破產聯盟

標題: 終於準備要入學(好矛盾) [打印本頁]

作者: 爆破2019    時間: 3-5-2019 14:05
標題: 終於準備要入學(好矛盾)
一共欠4間 安X UX 安X WX 全部財仔個個要還17000度 真係辛苦好大壓力 終於上個月月尾無做 準備6號一出糧攞曬啲錢出黎去搵律C搞老破 唔知一日搞唔搞得掂 因為個4間財仔 全部7-8號銀行自動過數. 請問師兄們到時有啲乜野需要注意 個人好擔心今年先25 咁後生就搞成咁.個人好後悔.

作者: mchan    時間: 3-5-2019 15:00
身同感受,我都準備月尾去破
作者: 爆破2019    時間: 3-5-2019 15:04
岩岩打俾葉XX律师樓 問佢可唔可以即日搞掂即日宣誓 個職員話無可能
作者: 爆破2019    時間: 3-5-2019 15:05
大約要7日 無鳩奈真係
作者: cl475867    時間: 3-5-2019 15:17
爆破2019 發表於 3-5-2019 15:05
大約要7日 無鳩奈真係

自己搞即日一定得
作者: eddie    時間: 3-5-2019 15:56
有時間嘅話自己入纸,慳番幾千
作者: 欠一百萬    時間: 3-5-2019 16:36
爆破2019 發表於 3-5-2019 15:04
岩岩打俾葉XX律师樓 問佢可唔可以即日搞掂即日宣誓 個職員話無可能

你爆左個6C名,瀨野
作者: mchan    時間: 3-5-2019 17:42
爆破2019 發表於 3-5-2019 15:04

之前爬文有師兄話今日交齊資料聽日宣誓,不過冇講去邊間
作者: mchan    時間: 3-5-2019 17:43
cl475867 發表於 3-5-2019 15:17
自己搞即日一定得

我都有諗過,不過自己乜嘢都唔識,驚搞唔掂
作者: mchan    時間: 3-5-2019 17:44
大約要7日 無鳩奈真係

再唔係你交埋今個月呢一期,之後立即去破,應該夠時間拎臨時破產編號
作者: 爆破2019    時間: 3-5-2019 18:45
欠一百萬 發表於 3-5-2019 16:36
你爆左個6C名,瀨野

葉XX咁都算爆名?
作者: 爆破2019    時間: 3-5-2019 18:46
mchan 發表於 3-5-2019 17:42

我都想知邊間
作者: 爆破2019    時間: 3-5-2019 18:49
mchan 發表於 3-5-2019 17:44
再唔係你交埋今個月呢一期,之後立即去破,應該夠時間拎臨時破產編號

交埋呢期17000度 我驚唔夠錢搞破...所以想呢期唔交直接去破 但律C個邊又話要一星期 自己去搞又驚搞唔掂
作者: 欠一百萬    時間: 3-5-2019 19:33
爆破2019 發表於 3-5-2019 18:49
交埋呢期17000度 我驚唔夠錢搞破...所以想呢期唔交直接去破 但律C個邊又話要一星期 自己去搞又驚搞唔掂 ...

1星期差不多, 填左表有齊文件, 就比6C重頭再審查, OK左 先宣誓, 宣完要搵人去遞呈請. 如果有文件要補需時更多.
作者: hornet    時間: 3-5-2019 19:36
D數點都可以拖到一個星期掛
作者: mchan    時間: 3-5-2019 19:38
交埋呢期17000度 我驚唔夠錢搞破...所以想呢期唔交直接去破 但律C個邊又話要一星期 自己去搞又驚搞唔掂 ...

我諗住問朋友借錢今期照交,交完即刻去破
作者: masao0596    時間: 3-5-2019 20:53
自己搞,資料齊全,唔做擔心出問題
作者: 好煩2019    時間: 3-5-2019 21:44
樓主,入紙前取消晒所有過數戶口,驚佢扣數快過你。之後搵籍口拖住先,未有号碼前唔好話申请緊, 佢地會掉比收數追就煩。
作者: 好煩2019    時間: 3-5-2019 21:45
更正 : 應該係出糧前取消晒過數戶口。
作者: mchan    時間: 3-5-2019 22:30
好煩2019 發表於 3-5-2019 21:45
更正 : 應該係出糧前取消晒過數戶口。

請問去入紙破產時,需唔需要攜同薪金證明?
作者: 爆破2019    時間: 4-5-2019 00:05
好煩2019 發表於 3-5-2019 21:44
樓主,入紙前取消晒所有過數戶口,驚佢扣數快過你。之後搵籍口拖住先,未有号碼前唔好話申请緊, 佢地會掉 ...

多謝關心先 今日中午已經打去銀行cut曬自動過數
作者: Anmi2019    時間: 4-5-2019 00:49
mchan 發表於 3-5-2019 17:42

果個咪係我囉,都係搵佢搞
作者: Anmi2019    時間: 4-5-2019 00:51
大約要7日 無鳩奈真係

7日係計埋入紙有no.?
作者: flypig    時間: 4-5-2019 02:03

呢度有教學自行了斷,你搵下。唔得我可以補條link.
跟住填完,搵志願團體幫手check 下。其實你可以直接搵志願團明愛都得。
不過我會先搞清楚有咩文件同程序。
作者: 爆破2019    時間: 4-5-2019 02:22
Anmi2019 發表於 4-5-2019 00:51
7日係計埋入紙有no.?

我唸應該係or可能更長話唔埋 師兄請問你之前搵律师搞即日有號碼?
作者: 爆破2019    時間: 4-5-2019 02:27
flypig 發表於 4-5-2019 02:03
呢度有教學自行了斷,你搵下。唔得我可以補條link.
跟住填完,搵志願團體幫手check 下。其實你可以直接搵 ...

唔該師兄 我搵搵條link 如果搵律师搞要7-10日 我打算自己去申請算
作者: mchan    時間: 4-5-2019 02:32
Anmi2019 發表於 4-5-2019 00:49
果個咪係我囉,都係搵佢搞

而家慢左好多,好煩
作者: flypig    時間: 4-5-2019 02:38
爆破2019 發表於 4-5-2019 02:27
唔該師兄 我搵搵條link 如果搵律师搞要7-10日 我打算自己去申請算

根本申破律師行大半係秘書服務,小半係心理服務。
我2012年申破,完全無問題。連明愛都廢事去。如果簡單情況,
自己應該搞得掂!!
省番成4000+- 7000+,視乎律師樓收費!!
作者: 爆破2019    時間: 4-5-2019 02:40
mchan 發表於 4-5-2019 02:32
而家慢左好多,好煩

師兄唸住自己搞定係搵律师...我上網預約左律师到時再問問佢..唔知加多2000會唔會即日搞
作者: Anmi2019    時間: 4-5-2019 02:42
5係,今日早上去填表俾齊文件同錢,聽日下午宣誓,因撞啱星期六同幾日假期,假期完後當日下午先有no.
作者: Anmi2019    時間: 4-5-2019 02:46
其實可以自己搞,慳噃最少4千幾蚊。律師只係幫你填文件,交表同fax俾債權人。聽d師兄講,自己上庭時個官只係批同唔批,根本唔會問你嘢。
作者: Anmi2019    時間: 4-5-2019 02:47
爆破2019 發表於 4-5-2019 02:40
師兄唸住自己搞定係搵律师...我上網預約左律师到時再問問佢..唔知加多2000會唔會即日搞 ...

唔會囉
作者: flypig    時間: 4-5-2019 02:49
爆破2019 發表於 4-5-2019 02:27

絲打教學好齊,就係 破產須知 子版 申請破產 度。
你要考慮需唔需要 申破時搞埋 一次性解涷信。而如果 你係終撚,就多舊魚,呢封信唔會用到。以下係一次過解涷信討論:
http://hkiva.org/forum.php?mod=viewthread&tid=13346
作者: 爆破2019    時間: 4-5-2019 02:50
flypig 發表於 4-5-2019 02:38
根本申破律師行大半係秘書服務,小半係心理服務。
我2012年申破,完全無問題。連明愛都廢事去。如果簡單 ...

咁又係 自己去搞可以省返幾千蚊
作者: mchan    時間: 4-5-2019 03:02
爆破2019 發表於 4-5-2019 02:40
師兄唸住自己搞定係搵律师...我上網預約左律师到時再問問佢..唔知加多2000會唔會即日搞 ...

我睇咗份表格,好長,我驚我搞唔掂
作者: 爆破2019    時間: 4-5-2019 11:52
mchan 發表於 4-5-2019 03:02

俾啲信心自己..星期一我都係唸住自己去搞
作者: mchan    時間: 4-5-2019 12:19
爆破2019 發表於 4-5-2019 11:52

等你消息,加油
作者: mchan    時間: 4-5-2019 12:39
爆破2019 發表於 4-5-2019 11:52

我都去dowm張表落黎自己試下填先
作者: Anmi2019    時間: 4-5-2019 13:21
填到有唔明白可以喺度問,好多師兄/姐會解答
作者: 爆破2019    時間: 4-5-2019 15:11
Anmi2019 發表於 4-5-2019 13:21

係 呢度有好多熱心嘅師兄們 感恩
作者: mchan    時間: 4-5-2019 16:15
Anmi2019 發表於 4-5-2019 13:21

有你地我都決定自己去搞,多謝師兄
作者: flypig    時間: 4-5-2019 17:05

Ng.....破署site 有sample,填埋。無信心就去明愛志願團體搵人幫手。
作者: mchan    時間: 4-5-2019 20:56
flypig 發表於 4-5-2019 17:05
Ng.....破署site 有sample,填埋。無信心就去明愛志願團體搵人幫手。

多謝師兄提點
作者: 爆破2019    時間: 4-5-2019 21:21
聽講破署有好多中介係度搵生意.如果真係唔識填 俾5舊佢地幫手填唔知有無問題呢?
作者: 咁快又一年    時間: 4-5-2019 23:26
自己填~如果填錯又係煩~我本人6C攪~因為冇信心~加上D數又亂~再加上有6CFax去銀行~我自己一個追數都冇收過~錢我手上不足~用信用卡透支左D~之後即日上6c到攪~個心定好多~因為有問題6c會call我~至今我已入學一年~生活快樂
作者: 咁快又一年    時間: 4-5-2019 23:28
千萬唔好信果D中介(顧問公司)~破處門口果D~
作者: 爆破2019    時間: 5-5-2019 00:04
咁快又一年 發表於 4-5-2019 23:28
千萬唔好信果D中介(顧問公司)~破處門口果D~

謝謝提醒
作者: mchan    時間: 5-5-2019 17:46
爆破2019 發表於 5-5-2019 00:04
謝謝提醒

我上個月問三姓13000,今個月要14500,仲要等7日,自己搞好過
作者: 爆破2019    時間: 5-5-2019 18:09
mchan 發表於 5-5-2019 17:46
我上個月問三姓13000,今個月要14500,仲要等7日,自己搞好過

係呀等7日呢樣野先麻煩 我自己啲數好多都係7-8號到期 所以唸住6號自己走去搞
作者: mchan    時間: 5-5-2019 21:31
爆破2019 發表於 5-5-2019 18:09
係呀等7日呢樣野先麻煩 我自己啲數好多都係7-8號到期 所以唸住6號自己走去搞 ...

你今晚好填好表,再去破處對一下佢嘅樣本,以免出錯
作者: mchan    時間: 5-5-2019 21:33
爆破2019 發表於 5-5-2019 18:09
係呀等7日呢樣野先麻煩 我自己啲數好多都係7-8號到期 所以唸住6號自己走去搞 ...

破署個網有樣本參考
作者: mchan    時間: 6-5-2019 12:38
去咗破處諮詢處,遇到問題,諮詢處話無辦法幫你,叫我自己諗==""
作者: 爆破2019    時間: 6-5-2019 19:56
咁麻煩...咁師兄你今日搞掂未?
作者: mchan    時間: 7-5-2019 05:17
爆破2019 發表於 6-5-2019 19:56
咁麻煩...咁師兄你今日搞掂未?

你今日搞掂未呀?我今日去視察環境,順便諮詢一下同埋攞樣本用相機影低,方便之後填表,最快都要下星期先去搞
作者: 爆破2019    時間: 7-5-2019 14:29
mchan 發表於 7-5-2019 05:17
你今日搞掂未呀?我今日去視察環境,順便諮詢一下同埋攞樣本用相機影低,方便之後填表,最快都要下星期先 ...

我走左出搵律C搞 問過佢 如果齊料 今日上去聽日可以有號碼
作者: flo    時間: 7-5-2019 14:50
爆破2019 發表於 7-5-2019 14:29
我走左出搵律C搞 問過佢 如果齊料 今日上去聽日可以有號碼

其實冇話咩齊唔齊料,你知道欠債權人幾多就ok,強積金有幾錢,債權人地址,我自己入紙搞破產,去到拎住個樣本即時填完比錢再比埋高院,一陣就有number
作者: Sassbearbear    時間: 7-5-2019 14:57
自己攪啦,其實填表好易,慳幾千蚊自己做仲好啦!早d去到,填好晒交表交錢,等宣誓,之後過隔離高院再交錢,去排期,快嘅話兩個鐘乜都攪掂! 之後就fax張呈請比你爭嘅銀行/財務個d! 問清楚fax號碼,因為可能部門唔同會收唔到!
作者: Sassbearbear    時間: 7-5-2019 15:04

你無乜特別野,係好易填,無樓無車,淨係填清楚爭邊幾間同大約幾多錢,mpf 係邊間公司填(成員計劃編號),生活開支!攞左份form研究下,有d部分係唔洗填架!
作者: mchan    時間: 7-5-2019 17:59
多謝各位師兄關心,尋日已經研究咗份表,的確唔難填,加上我欠嘅公司唔多,全部都係一線同銀行,所以我會自己搞
作者: mchan    時間: 7-5-2019 18:03
flo 發表於 7-5-2019 14:50
其實冇話咩齊唔齊料,你知道欠債權人幾多就ok,強積金有幾錢,債權人地址,我自己入紙搞破產,去到拎住個 ...

師兄,請問債權人地址,係咪去邊間分店借就寫邊間分店地址?
作者: flo    時間: 7-5-2019 23:01
mchan 發表於 7-5-2019 18:03
師兄,請問債權人地址,係咪去邊間分店借就寫邊間分店地址?

我係女,你睇月結單後面,細字信用卡中心地址已經係,e.g.痕生唔印出黎,你就打去問,我爭痕生,地址係德福
我咁樣問你比你參考吓,我想問你卡中心地址我眼唔好睇唔到可否講比我知,因我轉左地址,可否比個地址我我黎更新番個地址比你地,佢叫我唔洗去都可以,我話我睇唔到電腦親自黎岩我,就比左地址我啦
唔好google搜尋,完全唔一樣,一定係打去問
作者: mchan    時間: 8-5-2019 00:51
flo 發表於 7-5-2019 23:01
我係女,你睇月結單後面,細字信用卡中心地址已經係,e.g.痕生唔印出黎,你就打去問,我爭痕生,地址係德 ...

多謝師姐指教,感激
作者: mchan    時間: 8-5-2019 00:54
flo 發表於 7-5-2019 23:01
我係女,你睇月結單後面,細字信用卡中心地址已經係,e.g.痕生唔印出黎,你就打去問,我爭痕生,地址係德 ...

財仔係咪寄分行就得?
作者: flo    時間: 8-5-2019 00:56
mchan 發表於 8-5-2019 00:54
財仔係咪寄分行就得?

我全部銀行,冇借過財仔
銀行唔係分行,係卡中心
作者: mchan    時間: 8-5-2019 12:00
flo 發表於 8-5-2019 00:56
我全部銀行,冇借過財仔
銀行唔係分行,係卡中心

明白,多謝提點

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3