破產聯盟

標題: 關於提早還款問題,急 [打印本頁]

作者: pou000    時間: 6-5-2017 18:24
標題: 關於提早還款問題,急
小弟得親友幫助決定提早還款,
上星期書面通知左外判詢問要還幾多,
但今日有其中一個債權人兄弟公司打來話可以私底下還左它,就可以唔使比外判收多筆錢。
照樣會比返不反對提早廢破個封信我,
請問甘樣做是否可以。
如果可以其他債權人是否也可用這個辦法。
我是否只要有齊所有債權人的不反對提早廢破信再加破署個封信就得
可以唔使理外判
作者: keung410913    時間: 6-5-2017 18:27
私下,你諗都唔好諗,一定出事
作者: pou000    時間: 6-5-2017 19:12
我意思係可否直接跟債權人協商還是一定要
作者: pou000    時間: 6-5-2017 19:12
還是一定要經外判
作者: cl475867    時間: 6-5-2017 19:16
外判跟既破署唔會理,外判係受託人一定係要受託人搞,一定會收一筆行政費
作者: pou000    時間: 6-5-2017 19:44
甘外判個邊搞掂,是否還要破署都出不反對信
作者: cl475867    時間: 6-5-2017 19:53
外判身份係受托人,已經唔關破署事,信由外判出
作者: flypig    時間: 6-5-2017 20:10

債權人的兄弟公司可代表債權人嗎??程序如下:你通知外判,外判通知債權人。然後你問外判拎債權人contacts, 跟住去講數。
所有call in代表阿邊個邊個, 未經證實,一概不理。如何證實?就係外判俾的contacts。

作者: pou000    時間: 6-5-2017 20:12
即係所有野同費用都係外判個邊搞掂  ,再去法庭申請廢破就ok?
作者: flypig    時間: 6-5-2017 20:18
人地係4年解破後再廢破,原理一樣。
Btw,有人有牙力,可講數講得少過原來欠款添。但未必個個得。如果條數愈大,機會愈大。
http://hkiva.org/forum.php?mod=v ... &extra=page%3D1

作者: 阿三妹妹    時間: 6-5-2017 20:35
師兄你好叻識咁好野
作者: keung410913    時間: 6-5-2017 20:51
你差一間數?
作者: samam2015    時間: 7-5-2017 02:13
打電話去破署搵跟你單case嘅主任, 問清楚個還款程序, 確認係咪可以咁做先啦, 佢會教你點做, 咁你出錯機會低好多。

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3