破產聯盟

標題: 過來人可否討論下破產前心情(考慮破產中) [打印本頁]

作者: IVA2009    時間: 16-7-2009 10:22
標題: 過來人可否討論下破產前心情(考慮破產中)
好高興有呢個論譠,俾我知道呢個世界並非只有我一人.
多年來受財務困擾,由第一次有信用咭,第一次借財仔大大話話都五,六年.
到今日個雪球終於要爆,心情無時無刻受到影响,有好多顧慮,又擔心影响到身邊家人,好辛苦!!!
作者: bb_q_888    時間: 16-7-2009 10:25
標題: 回復 #1 IVA2009 的帖子
你不如講下自己經歷,你是否iva過?
作者: 301    時間: 16-7-2009 10:30
考慮中,
即係準備中,
快好過慢咯.

作者: gpo4074    時間: 16-7-2009 10:32
原帖由 IVA2009 於 2009-7-16 10:22 發表
好高興有呢個論譠,俾我知道呢個世界並非只有我一人.
多年來受財務困擾,由第一次有信用咭,第一次借財仔大大話話都五,六年.
到今日個雪球終於要爆,心情無時無刻受到影响,有好多顧慮,又擔心影响到身邊家人,好辛苦!!! ...

破左處就一身鬆晒,吾駛再有心理負擔.

即係好似時下D靚妹咁要鬥快失身.
作者: 温sir    時間: 16-7-2009 10:33
其實覺得個人財務問題開始影响日常生活.....就真係要考慮喇....

http://www.hkiva.org/viewthread.php?tid=371&extra=page%3D9
作者: gpo4074    時間: 16-7-2009 10:35
舊文重溫時間: http://www.hkiva.org/viewthread.php?tid=1103&extra=page%3D1
作者: IVA2009    時間: 16-7-2009 10:46
三十幾歲人欠財仔,咭數約廿萬. 人工大約萬四.
每月返工淨係還錢,家用. 自己仙到唔仙下.
人生冇晒計劃!!
作者: 温sir    時間: 16-7-2009 10:47
標題: 回復 #7 IVA2009 的帖子
咁而家就開始計劃啦
作者: gpo4074    時間: 16-7-2009 10:51
原帖由 IVA2009 於 2009-7-16 10:46 發表
人生冇晒計劃!!

我都係三十一歲申請破產,及欠各大銀行及財仔的數.你睇番我的舊故事會了解多d.
其實破左產係一件好事,起碼有個機會重新開始人生,至於你把吾把握到機會就要睇你自己.
作者: IVA2009    時間: 16-7-2009 10:56
原帖由 bb_q_888 於 2009-7-16 10:25 發表
你不如講下自己經歷,你是否iva過?

有考慮過IVA但未試過,
條數計唔掂,
問一筆清d息又超貴
作者: IVA2009    時間: 16-7-2009 10:59
原帖由 301 於 2009-7-16 10:30 發表
考慮中,
即係準備中,
快好過慢咯.  

對破產未完全了解,
扒文中..........
作者: IVA2009    時間: 16-7-2009 11:02
原帖由 温sir 於 2009-7-16 10:47 發表
咁而家就開始計劃啦

唉,人生有幾多個十年!
作者: 301    時間: 16-7-2009 11:03
標題: 回復 #10 IVA2009 的帖子
有人肯同你做一筆清?

證明負債情況唔係o甘差啫.
作者: 温sir    時間: 16-7-2009 11:05
原帖由 IVA2009 於 16/7/2009 11:02 發表

唉,人生有幾多個十年!

所以更加要及早考慮清楚!
作者: gpo4074    時間: 16-7-2009 11:05
原帖由 IVA2009 於 2009-7-16 11:02 發表

唉,人生有幾多個十年!

快d搞老破啦,你餘生會開心好多.
作者: IVA2009    時間: 16-7-2009 11:08
原帖由 301 於 2009-7-16 11:03 發表
有人肯同你做一筆清?

證明負債情況唔係o甘差啫.

我仲未試過拖數,但預計年尾有機會出現,
所以想老破.
一筆清d息好勁,要還多十幾萬!!
作者: IVA2009    時間: 16-7-2009 11:14
原帖由 温sir 於 2009-7-16 11:05 發表

所以更加要及早考慮清楚!

係呀,所以好煩惱
作者: 301    時間: 16-7-2009 11:17
快好過慢咯.

=========================================================
嘩,今朝破聯討論區o甘熱鬧既,
一反常態噃.
作者: IVA2009    時間: 16-7-2009 12:33
剛扒完文,原來申請破產前三至六個月不能用credit card 同借錢, 仲有乜申請期間財仔會黎追數
作者: 301    時間: 16-7-2009 13:07
原帖由 IVA2009 於 2009-7-16 12:33 發表
剛扒完文,原來申請破產前三至六個月不能用credit card 同借錢, 仲有乜申請期間財仔會黎追數

係呈請破產前至三個月比較嚴謹處理,
此期內非百分百唔用得,
但有紀錄用過就將要解釋......

財仔追數情况多貼上了債主臨門 .
作者: gamester    時間: 16-7-2009 16:41
原帖由 gpo4074 於 2009-7-16 10:32 發表

破左處就一身鬆晒,吾駛再有心理負擔.

即係好似時下D靚妹咁要鬥快失身.

點解我總係遇唔到咁既靚妹?真失敗!
作者: 一怒殺龍手    時間: 16-7-2009 17:13
原帖由 IVA2009 於 2009-7-16 10:46 發表
人生冇晒計劃!!

我唔鼓勵你破產  不過如果你已經

一出糧就乾塘  咁你就要認真考慮跟老破神

無得拖落去  你試諗下 你捱得到幾多個月

你唔好諗住先清邊條 然後就可以回氣 清埋其他

根本就唔得  個個月都乾塘 但係你只係響度比緊息之喎

個本分分鐘無郁過  除非佢地大人大義到比你截息分期還

不過又無可能  汝其望唔到天明  不如引刀一快  本人愚見
作者: 豬公    時間: 17-7-2009 12:37
原帖由 IVA2009 於 2009-7-16 11:08 發表

所以想老破.

唔好做一筆清,搵笨的,詳情如下:

http://www.hkiva.org/viewthread.php?tid=1856&extra=page%3D1

以你的情況未至於要破產,一於去做 drp 或 iva 啦,每個月還 $7,000,一年都還左 $84,000 啦,搵個律師傾吓啦(自己睇報紙)。
作者: 301    時間: 17-7-2009 12:55
原帖由 IVA2009 於 2009-7-16 11:08 發表

所以想老破.

嘩,

你咁叻咁好野,

Now而家7月咋,預計到年尾有拖數情況,

咁而家你仲等乜野,

乜都唔駛 do lor~

坐定等年尾喇.

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3