破產聯盟

標題: 我覺得好混亂,好多問題,有無朋友可以分享下經驗? [打印本頁]

作者: 迪維斯    時間: 12-1-2017 22:32
標題: 我覺得好混亂,好多問題,有無朋友可以分享下經驗?
我收入極穩定,我亦無意呃任何野,但我真係有以下開支,大家覺得,我咁樣報未外判,有無問題?

我月入2萬,我知道一定要還,但我確實有以下開支,好想有經驗人仕分享下我咁樣報,大約可以有幾多生活費,要還幾多?

好心煩,好想知道,早D解決! 謝謝各位幫忙

1.MPF
2.個人膳食
3.個人交通
4.個人電話費
5.家居上網
6.預留個人薪俸稅
7.供養父母親
8.家庭水電
9.家庭雜項開支
10.個人衣履
11.個人護理
12.家庭膳食
13.個人醫藥費
作者: cl475867    時間: 12-1-2017 22:47
7 幾多兄弟姐妹     10-11  只有個人雜費   13  實報實銷
作者: maksiusang    時間: 12-1-2017 23:02
作者: 迪維斯    時間: 12-1-2017 23:14
我解釋多少少

1.MPF
2.個人膳食
3.個人交通
4.個人電話費
5.家居上網
6.預留個人薪俸稅
7.供養父母親 (父61歲已退休,母就60歲,2個妹,1個已婚,1個唔同住,屋企係自己的,唔洗交租)
8.家庭水電
9.家庭雜項開支
10.個人衣履
11.個人護理
12.家庭膳食
13.個人醫藥費 (我有長期病,需要睇專科,有收據,你問我,唔睇專科,係唔會死人,但會令到人出現好多生活上問題)
作者: maksiusang    時間: 12-1-2017 23:22
作者: maksiusang    時間: 12-1-2017 23:24
作者: 迪維斯    時間: 12-1-2017 23:26
maksiusang 發表於 12-1-2017 23:24
提你一句,你與父母同住,基本上不用交稅了

但我剛剛1月已經交左稅,黎緊4月仲要交第2期
作者: maksiusang    時間: 12-1-2017 23:29
作者: maksiusang    時間: 12-1-2017 23:31
作者: 迪維斯    時間: 12-1-2017 23:36
其實我想問,如果扣晒必然開支,加埋還俾外判,可唔可以係有錢剩架? 我問題係,想知,有無可能可以儲到錢? $200 又好, $100又好,定係一定要扣晒俾外判?

作者: maksiusang    時間: 12-1-2017 23:41
作者: 迪維斯    時間: 12-1-2017 23:46
maksiusang 發表於 12-1-2017 23:41
佢會批一個數作為你的生活費,有部份是實報實銷,有部份係由你控制。係有可能有剩 ...

唉...我好頭痛,我真心唔係想講大話,但又怕寫左落去,唔夠用,到時又攪一輪,我lee幾個月,已經為左件事走左好多轉,好擔心,好煩惱
謝謝你幫忙
作者: 迪維斯    時間: 12-1-2017 23:52
maksiusang 發表於 12-1-2017 23:41
佢會批一個數作為你的生活費,有部份是實報實銷,有部份係由你控制。係有可能有剩 ...

以你經驗,我大約要還幾多先合理?
作者: cl475867    時間: 12-1-2017 23:53
maksiusang 發表於 12-1-2017 23:29
個人136000,6O歲同住父母每個43600,出年你無稅交吧

個人132000
作者: cl475867    時間: 12-1-2017 23:55
係有機會開大會,外判跟生活費一定緊
作者: 迪維斯    時間: 12-1-2017 23:58
cl475867 發表於 12-1-2017 23:55
係有機會開大會,外判跟生活費一定緊

即係要再開會? 我唔明lee點
係唔係意思係,我爭錢果幾間公司,如果唔滿意我還錢數目,可以再加多d?
作者: maksiusang    時間: 13-1-2017 00:00
作者: cl475867    時間: 13-1-2017 00:08
欠獅子,恒x,揸兜錢或者收入高都有機會開大會,最差係判比李周,呢間外判自己睇舊post
作者: 迪維斯    時間: 13-1-2017 00:47
真心唔係唔想還錢,但我好怕佢要係咁減我

作者: Wong1985    時間: 13-1-2017 03:10
減你既話唔夠生活,到時你就自然會諗放假應該做返d野架勒
作者: cl475867    時間: 13-1-2017 07:32
maksiusang 發表於 12-1-2017 23:22
父母果度約4千,醫生費可能實報實銷,要開單。

供養父母分3份,冇4千咁多
作者: kumiko1030    時間: 13-1-2017 19:24
1.MPF<======要交幾多照扣!
2.個人膳食 <====視乎環境同身體情況一般預$35餐
3.個人交通 <====睇你返工要幾錢到,俾證明
4.個人電話費 <=====好視乎主任定外判
5.家居上網 <=====係咪有必要
6.預留個人薪俸稅 <=====呢個政府錢一定俾
7.供養父母親<====唔多清楚
8.家庭水電<=====照計
9.家庭雜項開支<======家庭約2000一個月
10.個人衣履<====我諗唔會有囉!有都唔多
11.個人護理<====咩護理先
12.家庭膳食<====同2一齊計
13.個人醫藥費<====實報實銷,最緊要有單,有醫生信!

作者: cl475867    時間: 13-1-2017 19:49
我係外判黃x錫,呢個外判計法 膳食-120/日        交通費每程計算x返工日數          個人電話費,上網照計,當然幾百蚊既未必批足                家庭雜項500一個人               個人雜費1000        我呢個係比較鬆手既計法              

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3