破產聯盟

標題: 終於入咗紙 [打印本頁]

作者: 希望難關快過    時間: 10-10-2020 10:06
標題: 終於入咗紙
搵咗6師搞,6號入咗紙,12月中聽,比我預期快聽。我冇欠銀行$,全部一線財務,所以D戶口全部暫時仲上網入到又撳到$,依家準備去開普通戶口,又唔知邊間好,痴線中x話要1萬蚊先開到,唯有繼續搵,否則出糧冇$使我全家就大鑊,又租又要照顧我老豆老母...我家又冇得幫補

開post係記錄我入學過程,希望到時唔使上繳,生活費全數到手啦
作者: ccwa    時間: 10-10-2020 17:21
加油 ching
作者: Clam0331    時間: 10-10-2020 19:42
加油
作者: 希望難關快過    時間: 11-10-2020 10:30
多謝大家鼓勵。
作者: 希望難關快過    時間: 11-10-2020 10:35
琴日去咗富x, 交x, x亨都話要預約。咁我就去大x試下開話出糧用,佢又即刻開到唔使預約,但比5千開戶,ATM card就2星期內有,我話開普通saving乜投資嘢都唔要,但個戶口名都係叫綜合,職員話乜都冇㗎,係普通戶口㗎咋,唔知有冇問題呢?
作者: 早知今日    時間: 12-10-2020 08:39
師兄入紙後有冇被追數?
作者: Anmi2019    時間: 12-10-2020 09:07
同學(ง •_•)ง加油
作者: Anmi2019    時間: 12-10-2020 09:27
希望難關快過 發表於 11-10-2020 10:35
琴日去咗富x, 交x, x亨都話要預約。咁我就去大x試下開話出糧用,佢又即刻開到唔使預約,但比5千開戶,ATM c ...

資料由Cheung89同學,於17-7-2020 20:24:16提供
***我去左小新開,同十月頒令,即開即用得ebanking。為免日後麻煩我堅持開簿仔,個職員硬要我開多個綜合。(但佢話左非綜合到時會冇e-banking用,是但啦)
六月尾好彩到依家仲用得,同係支票出糧
http://hkiva.org/forum.php?mod=v ... p;extra=&page=1
作者: Anmi2019    時間: 12-10-2020 09:33
銀行仲有無最低存款額? 如無,得閒拎噃哂d錢出嚟先,淨1百幾十好喇。
作者: 如果命運能選擇    時間: 12-10-2020 15:28
創x幾好吖,1千蚊開之嘛,要開儲蓄戶口。我6月開到依家都仲出糧禁錢冇問題
作者: 希望難關快過    時間: 14-10-2020 02:27
早知今日 發表於 12-10-2020 08:39
師兄入紙後有冇被追數?

安X打過比我一次,同佢講咗我申破,個職員就比咗個fax number我將法庭文件(要有法庭印有number)fax比佢,如果唔係D追數電話會繼續。另x眾有whatsapp我,講咗比佢聽之後未有下文。不過6C巳經7號出咗信通知所有債權人。。。
作者: 希望難關快過    時間: 14-10-2020 02:35
Anmi2019 發表於 12-10-2020 09:33
銀行仲有無最低存款額? 如無,得閒拎噃哂d錢出嚟先,淨1百幾十好喇。

唔該師姐。

佢只係話開戶一定要比5千蚊,仲要去支票戶口先,之後用支票戶口用一蚊買美金喎,話係測試戶口功能。果D錢我未轉番入saving呀....e-banking Ok, 有atm密碼,但atm card 2星期內先有...。一有卡我會即刻㩒番出嚟㗎喇。。。
作者: 希望難關快過    時間: 14-10-2020 02:40
如果命運能選擇 發表於 12-10-2020 15:28
創x幾好吖,1千蚊開之嘛,要開儲蓄戶口。我6月開到依家都仲出糧禁錢冇問題 ...

本來想去㗎,我入x新試下點知佢即刻開到所以就算...
作者: 早知今日    時間: 15-10-2020 10:58
希望難關快過 發表於 14-10-2020 02:27
安X打過比我一次,同佢講咗我申破,個職員就比咗個fax number我將法庭文件(要有法庭印有number)fax比佢, ...

想師兄講下大眾方面追數.因小弟想入學都有大眾數

作者: Cheung89    時間: 15-10-2020 12:26
希望難關快過 發表於 14-10-2020 02:40
本來想去㗎,我入x新試下點知佢即刻開到所以就算...

應該係果個職員想你擺多D錢入去。
如果你個戶口ATM卡唔駛加50蚊即係佢開左綜合比你,佢地個儲蓄戶口叫簿仔戶口,得本簿,其他乜都冇
作者: 希望難關快過    時間: 15-10-2020 14:03
早知今日 發表於 15-10-2020 10:58
想師兄講下大眾方面追數.因小弟想入學都有大眾數

我case係有條友會whatsapp你,問點解過唔到數,同佢講咗情況暫時到依家未有發展
作者: 人一個    時間: 15-10-2020 14:53
集友1000可開戶口
作者: man_man01    時間: 15-10-2020 15:48
有冧巴後我去左小新銀行開簿仔户口,職員要我同時開綜合户口(話咁樣張提款卡先免收費+可用網上理財),結果開左一個簿仔户口+一個綜合户口,簿仔户口入左1000蚊,有提款卡後我攞剩100蚊喺户口,綜合户口無入過錢,之後收到銀行信,話綜合户口再唔入錢就將會取消,户口一直用到頒令
作者: 希望難關快過    時間: 18-10-2020 14:34
man_man01 發表於 15-10-2020 15:48
有冧巴後我去左小新銀行開簿仔户口,職員要我同時開綜合户口(話咁樣張提款卡先免收費+可用網上理財),結 ...

我冇話開簿仔戶口,淨係話開普通户口用嚟出糧咁佢就叫我入5000蚊喇... =_=
作者: 希望難關快過    時間: 18-10-2020 14:38
Cheung89 發表於 15-10-2020 12:26
應該係果個職員想你擺多D錢入去。
如果你個戶口ATM卡唔駛加50蚊即係佢開左綜合比你,佢地個儲蓄戶口叫簿 ...

我諗係喇,依家冇簿仔,得紙statement/e-statement可以揀咋
作者: Hing0426    時間: 18-10-2020 14:43
作者: 301    時間: 18-10-2020 16:36
當然律師代辦唔使煩咁多,
唔好再問律C資料.  

作者: Hing0426    時間: 18-10-2020 16:40
作者: 301    時間: 18-10-2020 17:00
點解叫"終於入咗紙",
又話"準備入學中".   

作者: Hing0426    時間: 18-10-2020 17:33
作者: 希望難關快過    時間: 18-10-2020 17:55
Hing0426 發表於 18-10-2020 17:33
我係準備,沒入,諗住下星期去,就係諗緊自己攪定揾律師好

要視乎自己情況急唔急同budget啦,我一早就決定搵6C搞,所以執好哂D文件全交比佢哋處理,之後等通知簽文件再等佢哋入紙再等佢哋通知進度....過程比較被動,依家等頒令。 頒令後傾生活費果D都係靠自己同主任/外判傾㗎喇~
作者: Hing0426    時間: 18-10-2020 19:11
作者: Hing0426    時間: 18-10-2020 19:15
作者: 希望難關快過    時間: 20-10-2020 12:00
Hing0426 發表於 18-10-2020 19:15
想問幾耐有no. 停追數?是否一有no. 所有户口已凍結?可以去冇牙齒印銀行開新户口嗎?謝師兄 ...

幾耐有no.視乎6C幾時入紙及佢哋幾時通知債權人。二、三線果D收到都扮睇唔到,如果有呢D就要有心理準備喇。

我入紙後頭一星期戶口都冇凍住,有得check online, 呢個禮拜冇再check, 因為銀行已冇哂$。我本身D戶口都冇牙齒印,不過報咗入紙點都要開一個新户口for出糧,為免重覆,我就去咗小新。
作者: 今期流行    時間: 21-10-2020 19:32
作者: 今期流行    時間: 21-10-2020 19:34
作者: 希望難關快過    時間: 22-10-2020 11:08
今期流行 發表於 21-10-2020 19:34
你真係開,開過無功能既户口吧,支票都唔得

我依家頂住先出住糧咋,佢再凍我先响頒令後申請解凍簿仔戶口啦

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3