破產聯盟

標題: 申破時機問題 [打印本頁]

作者: flaneur    時間: 31-8-2020 10:00
標題: 申破時機問題
我準備呢2個月內申請破產
我係做飲食經理
一般要用銀行户口出糧
而家失緊業無錢還
岩岩呢個月開始供唔到
1份恒x銀行信用卡1份星x附屬財務

我應該申請左才揾工
定揾到工才申請破產
因為見户口問題有啲複雜
有無過來人有搵工時處理户口經驗分享
作者: 痛苦    時間: 31-8-2020 10:04
如果你頂得順,你最好返頒令後先去搵嘢做然之後有入息證明畀主任先可以攞戶口
作者: hsiaojang    時間: 31-8-2020 10:22
痛苦 發表於 31-8-2020 10:04
如果你頂得順,你最好返頒令後先去搵嘢做然之後有入息證明畀主任先可以攞戶口 ...

搭單問下
如果而家仲有份工呢?
入紙之後 到 頒令前
係咪都可以去細銀行開個戶口出住糧先?一直都頒令為止?
作者: op700    時間: 31-8-2020 12:56
如果仲有份工,可以申請解凍一個出糧戶口
入紙之後,所有戶口已經凍結哂
作者: hsiaojang    時間: 31-8-2020 17:35
op700 發表於 31-8-2020 12:56
如果仲有份工,可以申請解凍一個出糧戶口
入紙之後,所有戶口已經凍結哂 ...

但我兩個戶口都係綜合理財
係咪即係要去申請一個普通saving account 用來頒令前出糧用?
作者: square3207    時間: 31-8-2020 20:19
而家申請啦。你都還唔到仲有而家見其他同學都要十一月先頒令。你拖唔到好耐就比收數。還唔起就盡快入紙 一陣又大爆發你就頭痛。
作者: Cheung89    時間: 31-8-2020 20:32
你早啲申請,之後入左紙後搵間細銀行開個純儲蓄戶口用,頂到頒令再諗啦。而家呢個時勢唔好再拖
作者: Cheung89    時間: 31-8-2020 20:33
hsiaojang 發表於 31-8-2020 17:35
但我兩個戶口都係綜合理財
係咪即係要去申請一個普通saving account 用來頒令前出糧用? ...

係,開個普通SAVING
作者: hsiaojang    時間: 31-8-2020 23:36
square3207 發表於 31-8-2020 20:19
而家申請啦。你都還唔到仲有而家見其他同學都要十一月先頒令。你拖唔到好耐就比收數。還唔起就盡快入紙 一 ...

成份糧領晒去還咁囉 食緊佬本 就黎食完 今個月要透支交租
作者: hsiaojang    時間: 31-8-2020 23:37
Cheung89 發表於 31-8-2020 20:32
你早啲申請,之後入左紙後搵間細銀行開個純儲蓄戶口用,頂到頒令再諗啦。而家呢個時勢唔好再拖 ...

係咪一申請就凍結?咁頒令前D人工咪完全自己袋?頒令前呢幾個月唔洗還債咪可以儲返個錢?咁好似輕鬆好多喎
作者: flaneur    時間: 1-9-2020 10:20
係喎,無諗過呢樣野,如果真係1月先頒,用d錢搬屋都得
作者: Cheung89    時間: 1-9-2020 13:30
hsiaojang 發表於 31-8-2020 23:37
係咪一申請就凍結?咁頒令前D人工咪完全自己袋?頒令前呢幾個月唔洗還債咪可以儲返個錢?咁好似輕鬆好多 ...

係,一入紙大行(我係痕身、旗仔同依ON)第二日就凍,頒令前D人工都係自用,咁如果你人工好高就要諗下頒令後點講D錢駛左去邊,如果人工都唔係特別高咁正常生活開支左就係。

比起拖之後比收數追,及早破左過返正常人生活啦
作者: hsiaojang    時間: 1-9-2020 17:10
Cheung89 發表於 1-9-2020 13:30
係,一入紙大行(我係痕身、旗仔同依ON)第二日就凍,頒令前D人工都係自用,咁如果你人工好高就要諗下頒 ...

收入一萬五左右
我淨係欠大貓兩條數
咁快D去入紙 我就黎頂唔順 老本就黎食晒
作者: Cheung89    時間: 2-9-2020 02:00
hsiaojang 發表於 1-9-2020 17:10
收入一萬五左右
我淨係欠大貓兩條數
咁快D去入紙 我就黎頂唔順 老本就黎食晒 ...

要照顧屋企同租屋住一萬五自己駛應該都算正常, 加埋而家咁時勢...個個都難撈
作者: hsiaojang    時間: 2-9-2020 23:06
Cheung89 發表於 2-9-2020 02:00
要照顧屋企同租屋住一萬五自己駛應該都算正常, 加埋而家咁時勢...個個都難撈 ...

如果唔係武漢肺炎根本唔會咁慘
每個月少萬五人工
作者: thomas64    時間: 25-9-2020 19:40
我就是時杋吾好
作者: 如果命運能選擇    時間: 26-9-2020 21:55
hsiaojang 發表於 1-9-2020 17:10
收入一萬五左右
我淨係欠大貓兩條數
咁快D去入紙 我就黎頂唔順 老本就黎食晒 ...

一入紙就cut你卡,唔駛還的了,唔好郁條數,條數填左落表,又郁仲煩
作者: 哈密瓜    時間: 27-9-2020 14:48
早破早著數,拎多啲現金係身邊。
作者: 哈密瓜    時間: 27-9-2020 14:50
我就死頂唔掂冇乜0plan之下去入學,冇乜現金係手,急急搵工。plan好的,draw曬現金出來,卡透支數乜嘢現金袋係身邊。

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3