破產聯盟

標題: 破產前轉名,轉走保險出事! [打印本頁]

作者: 走出黑洞    時間: 9-6-2021 14:49
標題: 破產前轉名,轉走保險出事!
收到消息,要嘔返保險現金價值就冇事!否則會告呀⋯⋯大家記得呀!

作者: 請問你    時間: 9-6-2021 14:53
發生咩事吖?
作者: airmax    時間: 9-6-2021 14:57
資產轉移?
作者: 走出黑洞    時間: 9-6-2021 15:15
有一份老人家保險供唔起了,轉咗比屋企人供返,但入面有幾萬蚊,所以要比返破署,否則真係告你㗎!
作者: 欠一百萬    時間: 9-6-2021 15:27
講過十九幾萬次. 係都唔信.
作者: 天意弄人    時間: 9-6-2021 15:45
走出黑洞 發表於 9-6-2021 15:15
有一份老人家保險供唔起了,轉咗比屋企人供返,但入面有幾萬蚊,所以要比返破署,否則真係告你㗎! ...

唔可以取消張單攞返保單價值嘅錢比破署?
作者: 欠一百萬    時間: 9-6-2021 15:52
要破產就應該一早cut 保險啦. 要個故事說得通,別人先接受. 破產前的生活, 錢銀一定緊拙.一定係左慳右慳,.邊有錢供保險.
作者: 三查    時間: 9-6-2021 16:50
我都有份保險破產前2⃣️星期轉比女女。由佢啦由得佢扣
作者: 走出黑洞    時間: 9-6-2021 17:34
我case 最緊要老人家份醫療冇被cut ...。其實出事時,我一cut 保險,老人家冇咗保障, D現金價值都係問你在那
作者: 走出黑洞    時間: 9-6-2021 17:37
起碼現在還返錢不會告你!大家要留意,會否cut 咗冇咗份保險,但仍有機會告你!
作者: 走出黑洞    時間: 9-6-2021 17:46
剛才提到一點,份保單不能以$50 以下價值轉移,這就是犯法,咁假如高過$50 ?在破產前,大家都好亂,好忙,根本唔知法律,就呢點,大家要了解一下!
作者: 阿三妹妹    時間: 9-6-2021 18:20
走出黑洞 發表於 9-6-2021 15:15
有一份老人家保險供唔起了,轉咗比屋企人供返,但入面有幾萬蚊,所以要比返破署,否則真係告你㗎! ...

轉左俾屋企人
又唔係轉俾你
你怕咩?

作者: 走出黑洞    時間: 9-6-2021 18:53
怕咩?現在破署打比我話告我囉!
作者: Anmi2019    時間: 9-6-2021 19:22
阿三妹妹 發表於 9-6-2021 18:20
轉左俾屋企人
又唔係轉俾你
你怕咩?

同學入學前係持有人+供款人,老人家只係受保人,佢轉畀邊個都大鑊呀
作者: 欠一百萬    時間: 9-6-2021 19:35

一早CUT左佢, 拎埋紅利, 現金做生活費就唔會問你啦. 至於要保障只有找另一個人做持保人買過份.

一早係指好早, 好早, 好早, 好早,好早, 好早, 好早, 好早,好早, 好早, 好早, 好早,好早, 好早,  ...........................................

(好早=一年)

作者: Anmi2019    時間: 9-6-2021 19:39
走出黑洞 發表於 9-6-2021 17:37
起碼現在還返錢不會告你!大家要留意,會否cut 咗冇咗份保險,但仍有機會告你!  ...

你已經轉咗又還噃錢,有無要求酌情保留份保險
作者: 欠一百萬    時間: 9-6-2021 19:45
Anmi2019 發表於 9-6-2021 19:39
你已經轉咗又還噃錢,有無要求酌情保留份保險

都轉左持有人, 駛咩要求呢. 只係要佢交還當時現金價值.保單唔使CUT
作者: Anmi2019    時間: 9-6-2021 19:51
欠一百萬 發表於 9-6-2021 19:35
一早CUT左佢, 拎埋紅利, 現金做生活費就唔會問你啦. 至於要保障只有找另一個人做持保人買過份.

一早係指 ...

一早係指入學前5年,我入學前4年幾取消都要解釋。
又要轉貼噃 flypig 師兄,於 30-7-2019 12:56:30個回覆

追溯期:
https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20120217/00176_045.html
梁永鏗指出,敗方被頒令破產,破產受託人可清算其破產前五年的資產饋贈活動,至於賣樓、賣車及轉帳等涉及金錢的交易,若交易另一方與破產人有親屬關係,追溯期為兩年,無親屬關係追溯期為半年,而低價賤賣資產須有合理解釋!」

作者: 欠一百萬    時間: 9-6-2021 19:55
Anmi2019 發表於 9-6-2021 19:51
一早係指入學前5年,我入學前4年幾取消都要解釋。
又要轉貼噃 flypig 師兄,於 30-7-2019 12:56:30個回覆 ...

好早已無買保險

作者: Anmi2019    時間: 9-6-2021 19:55
欠一百萬 發表於 9-6-2021 19:45
都轉左持有人, 駛咩要求呢. 只係要佢交還當時現金價值.保單唔使CUT

保留到就好喇 (^ω^)
作者: 走出黑洞    時間: 9-6-2021 21:50
老人家年紀好大了,應該不會再受保了,初初轉保未決定破產,只是另一半走咗去生活唔到。所以立刻轉比其他屋企人照顧。其實現在的處理沒有cut 到老人家保險,只是比返現金價值破署。我巳好感謝破署了,他不想牽涉到我其他屋企人收信,所以先問我意見,亦同我尋求解決方法。欠人哋錢,我明白要還嘅。希望大家破前了解多D!
作者: 三查    時間: 9-6-2021 21:56
你幾耐才知
作者: 走出黑洞    時間: 9-6-2021 22:20
見師兄師姐提醒,其實破前兩三年轉都要交代啦,何況我幾個月!
作者: 走出黑洞    時間: 9-6-2021 22:38
謝謝Anmi 姐和百萬師兄指點和安慰!
作者: C9仔    時間: 10-6-2021 01:39
我咪就係申請前一個月內cut左自己份保險,拎咗D$做生活費,到頒咗令後主任要我嘔返晒出嚟,佢話我咁做係資產轉移
作者: 欠一百萬    時間: 10-6-2021 02:06
C9仔 發表於 10-6-2021 01:39
我咪就係申請前一個月內cut左自己份保險,拎咗D$做生活費,到頒咗令後主任要我嘔返晒出嚟,佢話我咁做係資 ...

一個月前一定唔會比你過到骨.
作者: 三查    時間: 10-6-2021 14:57
C9仔 發表於 10-6-2021 01:39
我咪就係申請前一個月內cut左自己份保險,拎咗D$做生活費,到頒咗令後主任要我嘔返晒出嚟,佢話我咁做係資 ...

但我無拎到D$出來,亦沒有繼續供落去
作者: 走出黑洞    時間: 10-6-2021 16:37
我自己的保險唔敢攞,停供!現在主任遂份收回了!
作者: 欠一百萬    時間: 10-6-2021 16:40
轉名和cut保, 加埋時間這原素.兩者可以有分別.
作者: highman01    時間: 10-6-2021 19:27
最多八年後才解破,唔駛驚
作者: ming1854    時間: 10-6-2021 19:38
佢追番你都好正常,咪叫屋企人係保險到拎錢出來幫你還囉
作者: 走出黑洞    時間: 10-6-2021 20:05
屋企人幫緊我。影響到屋企人真係好內疚。
作者: Anmi2019    時間: 10-6-2021 20:24
走出黑洞 發表於 10-6-2021 20:05
屋企人幫緊我。影響到屋企人真係好內疚。

家人會覺得你身體健健康康勝於一切 (ง •_•)ง加油
作者: 走出黑洞    時間: 10-6-2021 20:46
感恩大部份屋企人體諒及照顧。經歷了人生最大的兩種壓力後,原來幾堅強身體都會頂唔到,手術後報告係良性但已經很弱了,前日更在街上暈倒。自己終於知驚了。一路上我都死頂話唔驚,幾十個追數都話唔驚。其實我只係一個女人仔,成世女未見過呢啲場面。娘家屋企人好好培養長大都會咁。人生或許要上一課,我經歷中,我知道會好的。將來會好的!如果你也失意,大家一齊努力,會好的!
作者: miyako    時間: 10-6-2021 21:03
走出黑洞 發表於 10-6-2021 20:46
感恩大部份屋企人體諒及照顧。經歷了人生最大的兩種壓力後,原來幾堅強身體都會頂唔到,手術後報告係良性但 ...

你都好堅強啊,同學。加油,好好保重
作者: 三查    時間: 10-6-2021 21:11
走出黑洞 發表於 10-6-2021 16:37
我自己的保險唔敢攞,停供!現在主任遂份收回了!

由佢收啦·我又供第二份咯
作者: 月光族    時間: 11-6-2021 09:49
我破錢無cut到保險,但拎左保險裡面現金價值出黎用生活費同申請破產費用,到而家破處幫我cut左,有問返當時拎左出嚟啲錢點用,就無再追問,我而家破左9個月!
作者: 月光族    時間: 11-6-2021 09:49
我破錢=我破前
作者: 失敗到極    時間: 11-6-2021 10:06
走出黑洞 發表於 10-6-2021 20:46
感恩大部份屋企人體諒及照顧。經歷了人生最大的兩種壓力後,原來幾堅強身體都會頂唔到,手術後報告係良性但 ...

師姐,每個人都有自己嘅故事有時真係會令人好沮喪,我都學習梗放低,雖然仲未知嚟梗會點同日夜擔心又失蹤但我都希望自己可以撐住。共勉之!
作者: khkkei    時間: 22-6-2021 12:05
highman01 發表於 10-6-2021 19:27
最多八年後才解破,唔駛驚

想問多啲

我臨解破,外判先講。但明明第一二年有問過佢可以點買番佢又唔比我買
作者: goff123    時間: 22-6-2021 13:54
坐2-3年
作者: kennyggd    時間: 22-6-2021 18:17
如果有份冇現金價值纯消費人壽保險 年供的 可否keep 由家人資助我交?

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3