破產聯盟

標題: 今日打比律師, 律師話唔開得户口wo... 佢係咪昆我 [打印本頁]

作者: kgkiddkit    時間: 22-6-2009 15:51
標題: 今日打比律師, 律師話唔開得户口wo... 佢係咪昆我
我係早幾日宣誓的...

佢話宜家出糧既方法只有出現金....

但呢度既師兄姐話可以搵間新銀行仔開住户先...

條律師係咪昆9我... 驚我惹痳煩給他...

其實我本身個户口....係hxbc... 我又欠佢卡數...

凍冰期間佢實扣9我錢... 就算唔扣... 都好難開得番la...
作者: 301    時間: 22-6-2009 16:06
律師講得對,
之前我亦答左你係唔得.

戶口凍結左麻,
唔係凍結作用為乜?
銀行扣唔到你錢.
作者: kgkiddkit    時間: 22-6-2009 17:09
原帖由 301 於 2009-6-22 16:06 發表
律師講得對,
之前我亦答左你係唔得.

戶口凍結左麻,
唔係凍結作用為乜?
銀行扣唔到你錢.

really??

我欠間銀行卡數, 佢都唔扣???

之後仲可以開得番??
作者: kgkiddkit    時間: 22-6-2009 17:10
真係唔知信邊個...........
作者: admin    時間: 22-6-2009 17:15
原帖由 kgkiddkit 於 2009-6-22 15:51 發表
我係早幾日宣誓的...

其實我本身個户口....係hxbc... 我又欠佢卡數...

凍冰期間佢實 ...

玩啤牌可以偷雞。現實世界要偷雞其實有難度

你要明白一樣野:
1. 你從申請個日開始,你的資產基本上唔係你自由控制
2. 理論上來說,你所有銀行資源都係受到監管
3. 理論上來說,所有(香港)銀行都唔可以比你開戶,除非得到破署批準
4. 實際上來說,所有電腦系統並非完美
作者: admin    時間: 22-6-2009 17:16
原帖由 kgkiddkit 於 2009-6-22 17:09 發表

really??

我欠間銀行卡數, 佢都唔扣???

之後仲可以開得番??

唉,其實你知唔知乜野係破產?
作者: bb_q_888    時間: 22-6-2009 17:46
原帖由 kgkiddkit 於 2009-6-22 15:51 發表
我係早幾日宣誓的...

凍冰期間佢實 ...

咁佢有冇叫你解凍...

其實另開新戶口,真係有好多會員試過.

你律師咁答你,可能佢唔想付上法律責任,

你又驚蝕錢又驚犯法,又驚我地點你...

咁不如你乜都唔好做,保證你最安全!!

銀行扣唔扣到你錢,等頒令睇主任批唔批你攞返. 記得同主任講果d係你生活費.

作者: kgkiddkit    時間: 22-6-2009 17:55
原帖由 admin 於 2009-6-22 17:16 發表

唉,其實你知唔知乜野係破產?

凍結唔明
作者: admin    時間: 22-6-2009 18:43
1. 你知唔知點解要凍結?
2. 你認為乜野係 凍結
3. 銀行個度凍結的錢係邊個?
4. 你出糧的錢係邊個?
5. 公司出糧比邊個?
6. 乜野係生活費?
7. 破產條例主要保障邊個?
8. 做乜要破產?
作者: gpo4074    時間: 22-6-2009 19:50
我係早幾日宣誓的...

凍冰期間佢實 ...

你係吾係幫襯三姓律師行?
作者: vickipig    時間: 22-6-2009 19:54
3姓個律師同我講係可以開架喎...(但係係靜靜雞同我講既~)
作者: admin    時間: 22-6-2009 20:46
原帖由 vickipig 於 2009-6-22 19:54 發表
3姓個律師同我講係可以開架喎...(但係係靜靜雞同我講既~)

其實基上我已經答左佢,唔明我都無辦法。

玩啤牌可以偷雞。現實世界要偷雞其實有難度

你要明白一樣野:
1. 你從申請個日開始,你的資產基本上唔係你自由控制
2. 理論上來說,你所有銀行資源都係受到監管
3. 理論上來說,所有(香港)銀行都唔可以比你開戶,除非得到破署批準
4. 實際上來說,所有電腦系統並非完美

作者: roy    時間: 22-6-2009 20:49
標題: 回復 #1 kgkiddkit 的帖子
你自己入去慢慢理解下啦.

破產 FAQ 08 - 儲蓄戶口,第二段出糧戶口個度.
http://www.hkiva.org/viewthread.php?tid=183&extra=page%3D1
作者: admin    時間: 22-6-2009 21:02
原帖由 roy 於 2009-6-22 20:49 發表
你自己入去慢慢理解下啦.

破產 FAQ 08 - 儲蓄戶口,第二段出糧戶口個度.
http://www.hkiva.org/viewthread.php?tid=183&extra=page%3D1

我諗佢唔明理論同現實中出現的不協調現象。

呢個現象係要用亞士基多米亞定律先解釋得到。再用唯物辯證法可以得出其差異值。

個差異值,再除以自然約數再用數值正常化就可以得到結果。
作者: kgkiddkit    時間: 23-6-2009 16:05
開户口要地址證明...

但我既住址證明全部都係欠債既信...

d銀行仔容訐ma....
作者: ely07    時間: 23-6-2009 19:39
標題: 回復 #15 kgkiddkit 的帖子
你咪有份強積金信嘅咪得囉/或主任比個封開户信
作者: roy    時間: 23-6-2009 20:54
原帖由 kgkiddkit 於 2009-6-23 16:05 發表
開户口要地址證明...

你唔好太緊張,諗得太多啦.

如果你開到戶就照開啦,冇事架.
作者: nokia    時間: 23-6-2009 20:56
原帖由 kgkiddkit 於 2009-6-23 16:05 發表
開户口要地址證明...

你無上綱同傾電話嘅咩!果啲單咪就係証明囉....
作者: gpo4074    時間: 23-6-2009 21:02
果D單據證明,要10至20元一封.
3仔的手提電話月結單要10元一個月.
而網上痕要20元一個月.
作者: nokia    時間: 23-6-2009 21:06
有綱上賬單嘛,print番出嚟就得
作者: gpo4074    時間: 23-6-2009 21:07
網上行果D吾會寫地址
作者: admin    時間: 24-6-2009 03:09
開户口要地址證明...

唉…

樓主都讀緊大學啦…

呢D野唔駛問啦…

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3