破產聯盟

標題: 有關破產後,之前免息分期問題一問 [打印本頁]

作者: tomato    時間: 28-7-2009 01:11
標題: 有關破產後,之前免息分期問題一問
我前二天收到破產官寄來信比我, 話見到我有兩條分期電器未供完, 我只供左一半, 個官問我有無人幫我供, 如果無就搵番個債權人, 佢地可能上來我屋企拎番d 野.......但我都供左一半啦, 點算 ??
作者: tomato    時間: 28-7-2009 01:12
標題: 有關破產後,之前免息分期問題一問
我前二天收到破產官寄來信比我, 話見到我有兩條分期電器未供完, 我只供左一半, 個官問我有無人幫我供, 如果無就搵番個債權人, 佢地可能上來我屋企拎番d 野.......但我都供左一半啦, 點算 ??
作者: admin    時間: 28-7-2009 01:31
幾多錢。
作者: tomato    時間: 28-7-2009 01:58
三樣野加埋8000左右啦
作者: admin    時間: 28-7-2009 02:21
乜野。3 個同一銀行?
作者: bb_q_888    時間: 28-7-2009 09:41
標題: 回復 #1 tomato 的帖子
你係信用卡買同供?  (例如.信用卡推廣優惠分期)

或自己去電器行買野再做分期?
作者: gamester    時間: 28-7-2009 11:17
原帖由 tomato 於 2009-7-28 01:11 發表
我前二天收到破產官寄來信比我, 話見到我有兩條分期電器未供完, 我只供左一半, 個官問我有無人幫我供, 如果無就搵番個債權人, 佢地可能上來我屋企拎番d 野.......但我都供左一半啦, 點算 ?? ...

冇乜點算.惟有照個既官話去做,否則就有人上去你屋企收野.
作者: bb_q_888    時間: 28-7-2009 11:27
標題: 回復 #7 gamester 的帖子
如果係信用卡供,唔會架....佢地會數做欠債.

唔會有人黎收野.
作者: gpo4074    時間: 28-7-2009 11:29
原帖由 gamester 於 2009-7-28 11:17 發表

冇乜點算.惟有照個既官話去做,否則就有人上去你屋企收野.

我想問如果玩一拍兩散,事前扑爛晒D或整壞D貨物,會吾會犯法?
作者: 老柴    時間: 28-7-2009 12:13
要收機咪比佢收囉,但要先叫佢哋退翻一半錢。
作者: admin    時間: 28-7-2009 12:15
老實講,樓主介意就唔好睇。

我覺得銀行方面認為樓主係套現。
作者: bb_q_888    時間: 28-7-2009 18:51
原帖由 tomato 於 2009-7-28 01:12 發表
我前二天收到破產官寄來信比我, 話見到我有兩條分期電器未供完, 我只供左一半, 個官問我有無人幫我供, 如果無就搵番個債權人, 佢地可能上來我屋企拎番d 野.......但我都供左一半啦, 點算 ?? ...

1.你打電去問左債主先,如果信用卡供....睇下張單有冇同你入數(加欠款).

咁佢地唔會再黎收野.(我試過)

2.或自己去電器行買野再做分期?

你打電去問左債主先,如果佢地話要收你就要退返.
(無得退要向主任解釋,因為債主可以同破署講加你欠債)

一係簡單D是但搵個人出名幫你供.
作者: roy    時間: 28-7-2009 20:58
如果你係用銀行信用咭做分期,你申請破產,銀行絶對有權收番你供緊既物件.
作者: 老柴    時間: 28-7-2009 21:25
調查吓啫,銀行都未必會搵人上來收翻。
電視機雪櫃可以話掉咗都得啫.....
至於係冷氣機,你叫佢上來拆,佢地都未必肯,容乜易拆爛其他野反要佢地賠錢?
作者: gamester    時間: 29-7-2009 00:36
原帖由 gpo4074 於 2009-7-28 11:29 發表

我想問如果玩一拍兩散,事前扑爛晒D或整壞D貨物,會吾會犯法?

或者會告你刑事毀壞都未定.不過就算佢奈你唔何,咁自己對住堆爛野又有乜好處?
作者: tomato    時間: 29-7-2009 02:51
其實我應該打去銀行問定打去豐澤問呢?

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3