破產聯盟

標題: 新人報到 [打印本頁]

作者: 豬公    時間: 20-6-2009 12:50
標題: 新人報到
昨日上律師樓宣左誓,順便排期再婚,我的情況如下:

獅子銀行
1)循環萬應錢  $303,000
2)visa $200,000

x打銀行私人貸款 131,000 ( $3588 x 60,已還 23 期,約欠 $100,000 )

好彩一路都準時還款,x打私人貸款應該昨日過數,獅子銀行個的都未到期,也未有超額。
作者: ely07    時間: 20-6-2009 13:37
你想告訴一個好消息
                 一個壞消息
無論怎樣都系........正面訊息
作者: 豬公    時間: 22-6-2009 16:56
原帖由 ely07 於 2009-6-20 13:37 發表
你想告訴一個好消息
                 一個壞消息
無論怎樣都系........正面訊息

只係想話比大家聽我都加入左破產行列,因為要再結婚才選擇破產,年紀已經大(40到尾),雖然有份穩定嘅工,係時候要為伴侶及自己的將來作出打算。
作者: 豬公    時間: 22-6-2009 16:58
同時要多謝呢度各位網友,提供左大量資料以作參考。
作者: 豬公    時間: 22-6-2009 17:30
律師行通知已有破產編號,佢地會幫我 Fax 去銀行。

案件編號 : HCB 87XX / 2009

上庭日期 2X-07-2009,X:XXam

作者: ely07    時間: 22-6-2009 17:44
標題: 回復 #3 豬公 的帖子
娶到個共患難的豬娜/你有福嗱
作者: 301    時間: 22-6-2009 17:52
原帖由 豬公 於 2009-6-20 12:50 發表
昨日上律師樓宣左誓,順便排期再婚,我的情況如下:

獅子銀行
1)循環萬應錢  $303,000
2)visa $200,000

x打銀行私人貸款 131,000 ( $3588 x 60,已還 23 期,約欠 $100,000 )

好彩一路都準時還款,x打私人貸款應該昨日過數,獅 ...

X打其實呢期駛乜供比佢,

三四天點都拖到啦.

你唔識主動cut轉帳咩?
作者: 301    時間: 22-6-2009 17:54
留番呢期買禮物送比老婆好過啦.
作者: 豬公    時間: 22-6-2009 17:55
原帖由 ely07 於 2009-6-22 17:44 發表

絕對贊同,多謝多謝
作者: 豬公    時間: 22-6-2009 18:00
原帖由 301 於 2009-6-22 17:52 發表

X打其實呢期駛乜供比佢,

三四天點都拖到啦.

你唔識主動cut轉帳咩?

sorry,可能我講得唔清楚,我 account 無錢係度,x打唔會過到數。
作者: 301    時間: 22-6-2009 18:03
原帖由 豬公 於 2009-6-22 18:00 發表

sorry,可能我講得唔清楚,我 account 無錢係度,x打唔會過到數。

Good ,
right la..!
作者: vickipig    時間: 22-6-2009 20:02
雖然你要加入我地,但係你搵到個同你一齊捱既人~係開心既~仲有,我覺得你會係一個好老公~因為你都係想你家人過得好D,所以先會行呢條路~
我都係因為有我男友支持先會行呢條路~雖然所有屋企人同朋友都唔知~但係身邊個個重要~
作者: pppw    時間: 22-6-2009 21:39
祝樓主白頭到老
作者: lok196305    時間: 22-6-2009 21:56
正所謂患難見真情,可喜可賀....
作者: 老柴    時間: 22-6-2009 23:53
原帖由 ely07 於 2009-6-22 17:44 發表

你既好日子正來臨,祝佳偶天成,早生猪仔。
作者: 豬公    時間: 23-6-2009 13:30
原帖由 vickipig 於 2009-6-22 20:02 發表
雖然你要加入我地,但係你搵到個同你一齊捱既人~係開心既~仲有,我覺得你會係一個好老公~因為你都係想你家人過得好D,所以先會行呢條路~
我都係因為有我男友支持先會行呢條路~雖然所有屋企人同朋友都唔知~但係身邊個個 ...

多謝贊賞,不過我前妻一定唔會係咁想(最緊要係按時比贍養費),其實身邊個個人的支持真的十分重要,如果唔係都下唔到決心去處理債務問題。
作者: 豬公    時間: 23-6-2009 13:33
多謝 pppw 及 lok196305 之祝福,希望大家都能夠捱過呢幾年,重新開始。
作者: 豬公    時間: 23-6-2009 13:40
原帖由 老柴 於 2009-6-22 23:53 發表

你既好日子正來臨,祝佳偶天成,早生猪仔。

老柴兄,多謝祝福,不過我年紀都唔細喇,已經有一子一女,未婚妻也有一個剛升中學的女兒,沒有打算再生兒育女了,盡力栽培她的女兒成長就心足了。
作者: ely07    時間: 23-6-2009 13:56
標題: 回復 #18 豬公 的帖子
既然大家都咁齊心                                                
  就                  
                           祝賀豬公 豬娜  百年好合           囍  柬
                                                         永結同心

恭喜恭喜  同創美滿幸福的家園
作者: 301    時間: 23-6-2009 13:59
原帖由 ely07 於 2009-6-23 13:56 發表
既然大家都咁齊心                                                
  就                  
              ...

恭喜  賀喜

喂 301服務公司
敬上

作者: ely07    時間: 23-6-2009 17:01
原帖由 301 於 2009-6-23 13:59 發表

恭喜  賀喜

喂 301服務公司
敬上   

301....字號老/服務好/結婚/生仔/請幫襯301服務公司
             包攪掂.                                                     

特別鉻謝豬氏伉儷
作者: 301    時間: 23-6-2009 17:03
原帖由 ely07 於 2009-6-23 17:01 發表

301....字號老/服務好/結婚/生仔/請幫襯301服務公司
             包攪掂.                                                     

特別鉻謝豬氏伉儷

作者: 豬公    時間: 23-6-2009 17:26
原帖由 ely07 於 2009-6-23 13:56 發表
既然大家都咁齊心                                                
  就                  
              ...

多謝多謝
作者: 豬公    時間: 23-6-2009 17:28
原帖由 ely07 於 2009-6-23 17:01 發表

包攪掂.                                                     

特別鉻謝豬氏伉儷

呢的野都係親力親為好的
作者: 老柴    時間: 23-6-2009 17:33
原帖由 豬公 於 2009-6-23 13:40 發表

.......也有一個剛升中學的女兒,沒有打算再生兒育女了,盡力栽培她的女兒成長就心足了。 ...

只聽你說這句,已知你是個負責任的男子漢,欽敬
作者: 豬公    時間: 23-6-2009 17:47
原帖由 老柴 於 2009-6-23 17:33 發表

只聽你說這句,已知你是個負責任的男子漢,欽敬

老柴兄,你太抬舉我了,其實我的 case 可能有些特別,因為每個月我還要俾 $6000 贍養費給前妻( 女兒F7未畢業前俾$10000 ),我已經如實填報,唔知個官批唔批,又唔知會唔會減,一切事情落實後會貼上來給大家參考。
作者: 301    時間: 23-6-2009 17:59
原帖由 豬公 於 2009-6-23 17:47 發表

老柴兄,你太抬舉我了,其實我的 case 可能有些特別,因為每個月我還要俾 $6000 贍養費給前妻( 女兒F7未畢業前俾$10000 ),我已經如實填報,唔知個官批唔批,又唔知會唔會減,一切事情落實後會貼上來給大家參考。 ...

以前法院判架麻,

點會唔批.
作者: ely07    時間: 23-6-2009 18:10
標題: 回復 #26 豬公 的帖子
你的擔子都不輕.要照顧眾家人.又肯提及前妻..
你是男人的好榜樣,殊不簡單的好......豬公
作者: 老柴    時間: 23-6-2009 23:27
原帖由 豬公 於 2009-6-23 17:47 發表

老柴兄,你太抬舉我了,其實我的 case 可能有些特別,因為每個月我還要俾 $6000 贍養費給前妻( 女兒F7未畢業前俾$10000 ),我已經如實填報,唔知個官批唔批,又唔知會唔會減,一切事情落實後會貼上來給大家參考。 ...

再欽敬你多一次
作者: 豬公    時間: 24-6-2009 11:39
今日x打有位小姐打電話來,話我戶口過唔到數,我話俾佢聽申請左破產,攞左佢個fax,通知律師fax俾佢。

其實去年12月都試過一次,要到28號先打電話來問我,今次點解咁快,係唔係扮唔知道我破產,想收番幾千,不過語氣都幾友善,獅子銀行無反應,連網上理財都重可以用,儲蓄戶口個幾十蚊仍然列為可用結餘。
作者: 301    時間: 24-6-2009 11:45
原帖由 豬公 於 2009-6-24 11:39 發表
今日x打有位小姐打電話來,話我戶口過唔到數,我話俾佢聽申請左破產,攞左佢個fax,通知律師fax俾佢。

其實去年12月都試過一次,要到28號先打電話來問我,今次點解咁快,係唔係扮唔知道我破產,想收番幾千,不過語氣都幾友善,獅子銀行 ...

Right la....

Thanks for Share.
作者: tts888    時間: 24-6-2009 23:14
標題: 回復 #30 豬公 的帖子
我都試過,個個部門唔同分分鐘唔update!
還有要照顧前妻及讀緊F7的女兒呀!

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3