破產聯盟

標題: 初次交文件後一問 [打印本頁]

作者: alan_ho    時間: 8-5-2017 01:34
標題: 初次交文件後一問
本人已經交初步文件,但後補文件未交,本人因失業而破產的,而家中(水,電,煤)於失業時轉由家人支付,那我可以照上報本人當本人支付嗎?
作者: hohochi    時間: 9-5-2017 11:56
交文件照交上去 你有工作時你都要交番 係咪
作者: 阿三妹妹    時間: 9-5-2017 13:23
他們不理邊個付,最緊要張單是寫你的名。現在佢地幫你交,遲啲你自己交以及要還俾佢地
作者: pokemon    時間: 9-5-2017 16:42
想問下水、電、煤單&租單唔係寫自己名,但每月都係我俾錢
因為係好耐好耐之前阿爸阿媽登記,而家他們退休沒收入,屋企得我一人工作
咁樣可唔可以拎啲單黎申請生活費?
作者: wvovw    時間: 9-5-2017 16:47
pokemon 發表於 9-5-2017 16:42
因為係好耐好耐之前阿爸阿媽登記,而家他們退休沒 ...

我的情況可以,我之前D除左上網費同電話費系我名,租單,水電都唔系我名,我照拿比主任,主任接受。
作者: pokemon    時間: 9-5-2017 16:49
wvovw 發表於 9-5-2017 16:47
我的情況可以,我之前D除左上網費同電話費系我名,租單,水電都唔系我名,我照拿比主任,主任接受。 ...

thanks ching
咁樣都安心啲~
話說仲未知幾時交文件...
作者: wvovw    時間: 9-5-2017 16:56
pokemon 發表於 9-5-2017 16:49
thanks ching
咁樣都安心啲~
話說仲未知幾時交文件...

哈哈,我話我得姐,唔代表其他人同我情況一樣呀,費事又比人捉蟲。不過申請果陣我就話屋企支出我負責,主任就肯批。如果他唔計呢D支出,都會少好多錢生活。。。。。
作者: alan_ho    時間: 9-5-2017 18:53
hohochi 發表於 9-5-2017 11:56
交文件照交上去 你有工作時你都要交番 係咪

我有工作時是會自己交回
作者: alan_ho    時間: 9-5-2017 18:54
阿三妹妹 發表於 9-5-2017 13:23
他們不理邊個付,最緊要張單是寫你的名。現在佢地幫你交,遲啲你自己交以及要還俾佢地 ...

全部單都不是我名才是一個問題
作者: peterchan1004    時間: 9-5-2017 18:57
wvovw 發表於 9-5-2017 16:56
哈哈,我話我得姐,唔代表其他人同我情況一樣呀,費事又比人捉蟲。不過申請果陣我就話屋企支出我負責,主 ...

咁你係咪寫親友援助?收入同支出個數填一樣?
作者: Lhkcooll    時間: 9-5-2017 19:04
alan_ho 發表於 9-5-2017 18:54
全部單都不是我名才是一個問題

我上星期交文件又係D水電煤租都唔係我名,都ok
作者: 阿三妹妹    時間: 9-5-2017 19:50
如果是父母的好辦,父母無野做要養父母。唉不過呢個問題尷尬少少
作者: wvovw    時間: 9-5-2017 20:00
peterchan1004 發表於 9-5-2017 18:57
咁你係咪寫親友援助?收入同支出個數填一樣?

無野做之前就系羅,寫我媽落去,無做野果陣系支出大個收入,寫負數。
作者: hohochi    時間: 10-5-2017 10:50
pokemon 發表於 9-5-2017 16:42
因為係好耐好耐之前阿爸阿媽登記,而家他們退休沒 ...

唔係你名都得只要同報個住址一樣 全屋得你一個做野可以報交全數唔洗同其他同住成員攤分
仲有可報供養公母

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3