破產聯盟

標題: 除左破產,有無其他辦法提議 [打印本頁]

作者: so9    時間: 23-6-2018 15:22
標題: 除左破產,有無其他辦法提議
小女,因上兩個月,屋企出現左經濟問題,急需錢錢週轉,我將我手上既手信用卡套現晒現金幫佢地,總共20幾萬,之後再先向銀行貸款清卡數...銀行批左幫我清晒所有卡數,每月還款$5000俾銀行!!
銀行幫我清晒之後,但屋企人都不夠週轉,我再套現信用卡既錢出黎,所現在除左銀行既私人貸款外,還欠三張信用卡錢...
我真係吾想去破產,希望各位師兄幫幫手,提議下有無其他辦法...
我月入$12000...
作者: 金龍華    時間: 23-6-2018 15:48
想破產都過三個月先好
作者: qaz2513    時間: 23-6-2018 16:07
唔想破咪搵多份工努力D賺錢囉 仲可以點?
作者: maksiusang    時間: 23-6-2018 17:17
作者: so9    時間: 23-6-2018 21:22
我就係吾想破...
作者: so9    時間: 23-6-2018 21:23
想問下各位,會吾會有d計劃,係可以group一筆數清?
作者: so9    時間: 23-6-2018 21:23
因為信用卡個度,我連宜家最低還款都無能力
作者: 誰人知2018    時間: 23-6-2018 21:56
你現在欠多小呀?
作者: 誰人知2018    時間: 24-6-2018 01:22
你同銀行傾吓,可唔可以做結餘轉户幫你做group埋一條數清,可能你要分60或72期攤還!如果可以,就唔好再套現喇!
作者: 阿三妹妹    時間: 24-6-2018 12:03
好難。一係債務重組(俾好多手續費)一係破
作者: karkar123    時間: 24-6-2018 18:21
點解唔叫返屋企人幫手?
作者: cl475867    時間: 24-6-2018 18:50
屋企人都唔掂,點幫
作者: so9    時間: 24-6-2018 19:39
cl475867 發表於 24-6-2018 18:50
屋企人都唔掂,點幫

就係因為屋企人都吾掂
作者: so9    時間: 24-6-2018 19:40
誰人知2018 發表於 23-6-2018 21:56
你現在欠多小呀?

40萬左右,一條銀行私人清卡數貸款,同三張信用卡數
作者: so9    時間: 24-6-2018 19:41
誰人知2018 發表於 24-6-2018 01:22
你同銀行傾吓,可唔可以做結餘轉户幫你做group埋一條數清,可能你要分60或72期攤還!如果可以,就唔好再套現 ...

想問下結餘轉戶係咩意思,謝謝
作者: cl475867    時間: 24-6-2018 19:48
應該做唔到結餘轉户,因為已經分期還款
作者: 誰人知2018    時間: 24-6-2018 20:07
我都試過,同樣係私人貸款個類,但係你條數大左,應該會同你做,你打去問下先
作者: qaz2513    時間: 24-6-2018 20:26
誰人知2018 發表於 24-6-2018 20:07
我都試過,同樣係私人貸款個類,但係你條數大左,應該會同你做,你打去問下先 ...

佢早2個月先做完一次清卡數 咁快又黎一次 邊會做到呀 好明顯已經係高風險人士
作者: so9    時間: 24-6-2018 20:32
誰人知2018 發表於 24-6-2018 20:07
我都試過,同樣係私人貸款個類,但係你條數大左,應該會同你做,你打去問下先 ...

介吾介意講下你個陣既情況?
作者: so9    時間: 24-6-2018 20:36
qaz2513 發表於 24-6-2018 20:26
佢早2個月先做完一次清卡數 咁快又黎一次 邊會做到呀 好明顯已經係高風險人士 ...

我其實想group一條數清...
起碼吾洗還最低還款,就算供每個月一萬,無晒錢生活,都好過宜家吾知點算
作者: 誰人知2018    時間: 24-6-2018 21:24
我個陣欠51個,攤還72期每月7千幾
作者: 誰人知2018    時間: 24-6-2018 21:27
你最好揾過一份人工高好D
作者: 誰人知2018    時間: 24-6-2018 21:29
你是否借左一次清數?  有得傾既,只要你有能力還就可以
作者: 誰人知2018    時間: 24-6-2018 21:36
無晒錢生活不可能,你日常都要用到
作者: Mr.brown    時間: 25-6-2018 00:08
冇能力既就唔應該幫屋企,除非家人生死關頭。
另外妳個狀況係人工太低還唔完基本死硬。

作者: hohochi    時間: 25-6-2018 10:10
搵個份人工高D 或者做多份兼職
作者: so9    時間: 25-6-2018 11:19
誰人知2018 發表於 24-6-2018 21:24
我個陣欠51個,攤還72期每月7千幾

介吾介意講下你人工是多少?
作者: so9    時間: 25-6-2018 11:22
誰人知2018 發表於 24-6-2018 21:29
你是否借左一次清數?  有得傾既,只要你有能力還就可以

當然會一次過清晒啦....
但因為我銀行個個私人貸款只供了一期....係咪應該做吾到?
跟住卡數個度有一張卡已經過左還款期,其餘兩張都未到期....
作者: 誰人知2018    時間: 25-6-2018 15:13
你個案都接近申破或找多份兼職
作者: so9    時間: 25-6-2018 15:15
誰人知2018 發表於 25-6-2018 15:13
你個案都接近申破或找多份兼職

如可以攪到group埋一條數,供款...其實我完全吾介意一個月供一萬都可以
作者: 誰人知2018    時間: 25-6-2018 15:19
你都可以同銀行倾,佢都會很同你做,佢最驚你唔還或申破,你能夠都可以,找他倾倾
作者: 誰人知2018    時間: 25-6-2018 15:26
你全部都係大行申請?
作者: so9    時間: 25-6-2018 15:33
係呀....全部銀行數黎
作者: so9    時間: 25-6-2018 15:35
誰人知2018 發表於 25-6-2018 15:19
你都可以同銀行倾,佢都會很同你做,佢最驚你唔還或申破,你能夠都可以,找他倾倾 ...

但因為我申請個時前三個月入息有$20000差不多,但岩岩轉左工,得$13000-$15000...所以好難攪
作者: 誰人知2018    時間: 25-6-2018 15:47
你去返出糧户口問問
作者: so9    時間: 25-6-2018 18:06
誰人知2018 發表於 25-6-2018 15:47
你去返出糧户口問問

應該需要問d咩呀,謝謝解答
作者: 誰人知2018    時間: 25-6-2018 19:02
你問他可唔可以做結餘轉户一條數清晒,最長分期可以去到幾多期,你話我想還錢,唔想申破,咁得唔得!
作者: airmax    時間: 25-6-2018 20:32
你得萬二人工,欠二十五萬左右都或者仲搞到,但四十萬就...
作者: so9    時間: 25-6-2018 21:32
airmax 發表於 25-6-2018 20:32
你得萬二人工,欠二十五萬左右都或者仲搞到,但四十萬就...

其實20萬,係之前銀行做過一次清卡數,每個月供$5000...供左一期
另外宜家有三張卡加埋大約20幾萬... 其實三張卡可以group到埋一條數,每個月供,我都無問題...因為我最低還款都還吾到,我吾想去到破產
作者: so9    時間: 25-6-2018 21:33
誰人知2018 發表於 25-6-2018 19:02
你問他可唔可以做結餘轉户一條數清晒,最長分期可以去到幾多期,你話我想還錢,唔想申破,咁得唔得! ...

其實我供左一期銀行,咁快做結餘轉戶,我驚做吾到,加上又轉左工,人工少左咁多....
作者: so9    時間: 25-6-2018 21:36
誰人知2018 發表於 25-6-2018 19:02
你問他可唔可以做結餘轉户一條數清晒,最長分期可以去到幾多期,你話我想還錢,唔想申破,咁得唔得! ...

銀行會驚我行破產呢步多d?
作者: flypig    時間: 25-6-2018 22:33
就咁,你如果係銀行,會唔會借一筆錢俾你呢個高危客仔?銀行非善堂,目標係賺錢!
作者: flypig    時間: 25-6-2018 22:40
銀行有一堆計畫,你只需要認識兩種,名唔重要,咩結餘轉戶,萬佛朝宗都唔重要。第一種,類似 個人貸款,但由於你貴為重數組,人地唔願意冒險,只願意 拖長數期同較低息。如果你欠身痕 卡數,就同佢地講想將條數轉私人貸款。Say 72個月!!!對銀行,風險一樣。對私人貸款部門,你清左一筆數,再借多一筆數,即完成兩個missions.特別係部門該月quota 未達,佢會覺得有得諗。成事與否,要睇佢地policy.
作者: flypig    時間: 25-6-2018 22:46
第二種,所謂drp. 開頭好複雜又要律師寫建議書又盛。其實 你直接同銀行講,我考慮緊申破,但宜家上黎傾睇下有無彎轉。呢個遊戲係銀行唔想客仔老破,就俾客仔交一個極低利息。考慮埋成本,銀行其實蝕本架。但為妨濫用,銀行會周圍唱q 衰你,話呢個so9 玩緊 drp,唔係好人黎,同行小心!!!好處係極低息。
作者: flypig    時間: 25-6-2018 22:49

你一個月最多還幾錢????欠400k ???如果還到10k,其實有得傾!!
真係唔得就一拍兩散!!!

作者: 誰人知2018    時間: 26-6-2018 00:07
唉,冇氣!
作者: so9    時間: 26-6-2018 01:21
flypig 發表於 25-6-2018 22:49
你一個月最多還幾錢????欠400k ???如果還到10k,其實有得傾!!
真係唔得就一拍兩散!!!
...

如果攪到,一個月一萬,我都頭意負擔....
作者: so9    時間: 26-6-2018 01:24
flypig 發表於 25-6-2018 22:40
銀行有一堆計畫,你只需要認識兩種,名唔重要,咩結餘轉戶,萬佛朝宗都唔重要。第一種,類似 個人貸款,但 ...

我全部都吾係身痕卡數,大部分都係套現
作者: 誰人知2018    時間: 26-6-2018 01:34
米一様咭數,只不過張咭既信用额題出黎用,有可分别!
作者: 誰人知2018    時間: 26-6-2018 01:41
我都係行x啊,第一次申請结餘轉户批左,第二次申請係循還私人貸款批左,我第三次申請都係循還私人貸款批左,只不過他會睇你Tu而批你!
作者: 誰人知2018    時間: 26-6-2018 01:53
点解你唔打返去同你第一次批你個個人傾吓?
作者: 誰人知2018    時間: 26-6-2018 01:56
我行x都係揾返個個人啊!因為佢會比較清楚你的申請情况。
作者: flypig    時間: 26-6-2018 11:07
誰人知2018 發表於 26-6-2018 01:34

分別在於利息。信用卡一年接近40厘。銀行試過同我傾,將信用卡欠債轉做私人貸款。咁佢當時offer 可以分好幾年拖長黎還,低於十厘。由於當時失業,決定左破,所以無理佢。
作者: flypig    時間: 26-6-2018 11:15
so9 發表於 26-6-2018 01:24
我全部都吾係身痕卡數,大部分都係套現

咩叫套現??
你要明白銀行運作,首先要瞭解到佢 私人貸款收幾多利息。你條大數一於同佢數考慮申破,睇下有無drp 做。卡數就同銀行講轉私人貸款得唔得,收幾錢息??跟住再番黎研!
作者: so9    時間: 26-6-2018 12:31
誰人知2018 發表於 26-6-2018 01:34

我解釋返姐
作者: 誰人知2018    時間: 26-6-2018 13:54
我表達錯左,唔好意思啊!
作者: so9    時間: 26-6-2018 15:12
誰人知2018 發表於 26-6-2018 13:54
我表達錯左,唔好意思啊!

吾緊要呀,好多謝大家既解答....
宜家我都未諗到點處理
作者: so9    時間: 26-6-2018 15:13
flypig 發表於 26-6-2018 11:15
咩叫套現??
你要明白銀行運作,首先要瞭解到佢 私人貸款收幾多利息。你條大數一於同佢數考慮申破,睇下 ...

我三張卡吾同銀行,係咪應該三間銀行問晒,睇下邊間息比較低,之後問佢可吾可以三張卡做私人貸款
作者: 誰人知2018    時間: 26-6-2018 16:26
可以啊
作者: 誰人知2018    時間: 26-6-2018 16:34
但佢都有可能睇你tu,收入而定,如果批你,你可以還到幾多再同佢傾。
作者: so9    時間: 26-6-2018 17:03
誰人知2018 發表於 26-6-2018 16:26
可以啊

其實最大問題,我岩岩轉左工,收入吾係之前申請咁多收入....
作者: so9    時間: 26-6-2018 17:04
誰人知2018 發表於 26-6-2018 16:34
但佢都有可能睇你tu,收入而定,如果批你,你可以還到幾多再同佢傾。

好感謝耐心既解答
作者: so9    時間: 26-6-2018 17:34
我岩岩都打左去用開既户口銀行問過....但吾知得吾得...
作者: so9    時間: 26-6-2018 17:35
因為我宜家供左一個月個間銀行既貸款,好似簽約個陣講明,吾知幾多個月之內吾可以再貸款...所以我其實有少少驚
作者: flypig    時間: 26-6-2018 20:45
so9 發表於 26-6-2018 15:13
我三張卡吾同銀行,係咪應該三間銀行問晒,睇下邊間息比較低,之後問佢可吾可以三張卡做私人貸款 ...

你要問自己,假如你係銀行點處理。
如果你係低危戶,當然一間銀行搞哂,費事煩。問題你人工低,tu 低,係高危一族。所以,銀行可能願意將你卡數轉私人貸款,(因風險一樣,借款無大到),但要再借一筆錢就未必制。你應該只要求該銀行卡數轉低息貸款,佢仲有得諗。佢唔制,你仲可以同佢講要申破喇,大家開心見誠講清楚你入息幾多,可以點還。而你問銀行轉低息貸款之前,應做足功夫準備破產,一傾唔掂即去申破。否則銀行搵收數你就煩!!
作者: so9    時間: 26-6-2018 23:02
flypig 發表於 26-6-2018 20:45
你要問自己,假如你係銀行點處理。
如果你係低危戶,當然一間銀行搞哂,費事煩。問題你人工低,tu 低,係 ...

我打上銀行,話我月薪做到出黎既數吾夠cover現有既數,我話只需要cover卡數同所有數就可以,就算一個還多多d都無問題....我打左去自己用開個間銀行問....我還晒所有情況,佢話等批
作者: 誰人知2018    時間: 27-6-2018 00:13
恭喜,恭喜!
作者: 誰人知2018    時間: 27-6-2018 00:18
銀行講得呢句,通常都會批!
作者: PoorGuy2018    時間: 27-6-2018 10:15
恭喜樓主仲有其他路可走
作者: 返學等放學    時間: 27-6-2018 10:41
其實你可以只係借信用卡果幾條數~目標20數~每月5000~不過各下返多份pt好D,因為4-5年時間~總覺得有用錢時
作者: alalfred913    時間: 27-6-2018 11:22
返學等放學 發表於 27-6-2018 10:41
其實你可以只係借信用卡果幾條數~目標20數~每月5000~不過各下返多份pt好D,因為4-5年時間~總覺得有用錢 ...

當然希望樓主申請成功, 仲可以有條出路

但係, 都想寄語兩句:

之後屋企人又好咩人都好
就算理由幾充分
要幫都要諗下自己能力同後囝#

另外, 難聽D都要講架啦
借錢時十個有八個都會覺得
“無問題既, 捱得到既, 最多慳D”
但到實際時, 好多事都係預計之外
你情況就算申請到都好
使費都好忟水
要搵parttime或一份高D人工既工
應該事在必行

作者: 大把廁紙    時間: 27-6-2018 13:10
見到你個case,令我好心痛,當時年少,為左屋企人,背上一身債,十幾二十年之後,你會最對不起你自己!唔知你依家係唔係後生,當將來你要建立自己美好生活時,你會被你依家我決定拖後脚,唔好隨便破,屋企人的難,得由佢自己承擔責任,正如你會想有一個人來承擔你現在的情況一樣。
作者: flypig    時間: 27-6-2018 13:31
so9 發表於 26-6-2018 23:02
我打上銀行,話我月薪做到出黎既數吾夠cover現有既數,我話只需要cover卡數同所有數就可以,就算一個還多 ...

http://hkiva.org/forum.php?mod=forumdisplay&fid=82
準備定申破所需的文件同 資料。一傾唔掂即申破。因為銀行可能會好快追你甚至交俾收數。一去到收數就好煩!!!
作者: so9    時間: 27-6-2018 16:06
返學等放學 發表於 27-6-2018 10:41
其實你可以只係借信用卡果幾條數~目標20數~每月5000~不過各下返多份pt好D,因為4-5年時間~總覺得有用錢 ...

因為銀行話,要所有數一次清,無得淨係清卡數
作者: so9    時間: 27-6-2018 16:07
誰人知2018 發表於 27-6-2018 00:18
銀行講得呢句,通常都會批!

我同個職員講,吾需要任何現金,只係主要清數就可以
作者: so9    時間: 27-6-2018 16:09
alalfred913 發表於 27-6-2018 11:22
當然希望樓主申請成功, 仲可以有條出路

但係, 都想寄語兩句:

多謝師兄既提醒...因為我攪到清數,屋企人話會幫忙負擔,所以宜家就係睇下銀行做吾做到
作者: so9    時間: 27-6-2018 16:10
大把廁紙 發表於 27-6-2018 13:10
見到你個case,令我好心痛,當時年少,為左屋企人,背上一身債,十幾二十年之後,你會最對不起你自己!唔知 ...

其實我現在只有二十歲頭....所以我就是不想破,我令願努力去做野....吾想行上破產呢條路
作者: so9    時間: 27-6-2018 16:11
flypig 發表於 27-6-2018 13:31
http://hkiva.org/forum.php?mod=forumdisplay&fid=82
準備定申破所需的文件同 資料。一傾唔掂即申破。因 ...

其實我全部都未到期...私人貸款個度我都準備準時還左....
作者: 返學等放學    時間: 27-6-2018 16:15
Flypig兄講得岩,銀行可以要你立即還哂,兩手準備
作者: so9    時間: 27-6-2018 16:31
返學等放學 發表於 27-6-2018 16:15
Flypig兄講得岩,銀行可以要你立即還哂,兩手準備

我明白...但我點吾會破...就算死我都吾會破....
作者: 大把廁紙    時間: 27-6-2018 19:00
so9 發表於 27-6-2018 16:10
其實我現在只有二十歲頭....所以我就是不想破,我令願努力去做野....吾想行上破產呢條路 ...

吓!你太年輕了!

當年我好似你年齡時堅決不破,決定走數!一走20幾年,唔係因為去年買樓暴光,我都話知佢,至專告過我架,我都不理。
但係,我都後悔沒有早早了結,拖到依家,搞到自己TU係G,好低,想再按揭, 融資做生意,一切都唔得,綁死晒,唉!

你唔好再背別人的債上身啊!你耳仔太軟了!月入萬二,供一萬,家人再唔掟,你總可以拿幾多出來?
作者: Mr.brown    時間: 27-6-2018 19:24
so9 發表於 27-6-2018 16:31

咁有骨氣配服你
不過呢度係破產聯盟,所以呢哈哈哈
銀行係落雨收遮,
比佢知道你有難,佢哋淨係識得諗點樣快速回收你的款項。
所以有師兄先提醒你做好兩手策略。
祝好運!
作者: cl475867    時間: 27-6-2018 19:43
揾多三五七份兼職差唔多
作者: 大把廁紙    時間: 27-6-2018 20:45
要破趁後生,幾年之後又一條好漢!但是,破產罪名跟一世,以後咪想再同銀行財務公司打交道,就算可以,利息都比人地貴多多。
作者: 大把廁紙    時間: 27-6-2018 20:49
如果你唔破,以你咁耳仔軟性格,你還到甘上下,手鬆D時,屋企人又搵你咩咩數, 你永遠就成了錢財努。。。。
作者: hohochi    時間: 28-6-2018 09:42
耳仔軟性格真係好易重覆犯錯
作者: flypig    時間: 28-6-2018 10:29
so9 發表於 27-6-2018 16:31

Ng.....
申唔申破,唔係以主觀意願做決定.
唔申破皆因 有強大的客觀實力做支持.

你既然咁講,屋企人應該撐得下.
GOOD LUCK!!
作者: alalfred913    時間: 28-6-2018 11:35
我無意潑你冷水
有骨氣頂落去當然係好
我睇到既只係...你似乎將件事睇得樂觀得滯
你睇到好似銀行幫你搞到清數就搞掂

如果你唔搵返份三五千既pattime
我唔知你可以點頂
年中病要睇醫生, 朋友親人紅白二事, 呢D預計唔到的, 點都要使下錢

如果你話屋企人可以幫手頂到
咁就更好笑….佢地有能力幫手頂
點解唔係佢地借錢然後還
會變成你咩起條數?!

忠言一定唔好聽入耳
勸你好好想清楚
過多一兩年唔嗲唔吊可能仲麻煩

作者: 金龍華    時間: 28-6-2018 13:06
搵得少,老破成本唔高,好過每個月無咗七成人工去還錢
作者: so9    時間: 28-6-2018 16:51
大把廁紙 發表於 27-6-2018 19:00
吓!你太年輕了!

當年我好似你年齡時堅決不破,決定走數!一走20幾年,唔係因為去年買樓暴光,我都話知 ...

我屋企會咩返致半數
作者: so9    時間: 28-6-2018 16:53
大把廁紙 發表於 27-6-2018 20:45
要破趁後生,幾年之後又一條好漢!但是,破產罪名跟一世,以後咪想再同銀行財務公司打交道,就算可以,利息 ...

我知道破產係可以避晒數,但一世罪名就係一世
作者: so9    時間: 28-6-2018 16:55
大把廁紙 發表於 27-6-2018 20:49
如果你唔破,以你咁耳仔軟性格,你還到甘上下,手鬆D時,屋企人又搵你咩咩數, 你永遠就成了錢財努。。。。 ...

其實,我屋企人吾係因為賭錢或者生意失敗先至攪到宜家咁,係因為醫療費用....
作者: so9    時間: 28-6-2018 16:55
hohochi 發表於 28-6-2018 09:42
耳仔軟性格真係好易重覆犯錯

多謝師兄提醒....
作者: so9    時間: 28-6-2018 16:57
flypig 發表於 28-6-2018 10:29
Ng.....
申唔申破,唔係以主觀意願做決定.
唔申破皆因 有強大的客觀實力做支持.

其實因為當初係急住用錢先咁樣既地步,到時真係做到可以供埋一條數,其實我屋企都會負責返一部份,只係宜家要睇下銀行批吾批到,同埋屋企人聽到破產...都諗緊有咩方法可以解決
作者: so9    時間: 28-6-2018 16:59
alalfred913 發表於 28-6-2018 11:35
我無意潑你冷水
有骨氣頂落去當然係好
我睇到既只係...你似乎將件事睇得樂觀得滯

屋企人借錢清數,掉返轉都係要供款,其實佢地都有問緊點樣做會更好....
作者: flypig    時間: 28-6-2018 21:47
你屋企唔應該再去借貸保你,只會愈踩愈深!
如果平時收入撐到你當然好,做唔到就寧願棄一子保其他子!!
好過攪炒!
至於銀行,肯清哂其他銀行就最好,唔制你就要問佢將你條數轉更長年期同更低利率即drp,咁睇佢點講。
作者: so9    時間: 29-6-2018 19:05
flypig 發表於 28-6-2018 21:47
你屋企唔應該再去借貸保你,只會愈踩愈深!
如果平時收入撐到你當然好,做唔到就寧願棄一子保其他子!!
好過 ...

所以我就係諗住我問銀行,睇下有無得攪,咁屋企人每個月夾份去還....
銀是有得咁樣傾的嗎?
作者: 誰人知2018    時間: 29-6-2018 20:33
覆左你未呀?
作者: 誰人知2018    時間: 29-6-2018 20:38
冇必要咁樣同銀行講話夾份還,你話自己還得到就得喇。之后你家人给你錢就可以。如果你咁様同銀行講佢驚你還唔倒仲麻煩!有可能唔批你。
作者: so9    時間: 30-6-2018 17:57
誰人知2018 發表於 29-6-2018 20:33
覆左你未呀?

未呀。佢話要一星期....
不過以我宜家人工,似係吾批多

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3