破產聯盟

標題: 有人試過被加刑嗎?? [打印本頁]

作者: vivakeung    時間: 3-7-2009 19:20
標題: 有人試過被加刑嗎??
有人試過被加刑嗎??請分享一下...
作者: 老柴    時間: 3-7-2009 19:34
點解你咁怕被加刑 ?
作者: gpo4074    時間: 3-7-2009 20:03
藝人鍾振x果種case?
作者: 老柴    時間: 3-7-2009 22:44
原帖由 gpo4074 於 2009-7-3 20:03 發表
藝人鍾振x果種case?

他加了刑嗎 ?
作者: gpo4074    時間: 3-7-2009 22:59
好似話吾可以係3年內做董事.
http://www.weekend.hk/viewthread ... e=1&authorid=22
作者: 小林林    時間: 4-7-2009 20:06
有好多人試過被(乜乜第三條反對)而加刑.........
作者: 老柴    時間: 4-7-2009 20:21
見過一個真實個案是老破人無交年表,大洗無定期還款,後來個主任寬限佢,比佢分期還但佢又無守信用,最後要加刑(好似2年)。
作者: vivakeung    時間: 6-7-2009 19:02
加刑好似最多都係加3年..甘講真..如果唔交年結表..又唔還錢..由佢加刑甘其實同無破產有咩分別???
作者: 老柴    時間: 6-7-2009 20:51
原帖由 vivakeung 於 2009-7-6 19:02 發表
加刑好似最多都係加3年..甘講真..如果唔交年結表..又唔還錢..由佢加刑甘其實同無破產有咩分別???

所以期內要守行為,唔好以為破產大晒
作者: admin    時間: 7-7-2009 03:16
原帖由 vivakeung 於 2009-7-6 19:02 發表

唉…

人地一定引用破產條例來告你?

咁如果一個人係破產期間去殺人放火都無事?只係加 3 年?

如果你咁做,你已經係"妙"視法庭!
作者: admin    時間: 7-7-2009 03:38
另:

破產條例 - SECT 140
罪行的審訊及懲罰

(Past version on 30/06/1997).

(1) 任何人如犯了本條例所訂的 任何罪行, 而本條例並無就該罪行施加特別刑罰, 則該人即屬犯可循簡易程序或
公訴程序審訊的 罪行, 並可處監禁 2年。 (由1939年第33號修訂; 由1940年第840號政府公告補充附表修訂;
由1950年第22號第3條修訂; 由1991年第50號第4條修訂)

(2) 就任何該等罪行而進行的 簡易法律程序, 不得在 破產管理署署長或 破產案受託人或
(如由任何債權人提出起訴者)提出起訴的 債權人最初發現該罪 行之時起計1年後提出, 在 任何情況下亦不得在
犯該罪行之時起計3年後提出。

(3) 凡就本條例所訂的 任何罪行提起公訴, 只須以本條例中用以指明該項罪行的 字句而以具體或 情況所容許的 最近似的
字句, 列出被控罪行的 內容, 即 已足夠, 而無須指稱或 列出任何債項、 交易、 判決或 在 根據本條例行事的
法院進行的 任何法律程序或 由該法院發出的 任何命令、 手令或 文件。 (由1939年第33 號修訂。
由1940年第840號政府公告補充附表修訂; 由1996年第76號第69條修訂) 〔 比照 1914 c. 59 s. 164 U.K.; 比照 1926 c. 7 s. 10 U.K.〕

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3