破產聯盟

標題: 20年解破,TU 幾時先有評分?TU冇分對買居屋影響大唔大? [打印本頁]

作者: jerry1516    時間: 28-7-2023 18:11
標題: 20年解破,TU 幾時先有評分?TU冇分對買居屋影響大唔大?
search 過好似冇類似帖子答過呢個問題,有冇師兄有類似情況?

20年解破,今日自己買左TU report睇仲未有評分,已經有信用卡準時還款。
因來緊抽居屋,想知 TU冇分對買居屋影響大唔大?

作者: joannywalker130    時間: 29-7-2023 04:09
没夠五年,仲有往事系度
作者: 破產小孩子    時間: 3-8-2023 03:00
2025年先冇
作者: oring813    時間: 11-8-2023 08:18
由2016計8年,即2024先會有2000零分,之後慢慢每月加50咁上
作者: 破產小孩子    時間: 12-8-2023 04:31
oring813 發表於 11-8-2023 08:18
由2016計8年,即2024先會有2000零分,之後慢慢每月加50咁上

入學第一日計8年?  如果第二次入學5年,畢業後3年就會洗底?
作者: jerry1516    時間: 14-8-2023 16:16
oring813 發表於 11-8-2023 08:18

原來係咁,謝謝解答!

作者: happymoneyway    時間: 2-9-2023 11:43
有冇師兄都係同樣情況,解破4年後或5年後買樓,不論居屋或私樓,大家都想知下詳情
作者: happymoneyway    時間: 2-9-2023 11:44
例如:買樓前先搵按揭公司評估
作者: 星中的沉默    時間: 12-10-2023 20:55
居屋有政府單保解破後上到會,但你要搵多幾間冇牙齒印嘅。我20年畢業21年買到一手居屋。
作者: happymoneyway    時間: 14-10-2023 18:55
星中的沉默 發表於 12-10-2023 20:55
居屋有政府單保解破後上到會,但你要搵多幾間冇牙齒印嘅。我20年畢業21年買到一手居屋。 ...

掂呀,可惜一手太難抽,仲有冇其他成功個案
作者: happymoneyway    時間: 14-10-2023 18:56
另外樓主提及之信用卡,是否只係財仔卡?
作者: Cynbunny    時間: 19-11-2023 19:40
係咪要拎不反先重新計tu ?我冇拎不反,但我開到獅子one戶口
作者: lee    時間: 22-3-2024 18:58
星中的沉默 發表於 12-10-2023 20:55
居屋有政府單保解破後上到會,但你要搵多幾間冇牙齒印嘅。我20年畢業21年買到一手居屋。 ...

師兄。你好  你20年拎解除令。-年後。就可以成功上樓呀   唔係要等5年咩。我係19年9月拎解除拎 問題係我同太太想買=手居屋。想問係唔係搵無欠債既銀行就機會大D呀

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3