破產聯盟

標題: 有冇人試過破產後又想轉idrp或其他方式還債? [打印本頁]

作者: holy1234    時間: 10-3-2017 13:14
標題: 有冇人試過破產後又想轉idrp或其他方式還債?
還有1年半可以捱完破產,但其實想在這年半可以還埋D債, 唔知有咩方法? 想聽下各位意見
作者: wvovw    時間: 12-3-2017 19:50
你甘咪好唔抵?幸幸苦苦捱左甘多年破產,又突然轉去唔同的方法還債。。。。。我聽人講終止破產比的錢會多過你欠債的錢,當中有手續費,律師費,上庭什麼的,手續煩復,分分鐘要搞好耐,如果差唔多,都系安心等破產日子結束較好。- -系有人同我甘講,他話他個女系做律師樓里面的人。。。。。。
作者: flypig    時間: 12-3-2017 21:26

老破期間進可攻退可守。期間清數,可申請廢破令!!期間清唔哂數,四年後可再講數。到時俾一筆錢各大債主。就可再申廢破令。最後去法庭科水搞埋手續。
其實再諗idrp 哂氣,人地唔會接受的。

作者: flypig    時間: 12-3-2017 21:35
BTW,廢破令與解破令係兩樣野
作者: WINGLOK    時間: 17-3-2017 08:39
有咩唔同……
作者: flypig    時間: 17-3-2017 16:43
WINGLOK 發表於 17-3-2017 08:39
有咩唔同……

廢破令===
與債主傾好,科了水,還了欠款.
破了但廢破了.==>將來借錢,申請CREDIT CARD, MORTGAGE 都易D.

解破令===
經法律程序,4年後解破了.
多數無還清欠款.
解破只係破產法==>
將來借錢,申請CREDIT CARD, MORTGAGE 比較難.
作者: WINGLOK    時間: 18-3-2017 09:30
只係奇怪你搞得老破,條數一定唔細,老破後每年做年報有多餘錢要上撽,但點解有舊錢去清晒D數。既然有咁高還錢能力,點解唔做 IVA 而去搞老破咁 pat pat 痕
作者: holy1234    時間: 21-3-2017 11:39
wvovw 發表於 12-3-2017 19:50
你甘咪好唔抵?幸幸苦苦捱左甘多年破產,又突然轉去唔同的方法還債。。。。。我聽人講終止破產比的錢會多過 ...

因為想要自由D,第時真係想上樓....可能有需要
作者: holy1234    時間: 21-3-2017 11:45
flypig 發表於 17-3-2017 16:43
廢破令===
與債主傾好,科了水,還了欠款.
破了但廢破了.==>將來借錢,申請CREDIT CARD, MORTGAGE 都易D.

多謝指教, 請問過了四年後再同返債主傾是否會再加利息??
另外, 會有其他費用要付嗎?? 例如上庭的費用?
作者: flypig    時間: 21-3-2017 14:48
holy1234 發表於 21-3-2017 11:45
多謝指教, 請問過了四年後再同返債主傾是否會再加利息??
另外, 會有其他費用要付嗎?? 例如上庭的費用? ...

兩條LINK,可解你疑問:

http://hkiva.org/forum.php?mod=forumdisplay&fid=88

http://hkiva.org/forum.php?mod=viewthread&tid=13316

作者: flypig    時間: 21-3-2017 14:48
記住,如果你無樓咩春都無,易傾好多.

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3