破產聯盟

標題: 求助,準備搵律師申請老破 [打印本頁]

作者: 恨錯難返    時間: 11-1-2017 16:21
標題: 求助,準備搵律師申請老破
小弟現時欠債約40萬

Ua p-loan  $170000.  月供10300
Ua ecash $ 80000 月供4063
Ua 分期 $60000 月供$4000
幫仁 $ 70000 月供 $4000
信用卡 $8000 min pay 300

現時月入

地盤雜工 底薪22000 另加10000 Ot (朝8晚10)
兼職夜間司機 約300蚊/晚 (晚10至凌晨1點半)

故事

小弟今年30,話說我20歲時已開始過大海賭錢習慣
其實一直都玩得好細,至多一萬幾千上落

早排2014 農歷新年,我又拎住份糧2雞野去博
點知手風幾順,贏左過千萬,我就開始左豪賭
Min bet 都5-6千,當然最後都輸晒,仲要輸突

問題一
我最近一次借款是16年11月5號
Ua偱環貸款拎左1千蚊

我什麼時候入紙申請好?係咪要等多幾個月?

問題二

我曾經名下有一台bmw私家車,在一年半前轉售予自己的親大哥,銀行有紀錄他轉帳了42萬給我,我當時用來清全數,清全數後我又再借出來再賭

這算不算非法的資產轉移?

問題三

申請老破,還有什麼要注意?

作者: cl475867    時間: 11-1-2017 16:29
2年內既轉移有機會追究
作者: anson123456    時間: 11-1-2017 16:39
2萬贏過千萬?原來你係賭神徒弟,求指教點贏
作者: largelarge    時間: 11-1-2017 16:51
應該会追究,因为你確實賭錢輸晒,你自己應該都有澳门赌钱嘅记录,三十几个唔系太大,揾大債主,ua试重组吧!当然,首要就系你唔好再赌。
作者: 恨錯難返    時間: 11-1-2017 17:05
有賭錢紀錄就不能破例?
作者: 恨錯難返    時間: 11-1-2017 17:06
破產
作者: airmax    時間: 11-1-2017 17:07
年輕人雄心壯志,冇辦法......你收入唔少,加埋都三萬,先清卡數再作打算。
作者: 恨錯難返    時間: 11-1-2017 17:11
日做17-18小時,做左幾個月,開始發覺身體承受吾到,所以先行呢步
作者: airmax    時間: 11-1-2017 17:16
照睇你條數,30000收入,唔再揸車,應該都仲有7000或以上喎。
作者: wlymiu    時間: 11-1-2017 17:27
其實未必要做到破產呢步,加左你好友,當交流下心得
作者: 恨錯難返    時間: 11-1-2017 17:32
其實三萬蚊人工,一萬係全靠OT,供款壓力大,假都吾敢亂放,試過去申請一筆清,因我TU 係 i 級,連兄弟都吾批俾我
作者: airmax    時間: 11-1-2017 17:44
恨錯難返 發表於 11-1-2017 17:32
其實三萬蚊人工,一萬係全靠OT,供款壓力大,假都吾敢亂放,試過去申請一筆清,因我TU 係 i 級,連兄弟都吾 ...

咁大條數,仲要幾條都係UA,正常情況應該係搵UA傾,有冇得做內部債務舒緩,而唔係另外開新數。

債務舒緩後,每月還款可能少四成或以上,當然利息及還款期會相對改變。不過睇你收入,就算老破都要上繳,自己考慮清楚都未遲。
作者: wlymiu    時間: 11-1-2017 17:45
有冇微信?
作者: admin    時間: 11-1-2017 17:57
wlymiu 發表於 11-1-2017 17:27

唔知點解,我想回覆比樓主睇,小心中介。
作者: admin    時間: 11-1-2017 17:59
wlymiu 發表於 11-1-2017 17:45
有冇微信?

有無朋友做中介?
作者: admin    時間: 11-1-2017 18:00
樓主,你睇下?幾多 "熱心"網友,又問你youchat,又話交流,又話找邊個。

我經驗,凡親朋友都係中介!
作者: largelarge    時間: 11-1-2017 18:00
我系话,你的确系赌输晒d钱,即使你卖车比阿哥收左钱,事后你都系输晒d钱,你去澳门应该look咭都有记录呱!所以破产没问题。
作者: admin    時間: 11-1-2017 18:01

有野呢度講啦,要私下講?有無收 commission 呀?
作者: 恨錯難返    時間: 11-1-2017 18:02
吾該你 admin
作者: admin    時間: 11-1-2017 18:02

唔好意思,我真係點睇都覺得你係中介。
作者: gemma    時間: 11-1-2017 18:36
叫人唔好做破產就叫中介?破產後幾麻煩,你d人自己破過產就叫人做破產
我自己做完破產後,要借貸一定要去二三線借,息口幾貴
想交流心得例子,我私人事一定要比全世界睇既?叫人唔好破,就係壞人?
我仲未回應到就變不受歡迎組,咁獨裁叫論壇?
作者: gemma    時間: 11-1-2017 18:41
人工倍數起碼借到67w,依家先借得39w要破產?
做個一筆清拉長60期期數6-7000就已經供到啦,你地d人推人落谷底
作者: admin    時間: 11-1-2017 19:00
gemma 發表於 11-1-2017 18:36
叫人唔好做破產就叫中介?破產後幾麻煩,你d人自己破過產就叫人做破產
我自己做完破產後,要借貸一定要去二 ...

奇怪

咦,原來你係佢分身?

作者: admin    時間: 11-1-2017 19:06

1. 呢度係論壇,唔係 gmail,玩私信可以自已開個 gmail 慢慢玩,個個玩 youchat ,我開個論壇做乜?留意我懷疑佢係中介,唔係話佢叫人唔好破產,係話佢一句唔埋,就問人羅私人資料!
2. 一句交流就問人羅 youchat,唔好當我 peter 仔。呢 D 份朋友,羅人 you chat whatsup 的中介騙案,係前收水論壇,我地呢度,香討,不知幾多,你可以話我絕。
3. 一個新會員乜都無乜講過,回覆就只有 3 篇文,跟住就問人羅 youchat,你話唔係中介,我就…

係咁多

作者: admin    時間: 11-1-2017 19:13

獨裁叫論壇

咦你都知呢度係論壇,以為你唔知天。

論壇D文原來可以公開係 you chat 度睇。
作者: admin    時間: 11-1-2017 19:24
我自己做完破產後,要借貸一定要去二三線借,息口幾貴
想交流心得例子,我私人事一定要比全世界睇既?叫人唔好破,就係壞人?
我仲未回應到就變不受歡迎組,咁獨裁叫論壇?

再加幾點等各會員明白。
1. 叫人唔好做破產就叫中介 >> 大家可以睇晒前文。有其他會員都有叫唔駛破,我作為管理員並無阻止,反建議或任何操作。可以證明我並無因為有人建議唔好破就 ban
2. 想交流心得例子,我私人事一定要比全世界睇既? >> 無人叫你比私人事人睇,相反,我係保障樓主的私人事包括 youchat 比人知。唔好屈我。係你要人地的私人資料,唔係我。你明白就好!
3. 叫人唔好破,就係壞人? >> 同上。第一點已經好明顯,你唔好屈我
4. 獨裁叫論壇 >> 論壇比人公開講意見,但係你想係 youchat 度講。
5. 你d人自己破過產就叫人做破產 >> 唔好意思,你只係回覆過 3 篇文就羅人 youchat 的會員,你無睇舊文。呢點你一定錯。我,重係處男!想屈人唔該睇多D舊文!
6. 睇下舊文,唔該。我不男女男都勸人可以唔破就唔破!

作者: Tomhanks    時間: 11-1-2017 21:26

作者: 好灰    時間: 14-1-2017 22:01
樓主同我情況差不多!如果申請成功!又冇事請講聲!

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3