破產聯盟

標題: 新手報到.請各位多多指教.. [打印本頁]

作者: vivakeung    時間: 30-6-2009 06:40
標題: 新手報到.請各位多多指教..
想請問一下破產是怎樣界定每年超額的收入??是以年結除開12算..抑或4年除開48算呀??有人知道的..請幫幫忙..thx
作者: 小林林    時間: 30-6-2009 08:39
原帖由 vivakeung 於 2009-6-30 06:40 發表
想請問一下破產是怎樣界定每年超額的收入??是以年結除開12算..抑或4年除開48算呀??有人知道的..請幫幫忙..thx

每年超額的收入?你係咪話做完年結有錢剩丫?
我的k屎係做月結的即(48個月) 到每一年度再做一次年結(共4次).....仲有每一年度獎金花紅要立即上報,不得私下處理
作者: 老柴    時間: 30-6-2009 12:13
標題: 回復 #1 vivakeung 的帖子
你的收入是不是每月不同 ? 薪酬架構是如何計算 ? 放多些料出來聽聽
作者: vivakeung    時間: 30-6-2009 21:53
係呀..我係日薪計..返有錢唔返無錢..所以個個月都唔同..時多時小..咁我既意思係..如果我每月開支批$9600.我頭一年搵10萬..除開12個月=$8333..第二年搵12萬..除開12個月=1萬..咁駛唔駛還錢呢???
作者: dik06    時間: 30-6-2009 22:01
以年結除開12算,以你例子:你第一年唔駛還,第二年要還
作者: 老柴    時間: 30-6-2009 23:27
小心個主任會响第2年開始,調整你的生活費為 $8333/月,因為你第一年都可以咁過....
作者: vivakeung    時間: 1-7-2009 19:14
甘又無喎..其實我係外判架..基本上我唔搵佢地都唔會搵我..每個月只要fax入息同無破產都無咩分別...想問一下..你地係咪每年都要重新評估開支架???
作者: 老柴    時間: 1-7-2009 23:54
個官會質疑你$8333/月都可以捱足一年,又點唔會"考慮"响第2年唔扣你開支呢?

所以你最好搵定人做你贊助人,證明你就算唔夠洗時都可以捱到頭個1年

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3