破產聯盟

標題: 解破後都申請唔到任何信用卡,咁係米無機會改善到TU報告呢? [打印本頁]

作者: punwai1206    時間: 28-5-2020 14:36
標題: 解破後都申請唔到任何信用卡,咁係米無機會改善到TU報告呢?
解破後都申請唔到任何信用卡,咁係米無機會改善到TU報告呢?
作者: punwai1206    時間: 28-5-2020 14:37
據說話可以透過按時還款,慢慢改善信貸評級。但我依家連第一張信用卡都唔批,係米就無其他辦法了?銀行戶口有翻dd現金,會唔會有幫助呢?
作者: 重新戰士    時間: 28-5-2020 19:09
理論上,當破產令解除後,曾經破產者便可申請信用卡。
不過,在宣佈破產日起計,破產紀錄會在信貸資料庫保留8年;而與破產相關的重要欠款資料,亦會在資料庫「留底」,直至破產令解除當日起計5年,這些負面紀錄才會被消除。
破產者在破產期完結後,要先向破產管理署領取「不反對確認信」,再向高等法院申請「破產解除證明書」,並且向TU呈交作記錄,以證明破產令已經解除,TU便會更新信貸資料庫。
在破產令完結後5年,信貸報告仍然會顯示相關破產的負面紀錄,所以想申請信用卡的話,需要循序漸進,先向中、小型銀行或信貸機構入手。
向這類銀行申請信用卡的接受機會會較高,例如安信銀聯WeWa信用卡和Aeon Visa信用卡。
不過,發卡機構批出破產後的首張信用卡,其信貸額度一般偏低,但不過這是個讓破產者慢慢重建良好信貸紀錄的好機會。
作者: nevergiveup    時間: 28-5-2020 21:44
成日話申請唔到,你解破夠5年未先?未就等下啦,咁急做乜鬼
作者: Joannywalker131    時間: 28-5-2020 22:28
我解破七年後要申請到銀行信用卡
作者: akagi    時間: 29-5-2020 03:50
答案係同唔係,以前做過a記, 可以話都算熱門比老破人土申請,但成功果批都係有穩定同較高收入,仲要比特別部門case by case 咁睇, 解破洗底後銀行話無影響就假, 相對批得得仲嚴,例如30分鐘出卡,出臨時卡都唔可以做, 有入息果堆仲得緊. 特別係第一張卡. 所以唔好上黎聽人講4 年後又一條好漢,破左又唔洗煩個個月還錢. 根本要做返一條容易申請到信用卡好漢要返10年8 載, 老破完後10 年可以仲煩過你以前個個月諗點還錢. from 以前a 記做sell 卡時係個場內成日都有人主動就過黎問同掃苦就知.
作者: nevergiveup    時間: 29-5-2020 13:03
akagi 發表於 29-5-2020 03:50
答案係同唔係,以前做過a記, 可以話都算熱門比老破人土申請,但成功果批都係有穩定同較高收入,仲要比特別部門 ...

咁我又唔覺你講得咁煩,由畢業開始到申請番信用卡我歷時9年,呢9年又慣左用現金,跟手申請到信用卡再慢慢洗底,由2018年D到而家A grade,前前後後已有8張卡了,不過我每次數全清仲要即清,其實一個月都係碌5-6千左右
作者: nevergiveup    時間: 29-5-2020 13:05
nevergiveup 發表於 29-5-2020 13:03
咁我又唔覺你講得咁煩,由畢業開始到申請番信用卡我歷時9年,呢9年又慣左用現金,跟手申請到信用卡再慢慢 ...

打錯唔係由畢業開始,係由入學開始9年
作者: Joannywalker131    時間: 29-5-2020 15:01
我2013年入学,2020年已经七年了
作者: akagi    時間: 29-5-2020 17:56
nevergiveup 發表於 29-5-2020 13:03
咁我又唔覺你講得咁煩,由畢業開始到申請番信用卡我歷時9年,呢9年又慣左用現金,跟手申請到信用卡再慢慢 ...

睇人, 記得以前做pormit 會有d 人主動黎問你, 通常都問批得鬆唔鬆手, 跟住又講下真係好唔洗下下比現金或者問你張卡係唔係可以上網買野, 最後10個有9個咁問都係唔可以批臨時卡要等分行批. 原因就係
作者: joanwong    時間: 5-8-2020 12:19
我7月29拎破解信, 31號申請安信
今日覆話批
但要主動俾破解信

作者: Joannywalker131    時間: 8-8-2020 11:40
獅子好小氣,吾批信用卡連糸apps 開户口都吾得,要去分行搞
作者: alan52016    時間: 9-8-2020 11:45
joanwong 發表於 5-8-2020 12:19
今日覆話批
但要主動俾破解信

C hing, 你係固定月薪?
作者: Joannywalker131    時間: 9-8-2020 18:41
糸呀
作者: Joannywalker131    時間: 9-8-2020 18:43
因為破前有欠獅子
作者: kungfu    時間: 9-8-2020 23:26
重新戰士 發表於 28-5-2020 19:09
不過,在宣佈破產日起計,破產紀錄會在信貸資料庫保 ...

Long time no see.
作者: fankshan1107    時間: 12-8-2020 12:39
我4月解破,TU Send咗比環聯,未完全update,8月申請低額貸款批左,真係奇蹟
作者: bryton20346    時間: 14-8-2020 22:03
Joannywalker131 發表於 8-8-2020 11:40
獅子好小氣,吾批信用卡連糸apps 開户口都吾得,要去分行搞

C兄你交齊文件冇? 我星期一申請, 星期四已收到批核信息申請成功.

不過你破前有欠獅子, 可能內部仲有保留記錄導致唔批, 大可以打上去問下咩原因REJECT.
作者: Joannywalker131    時間: 17-8-2020 13:45
封信就話吾夠資料
作者: crazychi    時間: 26-8-2020 16:17
重新戰士 發表於 28-5-2020 19:09
不過,在宣佈破產日起計,破產紀錄會在信貸資料庫保 ...

想請教一下,我情況係公眾紀錄2022年後清除, 破產壞紀錄2023年後清除,早前試申請渣X信用卡唔批,想問下呢段時間我去申請WeWa又得唔得呢?如果成功申請又保持到良好還款紀錄,TU會唔會因此而提升,唔駛等多幾年?THX
作者: busdriver.430    時間: 27-8-2020 20:41
其實呢個版得好少post, 但都已經有足夠資料俾教大家點樣洗底
作者: joanwong    時間: 5-10-2020 10:46
alan52016 發表於 9-8-2020 11:45
C hing, 你係固定月薪?

唔好意思咁耐先覆, 係呀, 固定月薪!
作者: moneymoney168    時間: 26-1-2021 21:22
我2019年3月解破,6月去環聯,9月申請wewa卡成功,$10000l limited, 月月清全數, 2月個前自動提高limited至$36000, 大家不要緊張,有固定月薪,同自己講一定要月月全清做靚靚記錄就得,而家都慣咗用現金開心好多,唔使一出糧又要還卡數,大家都加油
作者: Joannywalker131    時間: 27-1-2021 14:39
我2017年六月解破,即申請wewa,宜家limit56000
作者: Joannywalker131    時間: 31-1-2021 19:55
Wewa宜家吾用啦,始终財仔卡感觉吾糸甘好
作者: Wing2016    時間: 1-2-2021 08:58
Joannywalker131 發表於 31-1-2021 19:55
Wewa宜家吾用啦,始终財仔卡感觉吾糸甘好

你自己心魔
作者: Joannywalker131    時間: 1-2-2021 20:43
無錯呀,所以米用中信,AE,工行羅
作者: Joannywalker131    時間: 1-3-2021 20:49
岩岩有申請到多一張AE
作者: Joannywalker131    時間: 5-4-2021 01:02
我2017年六月一解破即申請安信信用卡當時limit 18000,過左幾個月申請埋Aeon,limit  5000,到宜家2021年 limit  都糸5000.及後申請埋earmore, 安信unipay,共三張安信,共用limit 58000,2020年申請中信master, unipay 批左,2021年申請AE, bluecash,  國際航空信用卡,Explorer card 三張AE不同時期申請  , 仲有一張工行信用卡
作者: VWH    時間: 14-4-2021 21:25
joanwong 發表於 5-8-2020 12:19
今日覆話批
但要主動俾破解信

比副本?
作者: Joannywalker131    時間: 14-4-2021 21:42
當年安信無問過我罹解破信,申Aeon時要求附上
作者: Joannywalker131    時間: 19-4-2021 21:04
Mox:
作者: Joannywalker131    時間: 19-4-2021 21:05
Mox:
作者: Joannywalker131    時間: 19-4-2021 21:06
Mox:
作者: Joannywalker131    時間: 19-4-2021 21:07

Mox:
作者: Joannywalker131    時間: 19-4-2021 21:12
申請即批
作者: Joannywalker131    時間: 19-4-2021 21:26
你的Mox信用卡申請已通過批核!
作者: nevergiveup    時間: 22-4-2021 13:39
Joannywalker131 發表於 19-4-2021 21:26
你的Mox信用卡申請已通過批核!

廢架喎
作者: Joannywalker131    時間: 23-4-2021 01:10
即糸點?
作者: ming1208    時間: 23-4-2021 14:00
可能環聯未更新你資料,你主動SEND解破信比佢地更新返
我果陣都係咁
作者: Joannywalker131    時間: 24-4-2021 11:55
我宜有十張卡,無咩現金
作者: nevergiveup    時間: 24-4-2021 18:32
Joannywalker131 發表於 23-4-2021 01:10
即糸點?

張咭同佢本身提款咭一樣優惠,根本唔使用佢
作者: Joannywalker131    時間: 24-4-2021 19:11
有llimit 呀,乜提款卡有limit咩
作者: alvinctk    時間: 29-4-2021 11:22
MOX credit 唔批,本身用緊Mox debit ,渣打有過節!
作者: Joannywalker131    時間: 29-4-2021 16:51
我解破到現在,差不多八年,所有信用卡都糸full pay找數,加上工作稳定,可能有以上欣素
作者: Joannywalker131    時間: 29-4-2021 16:52
Mox 比左三萬linit我
作者: Joannywalker131    時間: 1-5-2021 11:32
AEON:貴為尊貴客戶,我們將於5個星期內郵寄全新Visa 白金卡至閣下已登記住址以取代閣下持有之Visa信用卡。為安全起見,新信用卡只會在辦妥確認卡手續後才正式生效。請於2021年4月14日或之前致電AEON客戶服務熱線28956262查詢詳情或更新個人資料。查詢EN/取消UN:28956262

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3