破產聯盟

標題: 新手求助,請解答下我 [打印本頁]

作者: yyy321    時間: 20-2-2017 20:14
標題: 新手求助,請解答下我
之前有半個月吾係香港,銀行已經pass左比收數,收數有打過去公司揾我,同寄過兩封信去屋企叫我聯絡佢地。

我本身諗住呢兩日就會上律師樓(我知呢到吾講得,所以都係上網求其揾間,吾係三姓)搞入學。

今日收數不斷打泥,咁我吾听吾得,惊佢地會上我屋企。都係好聲好氣既,話要我星期三入住 萬五先,咁我無即時應承,咁啱忙緊,話再覆電話比佢。
之後我就無覆佢電話。

我諗住呢兩日上去搞入學,想問係咪第一日就有no.?定係再等多幾日宣誓個日先有no.?
我惊佢地再打泥or 踩上門,係咪吾听就得?

呢兩日都瞓吾好,如果宣誓個日先有no.,姐係仲有成個星期惊。。。

都係大銀行(一線?)pass既收數公司,係咪會收斂啲?

另外有聯名户口5000,係咪可以拎哂岀泥話當律師費?

小妹好多野都吾識,又眼瞓又追post...求指教下。

作者: kit430168    時間: 20-2-2017 21:06
5000话用黎搞破產就可以啦。大銀行通常一有no應該冇事架喇,不過交左俾收数就唔知,但係佢哋係代表銀行嘅,應該會收斂d
作者: yyy321    時間: 20-2-2017 21:36
咁係第一日就有no.定宣誓嗰日?
作者: cl475867    時間: 20-2-2017 21:50
宣誓嗰日唔一定入紙個日
作者: yyy321    時間: 20-2-2017 22:20
入紙第一日,啫係我第一次見律師嗰個,好似係隔幾日再上去宣誓,我想知有我個申請破產no.係邊日,因為有左個no.律師就幫我知匯銀行,感覺上安心啲
作者: hohochi    時間: 21-2-2017 10:01
yyy321 發表於 20-2-2017 22:20
入紙第一日,啫係我第一次見律師嗰個,好似係隔幾日再上去宣誓,我想知有我個申請破產no.係邊日,因為有左 ...

要睇間幾6c行幾時拎去高院排期 排左期先有No.通常都要宣誓後幾日
作者: yyy321    時間: 22-2-2017 10:20
請問,破產管理處 寄信比我,信封面係咪會有大大隻字寫住"破產管理處"?有logo 同英文都吾係問題,吾想屋企人睇到中文,可以有咩辦法?求解答,謝謝。。
作者: yyy321    時間: 22-2-2017 10:26
hohochi 發表於 21-2-2017 10:01
要睇間幾6c行幾時拎去高院排期 排左期先有No.通常都要宣誓後幾日

如果星期五宣誓,啫係再下星期一二先有no.
唉,咁收數打泥點應付好。。。

作者: largelarge    時間: 22-2-2017 10:31
yyy321 發表於 22-2-2017 10:20
請問,破產管理處 寄信比我,信封面係咪會有大大隻字寫住"破產管理處"?有logo 同英文都吾係問題,吾想屋企 ...

中英對照,盲嘅都睇到。我四年内收两至三封。
作者: yyy321    時間: 22-2-2017 11:25
largelarge 發表於 22-2-2017 10:31
中英對照,盲嘅都睇到。我四年内收两至三封。

唉,第一封應該就係初搞嗰時吧。寄去郵局得吾得?但又要比錢開郵箱。。
作者: eggchau    時間: 22-2-2017 12:35
想問去宣誓,係去邊度?律師樓?
作者: yyy321    時間: 22-2-2017 23:10
eggchau 發表於 22-2-2017 12:35
想問去宣誓,係去邊度?律師樓?

對,自己揾間律師樓問下,你自己搞又得
作者: hohochi    時間: 23-2-2017 12:31
yyy321 發表於 22-2-2017 10:20
請問,破產管理處 寄信比我,信封面係咪會有大大隻字寫住"破產管理處"?有logo 同英文都吾係問題,吾想屋企 ...

租個信箱搞郵政轉遞寄去信箱
作者: standup    時間: 25-2-2017 17:31
租個郵局信箱要幾多錢?
作者: hohochi    時間: 27-2-2017 10:31
standup 發表於 25-2-2017 17:31
租個郵局信箱要幾多錢?

價目表呢到有  不過郵政信箱分配以先到先得方式分配要排隊唔知當間有同排到幾時
仲有市面上仲有D信箱 最要自行上GOOGLE查下啦

http://www.hongkongpost.hk/tc/re ... es/pobox/index.html

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3