破產聯盟

標題: 2,3線數,破產有沒有用 [打印本頁]

作者: slc059018    時間: 16-4-2017 18:27
標題: 2,3線數,破產有沒有用
各位好,我好苦惱!當初理財不善,並非賭錢,借完一間又一間,分別有Ux,兄弟,幫民,12間左右2,3線   總共廿萬左右,我依家月入11k  之前份工有35k   所以都仲供到  上年8月就無做  到3月先做依家呢份  所以逐漸供5掂   屋企幾年前都幫我找過2次數   又係大洗累事  所以今次屋企係5會再幫同幫5到  朋友都以前都俾我借到吾肯再借俾我  我依家想問我破產有無用? 呢幾個月因為供5掂  仲走去借左果啲電話數  差不多十幾廿條有成10萬   債還債   我到底可5可以破產黎解決問題?我好想重新開始   依家已經有6間遲供緊   我都5知點算  有無人可以教我點做?  我知道啲電話數係破5到  咁其他果啲有牌既財務  我應該點處理?我依家真係無辦法供落去   求各位師兄師姐解救

作者: kit430168    時間: 16-4-2017 18:57
如果二線財務,破産系冇問題既,不過三線系咪代表冇牌嘅財務?如果大耳O禁就真系祝你好運喇
作者: leesai133    時間: 16-4-2017 19:03
吾想連累家人,得走佬—條路
作者: largelarge    時間: 16-4-2017 19:33
电话数冇计,点都要同家人清楚交带,要揾人清。二三线你破佢照追,要你个人都失踪一段时间,至于三间大财,绝对破得,关键系你申请贷款时冇隱瞞債項。
作者: kit430168    時間: 16-4-2017 19:50
有牌財仔破就一定冇問題,追就一定追,頒令後就收皮,二線都冇問題
作者: appleyucn    時間: 16-4-2017 22:32
35k變11k?35k都唔夠洗,11k就更……,估計得一條路,但走佬都要水腳,諗唔掂
作者: ccwa    時間: 16-4-2017 22:43
呢D case 真係唔知點傾,除左著草都冇乜辦法,但著草會累到屋企人。。。
作者: slc059018    時間: 17-4-2017 00:14
kit430168 發表於 16-4-2017 18:57
如果二線財務,破産系冇問題既,不過三線系咪代表冇牌嘅財務?如果大耳O禁就真系祝你好運喇 ...

Ching  全部都係有牌的  
作者: slc059018    時間: 17-4-2017 00:15
leesai133 發表於 16-4-2017 19:03
吾想連累家人,得走佬—條路

走佬咪仲會連累家人  我想負責任  但係真係還吾到
作者: slc059018    時間: 17-4-2017 00:17
largelarge 發表於 16-4-2017 19:33
电话数冇计,点都要同家人清楚交带,要揾人清。二三线你破佢照追,要你个人都失踪一段时间,至于三间大财, ...

我家人大概都知道我既情況  但就幫無可幫  咁請問ching  我失蹤係要點?因為我仲番緊工  而依家份新工都無報俾啲財務同電話數知  我可以繼續做吧?
作者: slc059018    時間: 17-4-2017 00:18
kit430168 發表於 16-4-2017 19:50
有牌財仔破就一定冇問題,追就一定追,頒令後就收皮,二線都冇問題

明白  謝謝ching  
作者: slc059018    時間: 17-4-2017 00:19
appleyucn 發表於 16-4-2017 22:32
35k變11k?35k都唔夠洗,11k就更……,估計得一條路,但走佬都要水腳,諗唔掂 ...

因為上一份工公司人事上做得不愉快  我屋企仲有2個小朋友  我吾會選擇走佬  所以問大家破產破5破得過
作者: slc059018    時間: 17-4-2017 00:22
ccwa 發表於 16-4-2017 22:43
呢D case 真係唔知點傾,除左著草都冇乜辦法,但著草會累到屋企人。。。

正是呀!ching  所以我都好頭痛  
我已經試過2次走左去  但都係5捨得2個仔女  
我吾想再過呢啲日子  我知道借左錢應該要還  但我依家無能力還  
作者: huangsq    時間: 17-4-2017 00:48
kit430168 發表於 16-4-2017 18:57
如果二線財務,破産系冇問題既,不過三線系咪代表冇牌嘅財務?如果大耳O禁就真系祝你好運喇 ...

其實大耳O會點?真係會殺人放火?
作者: ccwa    時間: 17-4-2017 01:05
slc059018 發表於 17-4-2017 00:22
正是呀!ching  所以我都好頭痛  
我已經試過2次走左去  但都係5捨得2個仔女  
我吾想再過呢啲日子  我知 ...

你宜家除左破仲有咩路行,但你預左有排煩
作者: slc059018    時間: 17-4-2017 01:11
ccwa 發表於 17-4-2017 01:05

係會不斷打電話  寄信來  打俾我屋企人吧?呢啲我都有心理準備了  仲會有其他野煩嗎?
作者: huangsq    時間: 17-4-2017 01:13
ccwa 發表於 17-4-2017 01:05

只要可以度過呢個難關,幾辛苦都要咬緊牙關!
作者: ccwa    時間: 17-4-2017 01:18
slc059018 發表於 17-4-2017 01:11
係會不斷打電話  寄信來  打俾我屋企人吧?呢啲我都有心理準備了  仲會有其他野煩嗎? ...

咁已經ok
作者: hic2008    時間: 17-4-2017 01:20
我律師講千奇唔好佢地每次打黎, 又比幾千佢地, 咁只會佢地更追你.
一開始話冇, 不停話冇, 佢地就唔會SIDE GAS.
作者: slc059018    時間: 17-4-2017 01:58
收到哂各位ching  但因為我仲有有錢破產  我2間大行遲左個幾月未還  另外既2,3線就遲左1個星期左右  我月尾先出糧去搞破產  我仲有可頂多十幾日嗎?佢地會上門嗎?始終有小朋友  驚嚇親佢地  
作者: airmax    時間: 17-4-2017 11:41
咁你電話數點搞?
作者: flypig    時間: 17-4-2017 13:30
其實我睇好多三心兩意的post.就我睇法,你唔破頂得住咩??你清到三期,清到十期??如果你清到三期,都未必諗住老破喇??定係相信時來運到,中期6合彩??我認為諗咁多都無用。無錢就要老破。二三線恐嚇又好,淋油又好,唔係你可以控制。但佢咁做就犯了法。起碼有成隊警隊企係自己一面。
作者: ccwa    時間: 17-4-2017 14:18
非常同意
作者: admin    時間: 17-4-2017 19:59
flypig 發表於 17-4-2017 13:30
其實我睇好多三心兩意的post.就我睇法,你唔破頂得住咩??你清到三期,清到十期??如果你清到三期,都未必諗 ...

朱 Ching 正解。

其實好多人都想找個借口,話呢樣唔破得,個樣唔破得,咁樣唔破得,能…樣又唔破得

作者: bbb123456    時間: 24-4-2017 15:08
過來人經驗,我2015年破產,比中介講兩句借左三線,我上兩個星期,屋企人收到電話叫我找數,甘你話呢?

補充內容 (24-4-2017 15:35):
我系破產前比D中介兩句借左三線,出左破產信都仲追
作者: ccwa    時間: 24-4-2017 15:25
bbb123456 發表於 24-4-2017 15:08
過來人經驗,我2015年破產,比中介講兩句借左三線,我上兩個星期,屋企人收到電話叫我找數,甘你話呢? ...

最怕就係呢D情況
作者: bbb123456    時間: 24-4-2017 15:35
ccwa 發表於 24-4-2017 15:25
最怕就係呢D情況

好煩,2年幾仲系煩
作者: flypig    時間: 24-4-2017 23:13
bbb123456 發表於 24-4-2017 15:35
好煩,2年幾仲系煩

頂住呀!!!
俾得一次,就有幾十隻怨鬼出黎.
宜家佢地都係博下大霧咁.出下信,打下電話,無咩做到.

原來你已經兩年幾,咪好快畢業LOL.
作者: 放棄堅持    時間: 25-4-2017 11:44
建議破產 重新開始, 11k, 仲有兩個小朋友, 由申請破產到判令, 大約6-8星期,有令,大部分都唔追,我之前都有UX 同兄弟 ( 呢兩性間由我入都出令)無打過比我.有某幾間3線會煩D.Cxxhing Pro 仲賤,入我fb 找一個有公司既朋友打去騷擾佢. ching..長痛不如短痛
作者: slc059018    時間: 25-4-2017 11:52
我想請問各位。可否只申破三間一線的 其他的幾萬元我家人會幫我還
作者: 放棄堅持    時間: 25-4-2017 11:58
slc059018 發表於 25-4-2017 11:52
我想請問各位。可否只申破三間一線的 其他的幾萬元我家人會幫我還

申請了就全數唔還, 申請了私下還款犯法的,況且那也是家人的血汗錢
作者: slc059018    時間: 25-4-2017 12:10
Ching 因為家人不想被2,3線的人騷擾 所以只幫到我 而一線的財務則不會騷擾。我家人的意思是這樣。我想知道我可否這樣做。會否犯法?家人的名義去還
作者: Mr.brown    時間: 25-4-2017 13:47
slc059018 發表於 25-4-2017 12:10
Ching 因為家人不想被2,3線的人騷擾 所以只幫到我 而一線的財務則不會騷擾。我家人的意思是這樣。我想知道 ...

唔係有冇用,係應該早解決。你還唔到只有利搭利永不返身。

我諗呢度的師兄包括我在內最後悔既係冇一早搞破產。

諗返之前個個月出糧係為咗交數,屋企人生活都被拖累。

破咗雖然有少部分不便,但就起碼過返人既生活。

講真咁多年以來我都自認好客仔,每個月準時交數,

還哂佢地又電話來借多筆更大數比我分期,

講真有時我都唔知自己借來做咩,

最後當然入不敷出自己攞嚟衰。

所以呢諗起過多幾個月後就4年,其實真係好快過去。

以後亦都唔使比人誘惑我出卡、借貸對我來講係好事。
作者: ccwa    時間: 25-4-2017 13:50
咁咪還清曬D 2,3線 先搞破咪冇問題
作者: 放棄堅持    時間: 25-4-2017 15:18
slc059018 發表於 25-4-2017 12:10
Ching 因為家人不想被2,3線的人騷擾 所以只幫到我 而一線的財務則不會騷擾。我家人的意思是這樣。我想知道 ...

那麼您還完您想還那些再申請囉...............
作者: ccwa    時間: 25-4-2017 16:01
Mr.brown 發表於 25-4-2017 13:47
唔係有冇用,係應該早解決。你還唔到只有利搭利永不返身。

我諗呢度的師兄包括我在內最後悔既係冇一早搞 ...

出 15-16K 糧  供8K幾 成9K 俾埋 3K 家用
之後再捱下一個月
作者: slc059018    時間: 25-4-2017 16:48
Ching們。即是不可以暪數是吧? 這是家人的意思因爲如果還哂2、3線需要3個月時間慢慢還。一線財務都已經遲緊就快2個月。
作者: bbb123456    時間: 27-4-2017 16:23
flypig 發表於 24-4-2017 23:13
頂住呀!!!
俾得一次,就有幾十隻怨鬼出黎.
宜家佢地都係博下大霧咁.出下信,打下電話,無咩做到.

系啊,兩年啦
作者: ccwa    時間: 27-4-2017 17:31
slc059018 發表於 25-4-2017 16:48
Ching們。即是不可以暪數是吧? 這是家人的意思因爲如果還哂2、3線需要3個月時間慢慢還。一線財務都已經遲 ...

咁就搞唔掂,1線都差不多欠2個月,掟左出街仲麻煩又起多個火頭
如果屋企人知道曬不如直接搞啦,唔好再用屋企人D血汗$反正都破.....仲還黎都冇咩意思(個人意見only)
作者: 阿三妹妹    時間: 2-5-2017 19:20
三線破都追?咁點算好?
作者: 阿三妹妹    時間: 2-5-2017 19:21
我都有5間是三線。俾佢地追死?
作者: StephenPang    時間: 2-5-2017 19:47
二/三線我曾經借過, 我為穩陣起見, 先清還佢地的數才申破, 至怕搞到資詢人
作者: carrie.carrie    時間: 10-5-2017 11:23
放棄堅持 發表於 25-4-2017 11:44
建議破產 重新開始, 11k, 仲有兩個小朋友, 由申請破產到判令, 大約6-8星期,有令,大部分都唔追,我之前都有UX ...

師兄, 你差cxxhing pro幾錢?
我上星期入紙申破, 6月頭先頒令
佢地昨日寄左信黎要我星期六之前清數比佢地。
我想了解下le間係le段時間(頒令前)會點追?
同頒令後會唔會又追?
因我媽剛做完手術出院, 我怕我媽頂唔順。
作者: Owen1234    時間: 10-5-2017 11:52
這間向頒令前會好麻煩,日日打電話,打去公司搵HR.隔日上公司同屋企鳩叫,要頂一個月,頒令後就自動收皮
作者: carrie.carrie    時間: 10-5-2017 15:54
Owen1234 發表於 10-5-2017 11:52
這間向頒令前會好麻煩,日日打電話,打去公司搵HR.隔日上公司同屋企鳩叫,要頂一個月,頒令後就自動收皮 ...

咁你當時欠cxxhing pro幾錢?
放假/紅日有冇打比你或上門?
作者: Owen1234    時間: 10-5-2017 16:36
欠約$30000,放假紅日佢地休息,工作時間星期一至五,上午10-7pm
作者: carrie.carrie    時間: 11-5-2017 12:04
Owen1234 發表於 10-5-2017 16:36
欠約$30000,放假紅日佢地休息,工作時間星期一至五,上午10-7pm

師兄, 佢地頒令之前搞左你幾耐?
作者: carrie.carrie    時間: 11-5-2017 12:08
佢哋真係頒令前隔日上門?, 你當時有冇報警?
作者: 301    時間: 11-5-2017 12:20

有懷疑對方違法行為,
反客為主莫遲疑.

報警,
帶同所有資料報案室見.
但差人受理祇是列為什案,
唔會即刻行動, 祇作紀錄.

有了報案No.後,
"大"番追數者.
再繼續者向牌照課及註冊組投訴,大家做野.
有報案No.梗係優先處理.

向樓下座頭保安"詐型",
竟有陌生人擅闖上樓 !

作者: carrie.carrie    時間: 11-5-2017 12:59
301 發表於 11-5-2017 12:20
有懷疑對方違法行為,
反客為主莫遲疑.

好, 知道, thanks
作者: Harmonychow    時間: 11-5-2017 13:47
報警備案。向警署警察會同你打電話比收數,講你已報警。
作者: carrie.carrie    時間: 11-5-2017 14:31
報唔到呀, 剛去警署, 佢地唔受理, 話佢地有權追。
作者: carrie.carrie    時間: 11-5-2017 14:32
除非佢哋有淋紅油或威嚇你(例如唔還要你死之類)就先可以報案
作者: Harmonychow    時間: 11-5-2017 15:25
甘奇怪,先前佢打來追,可能爸媽去報,講到好驚,佢地有受理,同打電話去。
作者: carrie.carrie    時間: 11-5-2017 16:30
Harmonychow 發表於 11-5-2017 15:25
甘奇怪,先前佢打來追,可能爸媽去報,講到好驚,佢地有受理,同打電話去。 ...

下, 你地一齊住? 係咪有同警察講d收數有恐嚇佢地?
可能我本人去報所以佢地唔受理瓜。
作者: Harmonychow    時間: 11-5-2017 17:25
係呀
作者: 大大    時間: 12-5-2017 19:41
我都報左警,警方受理,因已申破,你申破左未?
作者: carrie.carrie    時間: 13-5-2017 14:26
大大 發表於 12-5-2017 19:41
我都報左警,警方受理,因已申破,你申破左未?

我申左破, 但未頒令, 所以警方唔受理……唉。
咁你呢, 你係咪已經頒左令?
作者: 大大    時間: 14-5-2017 01:02
我已有臨時果份,你其實仲串過D收數就得!我都有三間二、三線……同警方講你好驚,佢地會備案
作者: carrie.carrie    時間: 14-5-2017 19:19
問題警方唔彩我呢……而家只能等佢地再上門搞事時報警
作者: carrie.carrie    時間: 14-5-2017 19:49
大大 發表於 14-5-2017 01:02
我已有臨時果份,你其實仲串過D收數就得!我都有三間二、三線……同警方講你好驚,佢地會備案 ...

你報左警佢地仲有冇煩你?
作者: 大大    時間: 15-5-2017 00:49
都無同佢地講我左,等佢傻更更出左事仲好玩
作者: 大大    時間: 15-5-2017 00:49
報左

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3