破產聯盟

標題: 新入學有疑問.謝謝 [打印本頁]

作者: rtrtu    時間: 17-12-2019 22:04
標題: 新入學有疑問.謝謝
尋日去左葉x鄧遞表入學. 本來諗住上去會講下大概流程.但係我諗可能太多人既原故. 好趕填完份表.個人就行走左. 想問野今日又搵唔到佢地.因為佢地工作時間同我返工時間一樣. 我已經嘗試爬文搵資料. 但以下有問題仲係有點唔清楚. 希望問下各位,對唔住.敬請見諒.感謝.

1# 尋日填表.請問一般2-3日就會有破產號碼?(填表時話下星期會宣誓.但係確實時間無同我講)

2# 我返緊果份係新工.今個月2號先開始返.本身公司係用中x出糧. 而我爭最大果條數大概14萬都係中x,因為宣誓後戶口會被凍結.咁我今日就問公司可唔可以現金或者現金票出糧.佢地未覆到我而公司都知道我搞緊破產.(因為下星期要請假去宣誓)請問如果公司出中x現金票俾我.我去返果度可以拎到嗎?之後.如果公司都係指定要用中x戶口出糧.我可以做解凍嗎?

一般宣誓後等頒令期間.其實銀行同財務公司係咪都會照追數?咁都係唔使理會同再交任何野?因為我見有d有有d無.  我全數廿五萬. 當中中x14萬. 痕x卡數5萬 . 幫文5萬.雖然之前每月只係還minpay, 但從來無遲過. 今個月交完幫文之後.已經無能力還另外兩間.所以破產.
其實月頭同痕x有聯絡過.當時諗全同佢傾有無得還住啲先.果個人初時仲游說我借錢.後尾講講下叫我都係唔好借.挨多幾個月再搞結餘轉戶. 我都好傻問佢唔交一期會唔會pass俾收數公司.佢話一般唔會住.過左60日都唔還就要掉去另一部門. 原先我今個月11日要還痕x. 13同19號要各還一期中x但都還唔到. 我上網搵資料. 見有人俾人追數騷擾之類. 屋企有老有細.所以都會有點擔心.  
我明白每個人case唔同亦不能保証. 只係想盡量了解

最後.想問所講既日本仔係唔係就係幫文?(不喜勿插.我真係唔知道)

感謝各位
作者: 欠一百萬    時間: 18-12-2019 02:03
1, 填完表>等宣誓>宣完等遞紙先會有號碼

2,遞紙後號碼, 6C會通知債權人, 到那時才開始凍你的戶口. 出現金票,你去總行拎現金最方便. 等頒令後再決定開個新的, 還是解凍. 開新快D, , 簡單D, 易D. 解凍就耐少少又要視乎你現在的是否一個普通的存款戶口. 因為破產人的戶口只可以是一個普通的存款戶口.

一線銀行收到已呈請, 就唔會再追你. 大財務都唔會再追你.
作者: ccwa    時間: 18-12-2019 05:38
日本人唔係邦民
作者: 重新改過    時間: 18-12-2019 15:00
今日諗住去痕身解凍户口出糧,點知我户口係綜合戶口所以唔可以做解凍,於是直接係中環總行開過新户口,即日就有。希望幫到大家
作者: rtrtu    時間: 18-12-2019 20:33
感謝
作者: rtrtu    時間: 18-12-2019 20:35
中x同痕x都有打電話同sms俾我.如果下星期先宣誓.即最快要等到1月先有號碼.咁呢段時間係咪都唔需要理會?因為第一次遲還所以有啲驚
作者: Anmi2019    時間: 18-12-2019 20:50
佢正常宣誓完第2日/隔日就有職員過去入紙,入紙後即時會有no.,之後會幫你fax俾所有填表上嘅債權人。

依段時間收到追數電話,只有拖字闕,話等梗公司出糧/問梗朋友借。銀行數唔會有咩麻煩事,唔駛太擔心。

作者: rtrtu    時間: 30-12-2019 00:11
Anmi2019 發表於 18-12-2019 20:50
佢正常宣誓完第2日/隔日就有職員過去入紙,入紙後即時會有no.,之後會幫你fax俾所有填表上嘅債權人。

依段 ...

20號去左宣誓. 可能呢幾日紅日 暫時未有no

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3