破產聯盟

標題: 破產2年感覺 [打印本頁]

作者: Wongkccc    時間: 11-1-2020 23:07
標題: 破產2年感覺
本人破產因為被騙,所以一直十分不甘心。但依兩年的破產生活,沒有當初想像中的那麼悲哀,可能因為 遇上了好外判(兩年內換了三個),但所有額外收入,也可以有商量不用全數上繳。
作者: Katlee    時間: 11-1-2020 23:40
請問用那間外判?
作者: Carman1216    時間: 12-1-2020 00:01
頭一年心情會患得患失,好介懷自己嘅身份,一年後,發現原來入學未嘗係壞事,至少沒有了以前嘅煩腦,又會學到慳d用錢,真的,師弟加油,期待2年後你嘅就快畢業po~~~
作者: Sadsad    時間: 12-1-2020 16:50
請問入學後有什麼不便,同埋判左幾多生活費?
作者: Sadsad    時間: 12-1-2020 16:52
請問你判左幾多生活費,比我參考下好嗎?謝謝
我都係被騙的
作者: Carman1216    時間: 12-1-2020 22:58
Sadsad 發表於 12-1-2020 16:50
請問入學後有什麼不便,同埋判左幾多生活費?

入學後除咗得返一個戶口,如果中途轉工會麻煩d同埋每月上繳同交年報,,,其實同平常一樣,唯一不同係唔會再有以前日日諗點還錢月月清嘅日子。。

至於生活費唔同人唔同case~我當年入學人工萬4,生活費差少少萬1囉
作者: Wongkccc    時間: 15-1-2020 02:07
我人工萬六,生活費萬三,雙糧年一年不用 上繳, 第二年轉了主任上繳一半。
作者: Wongkccc    時間: 15-1-2020 02:12
破產前後的分別, 破產後不能去旅行, 任何額外收入我也要通知主任,由他決定上繳多少, 所以破產前 很想加人工,破產後沒有加人工的那種 喜悅
作者: Bobolam    時間: 16-1-2020 23:17
Carman1216 發表於 12-1-2020 22:58
入學後除咗得返一個戶口,如果中途轉工會麻煩d同埋每月上繳同交年報,,,其實同平常一樣,唯一不同係唔 ...

請問中途轉工會点麻煩?
作者: Carman1216    時間: 16-1-2020 23:27
Bobolam 發表於 16-1-2020 23:17
請問中途轉工會点麻煩?

首先要通知外判,
然後如果公司要求指定戶口又要再約佢哋,拎埋合約去開過一個,原先嘅又會取消番,因入學期間只能得一個戶口。。
假如人工同當時傾生活費時人工有差距嘅就睇吓你有冇須要申請增加生活費。。。。。
作者: 廸廸仔    時間: 17-1-2020 11:09
樓主可否問問當時你破時有沒有欠二,三線財務?
作者: Bobolam    時間: 17-1-2020 11:34
Carman1216 發表於 16-1-2020 23:27
首先要通知外判,
然後如果公司要求指定戶口又要再約佢哋,拎埋合約去開過一個,原先嘅又會取消番,因入 ...

嚇死我,我以為唔俾轉工,因為可能要轉兼職for湊小孩,因為可能請唔到姐姐
作者: Carman1216    時間: 17-1-2020 13:12
Bobolam 發表於 17-1-2020 11:34
嚇死我,我以為唔俾轉工,因為可能要轉兼職for湊小孩,因為可能請唔到姐姐 ...

哈哈,,唔係唔俾轉放心~~
作者: Wongkccc    時間: 17-1-2020 14:22
廸廸仔 發表於 17-1-2020 11:09
樓主可否問問當時你破時有沒有欠二,三線財務?

無, 全部一線大型財務公司及銀行
作者: flypig    時間: 17-1-2020 16:49
我16年解破。可以講:
回首4年蕭瑟處  
也無風雨也無晴
但大家要記住, no news is good news!
4年總係有點淒涼,但比下絕對有餘。
作者: PoorGuy2018    時間: 18-1-2020 00:05
flypig 發表於 17-1-2020 16:49
我16年解破。可以講:
回首4年蕭瑟處  
也無風雨也無晴

好文采,入學後真係比上不足比下有餘,但總好過入學前死頂爛頂d數而想死有餘
作者: 廸廸仔    時間: 18-1-2020 16:27
Wongkccc 發表於 17-1-2020 14:22
無, 全部一線大型財務公司及銀行

甘還算好好了,起碼入學後唔駁比2,3線繼續追,仲要被炸 @.@
作者: Wongkccc    時間: 18-1-2020 21:46
廸廸仔 發表於 18-1-2020 16:27
甘還算好好了,起碼入學後唔駁比2,3線繼續追,仲要被炸 @.@

有 2,3線
作者: Wongkccc    時間: 18-1-2020 21:47
但數目不大一早已還清

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3