破產聯盟

標題: 俾財務上門騷擾 [打印本頁]

作者: 阿三妹妹    時間: 3-5-2017 20:56
標題: 俾財務上門騷擾
已經入紙申請有No.已經同財務講但沒有fax號碼所以fax唔到。佢地狂打電話以及whats來鬧粗口。又話會上咨詢人屋企。好擔心,唔知點算。。有沒有人好像咁的遭遇?
作者: Harmonychow    時間: 3-5-2017 22:04
邊間?
作者: Harmonychow    時間: 3-5-2017 22:05
叫6c跟進可以嗎,?
作者: cl475867    時間: 3-5-2017 22:29
未頒令前收數可以狂追,係唔可以還錢
作者: 阿三妹妹    時間: 3-5-2017 22:47
爛鬼財仔。搞到全世界都知道。同事雖然唔講,但是唉....律師收了錢話之你死。佢只負責做文件之類的工作。宣誓完當日有號碼,只是要自行搵財務的faxNo他們才fax。我想fax了都沒有用。嚇親家中小朋友。早知如此何必當初呢?
作者: 阿三妹妹    時間: 3-5-2017 22:49
仲成日打電話去公司,公司話唔理只會報警追查到底。同事已經好好無怪責於我。唉...
作者: 阿三妹妹    時間: 3-5-2017 23:00
仲開whatsaap群,將咨詢人全部拉入去。好衰格。
作者: ccwa    時間: 3-5-2017 23:53
咁堅開 whatsapp group........ 師姐好多街數嗎?
作者: 阿三妹妹    時間: 4-5-2017 07:24
5間15萬,,還了一兩期我諗夠利息掛?我的意思是記呢間財仔開群主,沒有人理佢又用第二個號碼來開。律師都話佢地的月息真是高得嚇人。佢地話老破都要還錢。白頭髮都出來了。以前有清晒數俾佢地,
作者: 阿三妹妹    時間: 4-5-2017 07:28
發夢都夢見佢地來追數好誇張
作者: largelarge    時間: 4-5-2017 09:33
我都听过有黑财噤做,近来新兴手法。
作者: flypig    時間: 4-5-2017 10:47
傳統做法,打去煩9 資詢人.如打去個邊公司,要求資詢人交人.
宜家開WHATSAPPS, 咁都叫簡單D,已經比不斷CALL IN 煩佢好好多.

而且你宜家有佢WHATSAPPS,不妨add 佢入group. 黎手俾埋老破檔案NO. 佢地.
佢地無FAX,地址有卦??再郵寄掛號信件.

其實借得2/3線,借時應預左,日後生活係俾佢搞到麻9煩煩.
應有足心理準備.
作者: carrie.carrie    時間: 4-5-2017 11:34
請問係邊間, 可告知嗎?
作者: 阿三妹妹    時間: 4-5-2017 11:43
千X我以前試過清晒數。我都知要還。自知理虧。但見佢狂搵阿媽,真是想吊佢。我自己都有仔,唔想人地阿媽沒咗個仔。破產要成世跟著自己,分分鐘破完都仲要還。人地話真是逼到跳樓都是認同。
作者: 阿三妹妹    時間: 4-5-2017 11:45
仲要搞到公司,搞到唔願返工,放工又唔願返家。
作者: carrie.carrie    時間: 4-5-2017 12:14
加油啦, 頌領後佢地就停, 到時會好好好多!
作者: 阿三妹妹    時間: 4-5-2017 12:35
謝謝你。你是師兄還是師姐?呢度好似師兄多啲。我真是無臉見朋友。日日屈係屋企。
作者: Tt123    時間: 4-5-2017 12:45
咁鬼狼死……
作者: 阿三妹妹    時間: 4-5-2017 14:10
真係。都唔知佢地下一步仲做出啲咩野。屋企人仲會單單打打,,句句有骨。
作者: carrie.carrie    時間: 4-5-2017 14:21
阿三妹妹 發表於 4-5-2017 12:35
謝謝你。你是師兄還是師姐?呢度好似師兄多啲。我真是無臉見朋友。日日屈係屋企。 ...

我係師妹啦, 今日去左搞申請, 等陣FAX埋d文件比人。
我都好怕搞到我屋企人同2個女, 都唔知點好
作者: 阿三妹妹    時間: 4-5-2017 15:02
如果你淨係爭銀行數就無有怕,銀行和一線好好禮貌。主動要求我俾老破號佢地。果財仔就唔知啦!如果有得揀,真是想入去坐監唔使俾佢地煩。煩到身邊的朋友。
作者: airmax    時間: 4-5-2017 16:35
又係衰賭?
作者: 不知點算    時間: 4-5-2017 16:45
唉!有得從頭來過,我都不敢用信用咭吐現!好後悔,破產好似慘過坐過監!
作者: 不知點算    時間: 4-5-2017 16:50
都好鄧你慘!
作者: 阿三妹妹    時間: 4-5-2017 17:18
不知點算師兄你入紙未?這只是開始,還有其他幾間唔知點樣追添!上次你話有電話數點搞?我雖然沒有電話數。
作者: kit430168    時間: 4-5-2017 19:20
勇敢面對啦,哩段日子一定係難過架喇,哩度有邊個未捱過牙,屋企人冷言冷語就一定架啦,一家人好快會冇事架喇
作者: 阿三妹妹    時間: 4-5-2017 20:09
邊有得唔甬敢啊?我發覺經過呢件事情證明我們的面皮可以好厚、唔識講粗口變成搵佢老母時好暢順。仲會發覺身邊的那位是鐘意錢還是鐘意妳多啲。哈哈...
作者: 阿三妹妹    時間: 4-5-2017 20:16
仲會發覺平時唔睬你的會借飯錢俾你。
作者: hohochi    時間: 5-5-2017 09:41
阿三妹妹 發表於 4-5-2017 20:16
仲會發覺平時唔睬你的會借飯錢俾你。

呢D先係值得相交

作者: 阿三妹妹    時間: 5-5-2017 09:57
真心希望順利頒令。就算要還錢去做兼職都沒關係了
作者: Heabal    時間: 5-5-2017 11:20
阿三妹妹 發表於 5-5-2017 09:57
真心希望順利頒令。就算要還錢去做兼職都沒關係了

改電話號碼la..
作者: 阿三妹妹    時間: 5-5-2017 12:08
朋友話點換都搵到你。份工都無埋啦!
作者: Tt123    時間: 5-5-2017 12:41
加油,頂住!
作者: 阿三妹妹    時間: 5-5-2017 12:49
佢地一打來就問候你老母先。跟著鬧你答佢話你串唔答由叫你出聲。唔聽電話又驚佢煩身邊的朋友,關電話又驚家人搵唔到自己。橫掂都唔係人。
作者: 阿三妹妹    時間: 5-5-2017 12:53
如果有財仔係度扮師兄的話,麻煩你地知道搞到我份工都無埋更加無錢還俾你地。如果你地上我家搞搞震,我已經磨定把利刀 無度,我真的會斬你地。
作者: 阿三妹妹    時間: 5-5-2017 13:02
雖然離開了舊公司。但是剛才同事打電話來話電梯、走廊周圍貼滿晒有我相身份證號碼的傳單。辛苦晒啲清潔姐姐啦!
作者: wkchan56    時間: 5-5-2017 13:36
D卜街財仔收數佬就系甘,低佢地生仔冇屎忽。阿三,妳要振作D,明天會更好。
作者: 阿三妹妹    時間: 5-5-2017 13:45
謝謝,想喊
作者: kit430168    時間: 6-5-2017 07:17
阿三妹妹 發表於 5-5-2017 13:45
謝謝,想喊

頂住啦師妹,堅強面對,好快雨過天晴
作者: admin    時間: 6-5-2017 12:17
hohochi 發表於 5-5-2017 09:41
呢D先係值得相交

講就咁講。

但係人就係賤!

有錢個時就去識 gpo,朱朋狗友,擦鞋仔,馬屈精!因為佢地令到你好開心!

唔通上 dont 管會找個D叫你唔好咩咩的人咩!

唉…

話時話,呢排有無會員唔見左,呢排好大風喎
作者: 阿三妹妹    時間: 6-5-2017 12:33
啲朋友都知我破產,無踩兩腳,只是無在我面前提起呢啲
作者: 大大    時間: 10-5-2017 21:29
我都有三數間三線,我宣誓左佢都仲追!打嚟淨係識得x老母,我就同佢鬥x!又話上屋企,上公司!我同屋企人講左,等佢上嚟睇下佢攪邊科!至於公司,唔做就算,無嘢做,還條毛?我仲報埋警呢……
作者: Owen1234    時間: 11-5-2017 09:33
今日新聞 九龍城警區反三合會行動組,調查一宗追數刑事恐嚇案件,根據線報及深入調查,昨午約4時進行代號「雷霆一七」(THUNDERBOLT 17)的反罪惡行動,拘捕兩名有14k黑幫背景男子。  警方指出,上周六(6日)下午,一名男子因欠債,其位於天光道的住所被人貼追數大字報,以及收到追債短訊。當晚再有兩名男子上門恐嚇他還錢,鄰居亦受威嚇。九龍城反三合會行動組接手跟進,經深入調查及情報分析,昨晚在油麻地及葵涌大窩口邨富榮樓,拘捕兩名30歲姓陳及22歲姓洪的男子,他們涉嫌刑恐的收數公司職員,帶署通宵扣查。
作者: Owen1234    時間: 11-5-2017 09:34
報警絕對正確
作者: carrie.carrie    時間: 11-5-2017 10:55
Owen1234 發表於 11-5-2017 09:33
今日新聞 九龍城警區反三合會行動組,調查一宗追數刑事恐嚇案件,根據線報及深入調查,昨午約4時進行代號「 ...

到底去到咩情到先報警呢?
佢地要我星期六清數, 之前一直有電話打黎追我還。
今早上門係門口放低紙寫要我還錢。
係咪要等佢哋上門叫晒先可以報警?
因為屋企有小朋友同媽媽, 媽媽仲要剛做完手術……唉…
作者: 不得了    時間: 11-5-2017 11:45
carrie.carrie 發表於 11-5-2017 10:55
到底去到咩情到先報警呢?
佢地要我星期六清數, 之前一直有電話打黎追我還。
今早上門係門口放低紙寫要 ...

師姐你拖左佢地幾耐?
作者: carrie.carrie    時間: 11-5-2017 11:51
我冇拖佢地, 我逢25號就交min pay, 冇拖過, 跟手5月4號去入紙宣誓申破,6月6 頌令, 我諗住這月25號之前先通知佢地我申破, 點知佢地8號知我入左紙, 咪要我le個星期六前一筆清晒佢, 我只係8號聽過佢地電話, 昨日傳真埋申破個封野比佢地, 今早就上門啦
作者: 不得了    時間: 11-5-2017 12:54
上左門? 其實係咪因爲知你搞破 所以特登快快手上門
作者: carrie.carrie    時間: 11-5-2017 12:57
不得了 發表於 11-5-2017 12:54
上左門? 其實係咪因爲知你搞破 所以特登快快手上門

係, 佢地就係知道左先要搵我還

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3