破產聯盟

標題: 多謝咁多位幫手 [打印本頁]

作者: 老鼠屎    時間: 19-6-2021 17:24
標題: 多謝咁多位幫手
一直以黎,多謝咁多幫手!
解答左我好多問題!
終於等到頒理令,交理文件,以家我終於成功身退啦
作者: miyako    時間: 19-6-2021 17:49
畢業先叫成功身退啊
作者: 欠一百萬    時間: 19-6-2021 18:10
miyako 發表於 19-6-2021 17:49
畢業先叫成功身退啊

作者: sosadnow    時間: 19-6-2021 18:43
捱過4年,仲要拎埋畢業信先功成身退
作者: 老鼠屎    時間: 19-6-2021 19:00
畢業先叫成功身退啊

我目的已達到
作者: ling0313    時間: 19-6-2021 19:10
你就好啦我今年3月頭申請左不反對到依家都未有消息,亦無收到加時既通知我係外判跟可能仲要等好耐先到我攞!
作者: sosadnow    時間: 19-6-2021 19:22
老鼠屎 發表於 19-6-2021 19:00
我目的已達到

恭喜C兄
作者: 老鼠屎    時間: 19-6-2021 19:35
畢業先叫成功身退啊

唔係有心放負,應我阿媽講個句,死左都唔好有手尾留比人,以家死都死得安樂d!
作者: 走出黑洞    時間: 19-6-2021 20:26
老鼠屎 發表於 19-6-2021 19:00
我目的已達到

你有政府$5000 未取、 你米走呀!大家一齊加油!關關難過關關過!我的災難,也渡過中!
作者: taktak2108    時間: 19-6-2021 20:33
走出黑洞 發表於 19-6-2021 20:26
你有政府$5000 未取、 你米走呀!大家一齊加油!關關難過關關過!我的災難,也渡過中! ...

我淨係知,無錢真係好難過呀,老破真好,今年有錢買月餅
作者: 煩人    時間: 19-6-2021 20:38
大家加油!
作者: miyako    時間: 19-6-2021 21:26
走出黑洞 發表於 19-6-2021 20:26
你有政府$5000 未取、 你米走呀!大家一齊加油!關關難過關關過!我的災難,也渡過中! ...

你有乜灾难啊?
作者: miyako    時間: 19-6-2021 21:27
taktak2108 發表於 19-6-2021 20:33
我淨係知,無錢真係好難過呀,老破真好,今年有錢買月餅

5舍得买啊,月饼好贵
作者: 老鼠屎    時間: 19-6-2021 22:25
唉,我仲係街呀
作者: miyako    時間: 19-6-2021 22:30
老鼠屎 發表於 19-6-2021 22:25
唉,我仲係街呀

唸甘多做乜啊,都沒事咯,5會有人搞你啦收數佬。同屋企人好好相處翻
作者: 老鼠屎    時間: 19-6-2021 22:37
miyako 發表於 19-6-2021 22:30
唸甘多做乜啊,都沒事咯,5會有人搞你啦收數佬。同屋企人好好相處翻

相處唔到,當初破產原意,就係諗住破完,有保障收數佬唔會上屋企! 之後就跳樓死,28年都唔開心,做人有咩意思
作者: miyako    時間: 19-6-2021 22:51
老鼠屎 發表於 19-6-2021 22:37
相處唔到,當初破產原意,就係諗住破完,有保障收數佬唔會上屋企! 之後就跳樓死,28年都唔開心,做人有 ...

所以叫你搬家咯,5至於死
作者: kt1018    時間: 19-6-2021 22:52
老鼠屎 發表於 19-6-2021 22:37
相處唔到,當初破產原意,就係諗住破完,有保障收數佬唔會上屋企! 之後就跳樓死,28年都唔開心,做人有 ...

好多人有病,想生存都唔得,你有健康其它野放開d,無人追數攪屋企,遲d同家人關係會好d,加油!
作者: snk23    時間: 19-6-2021 23:13
成日見你話想死,真係好好笑, 我都唔明點解咁多人理你,你自己決定成點就點,我睇唔過眼出句聲,成日話想死,我真係俾你笑死。 D人陪你顛,依度個個行錯路咁仆街加啦,個個仆街仔累人,家人,個個唔話死,得你累人?我都行錯過借錢借上引幾年都只係岩岩夠生活,有個老婆和女要養,有個月直頭還錢還到身上剩50蚊,買左2車仔麵俾佢地食,飯都冇,我自己只食小小,當時覺得好對唔著佢地,所以最后決心破產,4年過去,畢業4個月,我現在還不是好好做個好老公,爸爸,仲生多左件,我依加仲不斷努力搵錢都可以草到佢地可以不為錢而煩惱。人總會做錯,但要知錯能改,不是成日話死,當你決心死我都唔阻你,但你點解唔為媽媽補償,賺個錢俾佢,死左佢真係一蚊都冇你個仆街身上拿到。 完
作者: Kitty2021    時間: 19-6-2021 23:16
恭喜
作者: Kitty2021    時間: 19-6-2021 23:20
大家一齊捱下重新出發,屋企人是最好嘅避風港,佢哋講呢啲說話都係晦氣說話唔好諗咁多,大家一齊加油

剛剛打完這段字,只出恭喜兩個字所以重複再打
作者: 走出黑洞    時間: 20-6-2021 00:34
miyako 發表於 19-6-2021 21:26
你有乜灾难啊?

另一半走咗佬,失去倚靠,一夜間破產, 離婚,牽連娘家, 家變了!長期病患,上星期在街上暈倒!
但我仍努力生存。我相信會好的!
我相信天讓我有經歷, 有盼望的,現在我堅強很多了!
大家加油!唔好死!
作者: 克服恐懼    時間: 20-6-2021 01:54
人總需要勇敢生存…突然想起呢句歌詞
作者: keung410913    時間: 20-6-2021 02:11
家人永遠唔會離開你!我也是這樣!當初家人為左救我不用破幫還了廿個!自己唔生性又借到最後都要破!白白浪費了家人錢!勁後悔當!現在剛畢業了!但欠家人錢還未還!
作者: miyako    時間: 20-6-2021 08:48
走出黑洞 發表於 20-6-2021 00:34
另一半走咗佬,失去倚靠,一夜間破產, 離婚,牽連娘家, 家變了!長期病患,上星期在街上暈倒!
但我仍努 ...

哦,我記得你啦,你真是好堅強啊,有乜事上來傾訴下,大家一起解決
作者: 阿三妹妹    時間: 20-6-2021 10:48
snk23 發表於 19-6-2021 23:13
成日見你話想死,真係好好笑, 我都唔明點解咁多人理你,你自己決定成點就點,我睇唔過眼出句聲,成日話想 ...

師兄講得啱
死解決唔到問題
死都死得有價值
開唔開心睇個人諗法
邊個冇難處、困境?
個個都係喺破產結束後再從新出發。
作者: 走出黑洞    時間: 20-6-2021 12:08
miyako 發表於 20-6-2021 08:48
哦,我記得你啦,你真是好堅強啊,有乜事上來傾訴下,大家一起解決

大家努力呀
作者: Queenie549    時間: 20-6-2021 17:42
好多人都未必理解到你個病,  搵間細細嘅劏房搬出去住, 暫時唔好同屋企人來往住, 換換環境, 記得食藥, 希望咁樣對你嘅病會好啲
作者: Janet_ellen0911    時間: 20-6-2021 17:50
其實有勇氣死,點解唔好好生存呢?
作者: 萬念俱灰    時間: 20-6-2021 18:56
其實你以家去死。難聽啲又咪係俾到手尾煩到佢地。認屍都要直系家屬啦。我諗呢到大部份人都經歷過同屋企人唔岩,日日比屋企人冷語冷言小到痴上天花板。但的確我地係行錯做錯。我入學後同屋企人關係都好差,甚至以家屋企都冇得返要係出面住,更難受係拎自己啲衫,都要係屋企門口拎,門口都冇得入,見都唔想見到我,當然我除左入學都有其他問題啦。今日父親節,我連wts我老豆講句父親節快樂都唔敢,怕會影響佢心情。但諗深一層,我老豆今年都年紀唔細,仲可以對幾多年呢。師兄你28歲仲有時間俾你追返失去既野,仲有機會俾你報答返父母,唔好再諗啲岸九野要去死,醫院每日大把人想生存都冇得揀。加油。
作者: miyako    時間: 20-6-2021 20:14
萬念俱灰 發表於 20-6-2021 18:56
其實你以家去死。難聽啲又咪係俾到手尾煩到佢地。認屍都要直系家屬啦。我諗呢到大部份人都經歷過同屋企人唔 ...

呢個就是傳說中既7灰師姐啦,你請教下她租邊度便啦,師妹
作者: 欠一百萬    時間: 20-6-2021 20:35
miyako 發表於 20-6-2021 20:14
呢個就是傳說中既7灰師姐啦,你請教下她租邊度便啦,師妹

我都想租柒灰c姐隔離住呢
作者: 老鼠屎    時間: 20-6-2021 20:55
其實你以家去死。難聽啲又咪係俾到手尾煩到佢地。認屍都要直系家屬啦。我諗呢到大部份人都經歷過同屋企人唔 ...

我想問可以租邊到,係咪太空艙個d都可以通理有咩需要注意
作者: 苦虎    時間: 20-6-2021 21:08
咪玩啦,28歲,大把日子可以翻身,四年後先32歲,香港地衹要肯做邊度死得人?
作者: miyako    時間: 20-6-2021 21:08

師姐,你真是好犀利。假如是我,我應該會好難過,你真是好堅強面對緊。
作者: 欠一百萬    時間: 20-6-2021 21:36
miyako 發表於 20-6-2021 21:08
師姐,你真是好犀利。假如是我,我應該會好難過,你真是好堅強面對緊。 ...

佢比老爸成張櫈車過去都未驚過.
作者: miyako    時間: 20-6-2021 21:47
師姐5是5驚,是面對緊,你估她5難過咩,師兄
作者: 萬念俱灰    時間: 20-6-2021 22:39
老鼠屎 發表於 20-6-2021 20:55
我想問可以租邊到,係咪太空艙個d都可以通理有咩需要注意

如果你係女仔就唔好住太空倉啦。我係酒店app租既。250內一晚,有時200左右一日,水電wifi包埋。洗衫個啲我都係自己洗,買埋電磁爐煮下啲特價野食,自己煮平好多。生活艱難,但總有路行。
作者: 萬念俱灰    時間: 20-6-2021 22:42
欠一百萬 發表於 20-6-2021 21:36
佢比老爸成張櫈車過去都未驚過.

我同佢心入面愛大家既其實,無奈成日互相激烈地問候,我爸有啲情緒病要食藥,而我又本身都癲癲地。
作者: 萬念俱灰    時間: 20-6-2021 22:43
miyako 發表於 20-6-2021 21:47
師姐5是5驚,是面對緊,你估她5難過咩,師兄

當然唔開心啦,有時睇啲親情片,係街望到似佢地既人,都會好掛住同唔開心,在家千日好,唉。
作者: miyako    時間: 20-6-2021 23:15
萬念俱灰 發表於 20-6-2021 22:43
當然唔開心啦,有時睇啲親情片,係街望到似佢地既人,都會好掛住同唔開心,在家千日好,唉。 ...

師姐,酒店都好貴啊,一個月成6000文,艾。屋企人真是5可以原諒你咩,都過去甘耐了。一個人系外面孤孤獨獨,又要面對周周煩上繳,艾,5容易啊師姐你既生活
作者: miyako    時間: 20-6-2021 23:22
你地乾脆合租拉,哈哈。師姐同師妹
作者: 老鼠屎    時間: 20-6-2021 23:36
萬念俱灰 發表於 20-6-2021 22:42
我同佢心入面愛大家既其實,無奈成日互相激烈地問候,我爸有啲情緒病要食藥,而我又本身都癲癲地。 ...

同我情況好似差唔多,我同媽咪都有情緒病,我黎緊23號去見醫生,但佢就唔肯睇,都無計,係愛對方既,但好多時佢講咩小我,我都哦完唔出聲,好驚佢突然之間情緒失控都要尋死,又自殘!但我都有陣時頂唔順會爆一爆
個晚講理呢d野,係因為壓力太大!成日訓唔到教,食唔到野,成日會喊到收唔到聲,又聽到有把聲叫我快d去死,快d跳落去,我唔識點處理,唔識點控制自己唔再自殘
我真係唔知生存為乜,其實行得破產呢步無人想,我都知佢好激心,但我真係唔知可以點做,點樣同自己講撐落去,好似我做錯決定咁!
作者: kt1018    時間: 20-6-2021 23:55
老鼠屎 發表於 20-6-2021 23:36
同我情況好似差唔多,我同媽咪都有情緒病,我黎緊23號去見醫生,但佢就唔肯睇,都無計,係愛對方既,但好 ...

我都係喊到失控,搭車都喊,瞓唔到,專登唔食野,想跳樓,全部都係攪破產初期出現既,第1次見醫生睇左1個鐘,就喊足1個鐘,而加食緊药情況有好轉,情緒平静d,少左胡思亂想,醫生話最少食9個月藥。我信你睇左醫生都會有好轉既。
作者: kt1018    時間: 21-6-2021 00:03
老鼠屎 發表於 20-6-2021 23:36
同我情況好似差唔多,我同媽咪都有情緒病,我黎緊23號去見醫生,但佢就唔肯睇,都無計,係愛對方既,但好 ...

你可以download個apps叫newlife330,入面有靜觀練習,可以平靜情緒,唔洗$,社工介绍的,有時我聽聽下就瞓着了。
作者: 老鼠屎    時間: 21-6-2021 00:05
kt1018 發表於 20-6-2021 23:55
我都係喊到失控,搭車都喊,瞓唔到,專登唔食野,想跳樓,全部都係攪破產初期出現既,第1次見醫生睇左1個 ...

希望睇完醫生,食左藥會有好轉,會平靜d
作者: 萬念俱灰    時間: 21-6-2021 00:05
我之前係屋企一係我老研視線範圍,佢就黎料架啦,由中學開始講我,佢只會叫我仆街或者死仆街。以前我都會忍唔會出聲,但係忍得多自己癲埋一份,我直情試過撞個頭落門叫佢收聲。我都試過情緒病,唔食野又訓唔著,睇住卡通片係到喊,食過安眠藥做岸九仔野,好彩時辰未到。你今日日子唔好姐,唔代表第時都會係咁。放假行下科學館玩下,去下圖書館借書,上網學下煮野食,行下商場涼冷氣,大把野你做啦,唔好困住自己係死角。咪鬼自殘啦,落行跑下步好過。女仔要愛自己多啲呀,知冇?加油
作者: 萬念俱灰    時間: 21-6-2021 00:06
只要相信夢 定能飛 高與低 得與失即使無法躲避 你是你本身的傳奇 憑著你志氣會成大器 天公不造美 幾經風浪也是你。你
作者: 萬念俱灰    時間: 21-6-2021 00:07
有時間聽下呢首歌,你是你本身的傳奇,好勵志架。哈哈,我都好小咁正經講野其實。
作者: 萬念俱灰    時間: 21-6-2021 00:09
老鼠屎 發表於 21-6-2021 00:05
希望睇完醫生,食左藥會有好轉,會平靜d

食藥係會好啲,不過太依賴或者食得耐,個人會好呆同冇咩情緒架。靠自己走出匡匡,俾啲信心自己。
作者: 老鼠屎    時間: 21-6-2021 00:31
萬念俱灰 發表於 21-6-2021 00:09
食藥係會好啲,不過太依賴或者食得耐,個人會好呆同冇咩情緒架。靠自己走出匡匡,俾啲信心自己。 ...

其實我都知藥唔可以食一世,都係短暫控制!等自己情緒好d,再慢慢行落去,雖然我內心唔鍾意我媽,成日叫我去死!又比左好多壓力比我!
如果你問我,我都係有小小唔捨得佢!好想同佢和好如初!但又唔知點做好!唯有等份工穩定左,就搵地方搬走!
作者: 走出黑洞    時間: 21-6-2021 00:41

我自小有情緒病,努力中
作者: 失敗到極    時間: 21-6-2021 10:51
我都處於谷底中都曾經諗過死咗去一了百了, 好在有呢個網見到好多師兄/姐都好好咁生活落去令我開始覺得自己仲有希望, 我40幾歲啦, 你仲咁年輕大把時間由頭開始過, 加油呀!
作者: Anmi2019    時間: 23-6-2021 09:40
老鼠屎 發表於 21-6-2021 00:31
其實我都知藥唔可以食一世,都係短暫控制!等自己情緒好d,再慢慢行落去,雖然我內心唔鍾意我媽,成日叫 ...

火星撞地球,又點會傾到偈呢?試吓將你個感受同睇法經寫信/whatsapp畀佢知,等佢了解多d你個內心世界,慢慢將大家個誤會缺口修補……
世事多變,愛要及時,唔好太遲!後知後覺,總好過知都扮唔覺!
作者: Anmi2019    時間: 23-6-2021 09:50
失敗到極 發表於 21-6-2021 10:51
我都處於谷底中都曾經諗過死咗去一了百了, 好在有呢個網見到好多師兄/姐都好好咁生活落去令我開始覺得自己 ...

活到老學到老,40幾歲仲好年輕,唔好用個關㗎框住自己,前路一定有希望 (ง •_•)ง 加油

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3