破產聯盟

標題: 交左呈請書 等緊上庭 可唔可以開戶口 [打印本頁]

作者: nana    時間: 15-7-2009 21:35
標題: 交左呈請書 等緊上庭 可唔可以開戶口
我交左呈請書 等緊今個月21日上庭 咁而家我可唔可以開戶口作日後出糧之用
thx a lot~
作者: 301    時間: 15-7-2009 21:44
原帖由 nana 於 2009-7-15 21:35 發表
我交左呈請書 等緊今個月21日上庭 咁而家我可唔可以開戶口作日後出糧之用
thx a lot~

唔可以開
作者: nana    時間: 15-7-2009 22:02
咁係唔係一定要等頒令之後先可以?
定係只可以解凍之前d戶口用?
作者: 301    時間: 15-7-2009 22:04
原帖由 nana 於 2009-7-15 22:02 發表
咁係唔係一定要等頒令之後先可以?
定係只可以解凍之前d戶口用?

要等頒令之後先.
作者: nana    時間: 15-7-2009 22:28
咁可唔可以cut左以前d戶口    重新係第2間銀行開戶口呀
作者: dik06    時間: 15-7-2009 22:40
可以,想開邊間銀行新戶口,等頒令後同主任講,舊戶口唔洗理佢

作者: roy    時間: 15-7-2009 22:42
標題: 回復 #5 nana 的帖子
你好多發貼問題,破產需知全部有答案.

我建議你去破產需知睇下先.
作者: dik06    時間: 15-7-2009 22:45
阿Roy,你咁温柔嘅
作者: roy    時間: 15-7-2009 22:48
標題: 回復 #8 dik06 的帖子
温柔是我本性
作者: lok196305    時間: 15-7-2009 23:17
原帖由 301 於 2009-7-15 22:04 發表

要等頒令之後先.

我2x/7先頒令,早前收到的股息,去創x開到戶因無欠呢間數,仲可以用wo,不過唔知有冇后遺証架.

作者: dik06    時間: 15-7-2009 23:24
入左紙後,所有戶口未經批准,係唔可以郁動,妳小心d,佢要查一定查到,後遺症一定有,睇吓輕定重?
作者: admin    時間: 15-7-2009 23:29
原帖由 roy 於 2009-7-15 22:48 發表
温柔是我本性

中左某人病毒
作者: nokia    時間: 15-7-2009 23:31
原帖由 roy 於 2009-7-15 22:48 發表
温柔是我本性

呢句說話好熟
作者: lok196305    時間: 15-7-2009 23:41
原帖由 dik06 於 2009-7-15 23:24 發表
入左紙後,所有戶口未經批准,係唔可以郁動,妳小心d,佢要查一定查到,後遺症一定有,睇吓輕定重?

我係入紙後先知有呢的數,局住去開戶,因無戶口可入此款.又唔想個經紀難做.我予交番出來的.因唔多1x,xxx.

試欏到 .(個人見解,無需要最好唔好開啦)

作者: dik06    時間: 15-7-2009 23:44
入得,唔出得喎!

我以前律師提過我,叫我唔好博.
作者: nokia    時間: 15-7-2009 23:50
但係我之前係she睇過啲前人都有咁教過,好似版主女神都有咁做.
作者: admin    時間: 15-7-2009 23:56
會員 Nana,

你發了帖 38 次,但係只係睇左 90 次。所以,我好相信你係完全無睇或者係好小破產需知而一問再問,並且曾多次重覆貼文。

例:
破產左可唔可以開台.. 如﹕數碼通...csl等

其實破產之後可唔可以有娛樂?

交左呈請書 等緊上庭 可唔可以開戶口

戶口問題一大問

既然你唔睇破產需知或者覺得破產需知對你毫無幫助。

所以我榮升你做第一個"唔要破產需知"會員。

公喜!公喜!公喜!

為期一個月(其實等我記得)
作者: lok196305    時間: 15-7-2009 23:56
原帖由 nokia 於 2009-7-15 23:50 發表
但係我之前係she睇過啲前人都有咁教過,好似版主女神都有咁做.

講真都驚驚地,從末試過開戶好似....做錯的物咁.
作者: admin    時間: 16-7-2009 00:00
做左"唔要破產需知"就真係好多福利,其中一樣係你真係唔駛去睇啦。
作者: nokia    時間: 16-7-2009 00:00
轉載至

http://www.hkiva.org/viewthread.php?tid=183&extra=page%3D1
出糧戶口

搞破產第一件最麻煩既事,係搞個出糧戶口!

一入紙就會凍結的原因:你欠佢錢/佢係大銀行,打工仔冇份糧點生活呀!

Tips : 由入紙到頒令,大約2-3個月,如果出支票糧,或可任意選擇一間銀行做autopay既話...

就可去豐明/永隆/創興開戶,因為佢地係細銀行,會係頒令日後至凍結個戶口,到時你都攞咗破署信搞手續,所以就唔洗擔心個戶口被凍結冇糧出。入紙後都開到架!

創興是我的個人經驗,冇最低存款,又有提款咭。

至於頒令後,你可選擇繼續用上述既銀行,或者開過個新既。
作者: admin    時間: 16-7-2009 00:21
原帖由 nokia 於 2009-7-16 00:00 發表
轉載至

http://www.hkiva.org/viewthread.php?tid=183&extra=page%3D1
出糧戶口

搞破產第一件最麻煩既事,係搞個出糧戶口!

一入紙就會凍結的原因:你欠佢錢/佢係大銀行,打工仔冇份糧點生活呀!

Tips : 由入紙到頒令,大約2- ...

你似乎想同我過唔去。
作者: gamester    時間: 16-7-2009 00:40
原帖由 nana 於 2009-7-15 21:35 發表
thx a lot~

據小弟所知,去創X銀行可以開到戶口,用到法院頒令為止.
作者: nokia    時間: 16-7-2009 01:21
原帖由 admin 於 2009-7-16 00:21 發表

你似乎想同我過唔去。

sorry:) 我唔係想同你過唔去,係你出得太快,我搵完條link先知前面發生咗咁多事:)
下次你可唔可以慢啲:)
作者: bb_q_888    時間: 16-7-2009 01:34
原帖由 lok196305 於 2009-7-15 23:56 發表

講真都驚驚地,從末試過開戶好似....做錯的物咁.

你咪同主任解釋,你開戶係因為你覺得有需要....

佢叫你回水,而你有比得返條數,就冇問題....破產前你又冇主任跟,

咩都要自己諗掂佢,"我覺得"冇咩岩定錯....大家問心....

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3