破產聯盟

標題: 解破後信用卡信用額問題 [打印本頁]

作者: nakamura    時間: 16-2-2018 01:03
標題: 解破後信用卡信用額問題
解破左幾年,有兩張財仔信用卡,但兩張卡咁耐都冇加過信用額,自己申請過N次都俾拒納,人工加左都無助申請到加額,唔通真係要解破夠五年後TU洗底至有望加到額??
作者: maksiusang    時間: 23-2-2018 13:30
作者: appleyucn    時間: 23-2-2018 16:20
急係冇用的,等5年後肯定tu無晒紀錄再申請吧!我現有2張vs,1張wm,1張鑽杯,2張白金卡,總信用額50萬了
作者: maksiusang    時間: 24-2-2018 00:09
作者: victor24    時間: 24-2-2018 10:28
要咁高有什麼用?
有得用咪算攞.

作者: appleyucn    時間: 25-2-2018 08:39
試下突然要入醫院又或者要一家人報旅行團,你咪知有乜用囉
作者: maksiusang    時間: 25-2-2018 09:11
作者: cl475867    時間: 25-2-2018 11:26
appleyucn 發表於 25-2-2018 08:39

又靠碌卡,破得一次,就可以有第二次……
作者: appleyucn    時間: 26-2-2018 06:37
碌卡不是導致破不破的原因,個人理財能力才是關鍵!
作者: eddykung044    時間: 26-2-2018 07:15
有自制能力去消費,就唔會搞到自己欠債太多要入學
在破產4年時間你自己學到D咩?
唔好先使未來錢,倒不如自己有幾多用幾多
咁咪唔會再搞到自己一身蟻
作者: victor24    時間: 26-2-2018 09:36
appleyucn 發表於 25-2-2018 08:39

要入醫院就去公立醫院,去旅行就去平價幾千蚊短線.
若入私院或去歐洲/南極旅行,我估簽賬額要有10萬8萬先可能夠.

作者: ccwa    時間: 26-2-2018 10:38
其實自己成日打去申請加額反而梗加唔會批,打去1次Keep record 1次,有過入學經驗冇理由唔知個玩法....

作者: appleyucn    時間: 26-2-2018 22:14
victor24 發表於 26-2-2018 09:36
若入私院或去歐洲/南極旅行,我估簽賬額要有10萬8萬先可 ...

我最高果張卡18萬幾,佢自己加的
舊年11月突然入院用左近11萬,碌完當月清,本月去旅行碌3萬幾,唔信可以貼圖。
還是果句,破產不是因爲信用卡和信用額,要在破産期間學會自理和計數才是關鍵
作者: appleyucn    時間: 26-2-2018 22:27
victor24 發表於 26-2-2018 09:36
若入私院或去歐洲/南極旅行,我估簽賬額要有10萬8萬先可 ...

加多句:政府醫院你話睇就睇?痛番幾個月都未必到你
作者: appleyucn    時間: 26-2-2018 22:35
原來我冇電子月結單看不到11月消費,那看看現在本人在那裏就猜到上月報團要幾錢
作者: victor24    時間: 27-2-2018 06:38
appleyucn 發表於 26-2-2018 22:35
原來我冇電子月結單看不到11月消費,那看看現在本人在那裏就猜到上月報團要幾錢 ...

師兄原來咁有本事,失敬哂.
上一篇文句只在提醒破產人仕要好好理財,但若你有足夠財力,可當我冇講過,
你要發卡銀行加大你的信用額,若你唔等得,你試下放"一大筆錢"在這間銀行的戶口,睇下佢加唔加囉,
唔加咪同佢講cut 卡去弟二間,有好多銀行都是見錢開眼的,你能証明自己好有米就得,好似阿叻咁,
破產後成功人仕一樣有高信用額的.

作者: maksiusang    時間: 27-2-2018 10:39
作者: sun0911    時間: 19-9-2018 08:24
maksiusang 發表於 23-2-2018 13:30
我解破後立即申請信用卡成功,不足一年,信用额佢自動加了一倍

C兄請問邊一間批啊?我都想整一張來提高自己個TU
作者: 301    時間: 19-9-2018 13:44

其實有張用咪得咯,
信用額問題,
會員講得啱,又唔係自己既.
有幾十萬信用額又如何? 使完唔使還乎!

至於如云備不時之需,
現今應該幾乎每信用卡都可隨時申請"臨時提升信用額,批幾多一件事.
301 每次旅行前皆叫安記臨時提升信用額(不須証明),
不過次次都無超原信用額回來.
作者: yankee    時間: 8-10-2018 16:20
2015年畢業,今日攞到安信visa卡,去旅行方便好多
作者: nakamura    時間: 10-10-2018 00:20
yankee 發表於 8-10-2018 16:20
2015年畢業,今日攞到安信visa卡,去旅行方便好多

批幾多信用額俾你??
作者: yankee    時間: 11-10-2018 17:12
作者: dickymoy    時間: 17-1-2020 23:26
maksiusang 發表於 24-2-2018 00:09
都系果句,信用额高系無用,系借反来,吾系自己錢

多鬼如!我比夠你一百萬都冇意思啦!又唔係唔駛還!
作者: Joannywalker131    時間: 29-9-2020 22:05
無所謂啦,本身有中信,工行,AE,aeon, 安信夠用有餘
作者: 滅絶師太    時間: 30-1-2021 18:29
我就係因為信用卡搞到要破,自己又無定力,都係用tap & go算了
作者: Wing2016    時間: 30-1-2021 23:35
安仔又真係好進取,我拎解破信都未夠半個月,佢就批左信用卡比我,信用額1個月月薪
作者: 滅絶師太    時間: 31-1-2021 16:45
Wing2016 發表於 30-1-2021 23:35
安仔又真係好進取,我拎解破信都未夠半個月,佢就批左信用卡比我,信用額1個月月薪 ...

我有排都未畢業,到時候先算了
作者: nakamura    時間: 5-2-2021 10:17
已解破五年,TU已洗底及恢復評級,最近想申請X信銀行信用卡,點知佢打黎話你之前老破同爭過佢地錢
想申請要清還破前爭佢地既欠款,大約幾千蚊,但我問佢還左係咪實批卡俾我,佢又話要經過審批
咁你地話應該點算好??
作者: Joannywalker131    時間: 14-2-2021 11:04
厄狗你還錢咋
作者: nakamura    時間: 16-2-2021 09:34
Joannywalker131 發表於 14-2-2021 11:04
厄狗你還錢咋

我都有D懷疑,不過佢叫我還三千幾啫
但覺得搏唔過,因為佢始終冇保證還左之後會批卡俾我
作者: Joannywalker131    時間: 24-2-2021 15:23
我都有中信銀行二張信用卡
作者: 小隊長kobe    時間: 15-4-2021 18:43
nakamura 發表於 16-2-2021 09:34
我都有D懷疑,不過佢叫我還三千幾啫
但覺得搏唔過,因為佢始終冇保證還左之後會批卡俾我 ...

咁最後佢地批唔批?

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3