破產聯盟

標題: 咩都唔識~新人 [打印本頁]

作者: winky    時間: 26-6-2009 00:20
標題: 咩都唔識~新人
我今年23yrs....差銀行同財務加加埋埋都5-6萬
岩岩6月頭無工返.今個月找淨一條loan....不過完全無收入都唔知點算好
亞媽又要比家用..問朋友又話唔好去破產,會影響一世...我真係唔知點算好喇
已經問唔到人借錢比我還債...好徬徨..大家可唔可以幫下我..教下我可以點做
作者: admin    時間: 26-6-2009 00:23
搵工
作者: winky    時間: 26-6-2009 00:27
我而家日日都搵工喇~不過都無一份請 其實我係咪真係唔需要破產
作者: admin    時間: 26-6-2009 00:28
都係搵工

7 仔、茶餐廳,保安、Sales
作者: winky    時間: 26-6-2009 00:31
  知道  雖然你都無講我係咪唔需要破產 不過我諗我明你講咩
作者: admin    時間: 26-6-2009 00:32
很好
作者: winky    時間: 26-6-2009 00:34
咁希望以為都唔好比你係到見到我啦
作者: admin    時間: 26-6-2009 00:36
5 萬破產,你要比約 13000老破費,已經佔你債 1/3 到。

如果你真係破產,定必後悔
作者: winky    時間: 26-6-2009 00:39
咁又係 我都覺得咁做好傻 不過就算搵到工d loan要拖多一個月先可以還
我怕會上屋企  攪到家人
作者: admin    時間: 26-6-2009 00:43
攤開同屋企人講。無計。追數費千奇唔好比。睇

http://www.hkiva.org/forumdisplay.php?fid=54
作者: winky    時間: 26-6-2009 00:48
知道  唔該曬你 88
作者: gpo4074    時間: 26-6-2009 01:00
原帖由 winky 於 2009-6-26 00:20 發表
我今年23yrs....差銀行同財務加加埋埋都5-6萬
岩岩6月頭無工返.今個月找淨一條loan....不過完全無收入都唔知點算好
亞媽又要比家用..問朋友又話唔好去破產,會影響一世...我真係唔知點算好喇
已經問唔到人借錢比我還 ...

你想我教你如何破產?

你想我教你如何著草?

你想我教你如何借錢?

你我我借錢比你?
作者: ely07    時間: 26-6-2009 09:20
死到死掂佢,5~6萬都破......你會後悔一生
作者: lok196305    時間: 26-6-2009 09:35
原帖由 ely07 於 2009-6-26 09:20 發表
死到死掂佢,5~6萬都破......你會後悔一生

咪係,欏$13000~$15000來破產已係欠債ge30% la,自已去搞破產都要過萬ga,你仲咁後生,個人覺得唔值咁做 lor.
作者: zbridgehead    時間: 26-6-2009 11:49
標題: 回復 #1 winky 的帖子
為左5 萬而去破產!好呀!

如果你真係破產,你23歲就會成為香港社會上的經典人物!等做頭條,做偶像!
作者: gamester    時間: 26-6-2009 11:59
樓主:祗要你真肯去捱,肯去搵錢還債的話,勞工署大把野介紹你去做.
作者: kinha126    時間: 26-6-2009 14:11
原帖由 zbridgehead 於 2009-6-26 11:49 發表
為左5 萬而去破產!好呀!

如果你真係破產,你23歲就會成為香港社會上的經典人物!等做頭條,做偶像!

本港破產史上為最低金額債務而破產的人...
作者: lok196305    時間: 26-6-2009 14:23
我欠5xxxxx都俾人話欠咁少,你欠5xxxx就去破,唉.....諗下其它辦法仲好 la.
作者: 301    時間: 26-6-2009 14:26
破產法: 一萬以上債務便可申破...
作者: lok196305    時間: 26-6-2009 14:50
原帖由 301 於 2009-6-26 14:26 發表
破產法: 一萬以上債務便可申破...

破產處收一萬,欠一萬,你選擇係......

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3