破產聯盟

標題: 轉工問題 [打印本頁]

作者: 智者重新上路    時間: 11-4-2024 08:44
標題: 轉工問題
各位大佬,小弟上年9月破,未傾生活費,月入19000,一家三口住屋企人物業,太太有工作。父母過65但不同住,現在有份新工月入25000五天工作(現職6天),宜家好爭扎轉吾轉好,最怕揾多最後又上繳。有冇師兄比下意見??
作者: Yuyuyuu    時間: 11-4-2024 09:43
新工返少咗一日,除非新工辛苦好多,如果唔係睇唔到唔轉工既理由。同埋4年後呢?4年後如果想搵份高人工既,而家份工高人工啲都會有幫助。
作者: Anmi2019    時間: 11-4-2024 09:57
唔好只睇要上繳,諗吓邊份工有前景福利又好d
作者: 智者重新上路    時間: 11-4-2024 11:33
因為現在呢份需然人工少D,但好穩定,而且俾人追數期間同事老板都有幫我頂住,怕新環境吾適應
作者: a981142    時間: 11-4-2024 12:08
智者重新上路 發表於 11-4-2024 11:33
因為現在呢份需然人工少D,但好穩定,而且俾人追數期間同事老板都有幫我頂住,怕新環境吾適應 ...

咁點解你要見工?你都想轉啦係咪
轉環境唔係更加好咩?新同事唔知你欠債
雖然表面幫你頂住,但心入面個個知你唔掂,你有面?
新工返少1日,人工多6千,仲要考慮咩?
就算上繳哂,一個月你都多左4日假啦,唔係錢黎?
作者: 智者重新上路    時間: 11-4-2024 12:47
a981142 發表於 11-4-2024 12:08
咁點解你要見工?你都想轉啦係咪
轉環境唔係更加好咩?新同事唔知你欠債
雖然表面幫你頂住,但心入面個個知 ...

係,我係想轉,呢份人地介紹不用見工的,多謝你意見
作者: 從新做人1000    時間: 11-4-2024 12:59
智者重新上路 發表於 11-4-2024 12:47

唔好只唸依4年,解破後依份工可能已經過3皮,將來到跳就會好好多
作者: a981142    時間: 12-4-2024 17:39
智者重新上路 發表於 11-4-2024 12:47

有熟人更加唔洗擔心啦

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3