破產聯盟

標題: 畢業後可以再被舊債權人申請破產 [打印本頁]

作者: AA54321    時間: 8-8-2022 11:13
標題: 畢業後可以再被舊債權人申請破產
已經畢咗業十幾年,自從6月尾有間自稱城市信貸公司不停打電話及send sms稱代表一間公司向本人收數,我一直冇聽電話,今日SMS我話要申請我破產,係唔係唔洗理佢

作者: finish2021    時間: 8-8-2022 11:55
當然啦…
作者: AA54321    時間: 27-8-2022 11:08
finish2021 發表於 8-8-2022 11:55
當然啦…

剛剛又收到通知要在小額錢債追我
作者: John2628    時間: 27-8-2022 11:15
AA54321 發表於 27-8-2022 11:08
剛剛又收到通知要在小額錢債追我

有冇搵下的律師查詢下,律師公會好似有啲免費律師諮詢服務不過要預約
作者: mirror0822    時間: 1-10-2022 10:59
十幾年都咁有恆心追。勁
作者: depressman    時間: 6-10-2022 14:39
有樣野叫 6年追溯期。係小額提交番證據就得
作者: CAT008    時間: 8-10-2022 18:36
小額錢債申索金額最多五萬。你欠佢多唔多過呢個數。同埋甘多年你有無搬過。無論區域法院定小額債。入稟人都要提供被告人既地址先可以派票。話唔定佢大你
作者: AA54321    時間: 17-10-2022 01:09
CAT008 發表於 8-10-2022 18:36
小額錢債申索金額最多五萬。你欠佢多唔多過呢個數。同埋甘多年你有無搬過。無論區域法院定小額債。入稟人都 ...

我上環聯拎左報告睇,而家冇爭任何公司錢,佢唔知追我啲咩
作者: bright    時間: 24-5-2023 17:07
樓主,將小額錢債的信退回,上面寫return to sender放回郵筒,那便作無法傳達到被告。便不能開庭。
作者: admin    時間: 25-5-2023 11:26
小額唔駛 6c

如果你當時已經張佢報左,就更加唔駛驚,到時出庭就張當時破產資料交出。小額自然判佢敗數。同埋可以通知牌照局同埋破署跟進。佢地自然會做野,因為明顯遣反法例。

封信可能係假,你打去小額 check 下;好多做到似樣去嚇人
作者: Cynbunny    時間: 8-6-2023 01:03
喱間嘢係收壞數,係咪都追嘅
作者: 越吻越傷心    時間: 17-6-2023 14:50
有新公司接的數收,求其搵吓睇吓你會唔會有錢還唔使理佢啦,報警先,搞大佢
作者: joannywalker130    時間: 21-6-2023 14:10
下,甘都得,暫時無需理會,靠赫
作者: jackwonghk815    時間: 5-9-2023 07:10
真係好例外嘅例子

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3