破產聯盟

標題: 年報A問題 [打印本頁]

作者: Abby2022    時間: 5-12-2023 13:34
標題: 年報A問題
想再請教C兄C姐,報失業跟主任有批生活費,年報A我填失業,需吾需要將主任批俾我的生活費銀碼寫上去A到?
作者: Anmi2019    時間: 5-12-2023 13:41
A係收入喎,支出填B呀
作者: Abby2022    時間: 5-12-2023 13:58
甘我A收入係咪填無,最下面寫上由親友資助B支出的數就可以了?
作者: 欠一百萬    時間: 5-12-2023 14:45
你個D有單支出, 要實報.
作者: Anmi2019    時間: 5-12-2023 15:28
Abby2022 發表於 5-12-2023 13:58
甘我A收入係咪填無,最下面寫上由親友資助B支出的數就可以了?

1. A 薪金要填0(數字),唔可以寫無。
2. B 如主任有就某項目批個實數批你,你就照×12。如佢無批實1個數,你有單據嘅就照全期12個月嘅單填,無單據就合理咁填。
3. 計好哂B,就將B個數填去A 最下面,寫親自資助。

畀埋破署個#周年收入及取得的財產說明書填寫指南 (1.7MB) https://www.oro.gov.hk/pdf/cht/pforms/guide_on_completion.pdf 你睇吓,唔明再問
作者: 差人過百萬    時間: 5-12-2023 15:53
作者: Abby2022    時間: 5-12-2023 16:05
吾該曬C兄C姐。
作者: Abby2022    時間: 5-12-2023 17:14
Anmi2019 發表於 5-12-2023 15:28
1. A 薪金要填0(數字),唔可以寫無。
2. B 如主任有就某項目批個實數批你,你就照×12。如佢無批實1個數 ...

唔好意思C姐,我睇完破署個同年收入說明但仲有少少吾明,失業,薪金填0,電子消費卷$5000填去A下面從任何其他…到,我已經計完b了,是否將b -$5000=的數寫去(a)total到?由親人資助呢句是否一樣填去從任何上文沒有提及果個?
作者: Abby2022    時間: 5-12-2023 17:17
差人過百萬 發表於 5-12-2023 15:53
跟主任就好好返工。 就算你返工佢都唔會拎你好多之麻 我都想跟主任:(

我吾係吾想上繳先吾返工,我要照顧小朋友,加兩老,已80歲
作者: 貓女    時間: 5-12-2023 17:29
Abby2022 發表於 5-12-2023 17:14
唔好意思C姐,我睇完破署個同年收入說明但仲有少少吾明,失業,薪金填0,電子消費卷$5000填去A下面從任何 ...

B 支出就照填幾多..
A 係寫薪金填0,+電子消費卷$5000 +家人資助( B -電子消費卷後既數就係家人資助既數)
而A 總數係(電子消費卷$5000 +家人資助( B -電子消費卷後既數就係家人資助既數)

作者: Anmi2019    時間: 5-12-2023 17:47
Abby2022 發表於 5-12-2023 17:14
唔好意思C姐,我睇完破署個同年收入說明但仲有少少吾明,失業,薪金填0,電子消費卷$5000填去A下面從任何 ...

當你b總計係 120,000,
a 果面最底果項#從任何其他上文沒有提及……  下面寫
1. 政府2023年4月16日(寫噃你實際幾時拎)發放電子消費券~~3,000
2. 政府2023年7月16日(寫噃你實際幾時拎)發放電子消費券~~2,000
3. 親人財政資助~~115,000(b總計減消費券)
a總計 120,000
a-b盈餘 0
作者: Abby2022    時間: 5-12-2023 18:13
吾該曬各位丫

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3