頭租一萬蚊啦!
作者: a981142    時間: 22-4-2024 17:52
應該唔枇租咁貴啦,一個人最多咪4-5千
不過你屋企人咁絕既,有比家用咪得囉
作者: tony浸信會    時間: 22-4-2024 18:52
趁未判領依家唔搬自己住    將來就好難開butget     2.2k 人工上繳6成半      即係每個月上繳萬四蚊 租架喇      2 2k 人工
作者: Hally    時間: 7-5-2024 18:06
好睇你跟邊個外判 我跟李周,我租屋7500佢批足7500
作者: 最後生還者    時間: 7-5-2024 18:20
tony浸信會 發表於 22-4-2024 10:26
應該避咗屋企人趕你出去住呢個唔需要提    但9000住   咁雜費最多800    拉上補下   兩年後再租平D   咁自 ...

批咁少生活費?
作者: 一個傻人    時間: 7-5-2024 23:22
最後生還者 發表於 7-5-2024 18:20
批咁少生活費?

師兄係講雜費最多800啫
單身自已住當批足9000租金
其他水電煤衣食行個人雜費果啲加加埋埋批6k-7k

作者: Yuyuyuu    時間: 7-5-2024 23:35
如果有晒租約,無得唔批足架喎,最多係等完約叫你租平啲。

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3