破產聯盟

標題: 急問 [打印本頁]

作者: problem    時間: 9-1-2017 09:43
標題: 急問
各位好 ! 如欠銀行卡數60萬, 一直只還 min pay , 現在已入不敷支. 有想過申請破產, 如果申請後, 會唔會上門搞我家人呢? 因家人不知道我欠債的.

作者: admin    時間: 9-1-2017 10:20
樓主意思係家人唔知就有錢還?
作者: problem    時間: 9-1-2017 11:07
唔係啊! 我家人一直不知道我有欠債問題,我不是和家人住,。但用家人地址作申請及通訊地址。 我家2老年紀70幾歲, 而且媽媽一直有焦慮症, 我唔怕去跳樓, 只係唔想自己的問題帶比父母, 令佢地每日擔驚受怕。 請問 各位, 我欠 匯x, 建x, 中x, 富x 這幾間銀行的卡數, 如果我有乜東瓜豆腐, 呢幾間會唔會搞我家人, 跪求各位幫忙回答!
作者: admin    時間: 9-1-2017 11:48
樓主個問題有兩個條件,
1. 破唔破
2. 追唔追數

即有 4 個 情形
1. 破同唔追
2. 破同追
3. 唔破又唔追
4. 破又唔追
破產係樓主可以決定

追唔追係你債主決定

如果有人可以由破引申到追數,咁我都想知道個理論何在

作者: 豬公    時間: 9-1-2017 11:56
problem 發表於 9-1-2017 11:07
唔係啊! 我家人一直不知道我有欠債問題,我不是和家人住,。但用家人地址作申請及通訊地址。 我家2老年紀70 ...

一出糧就即刻申破,有編號就FAX俾佢地,你欠的全是銀行,一收到申破編號就不會再追.

但是如果你不申破,有乜東瓜豆腐就一定會煩到家人,起碼會追討你的強積金,不要做傻事,做番個盡責任的人,即時申破吧,四年後又是一條好漢.
作者: admin    時間: 9-1-2017 12:10
豬公 發表於 9-1-2017 11:56
一出糧就即刻申破,有編號就FAX俾佢地,你欠的全是銀行,一收到申破編號就不會再追.

但是如果你不申破,有乜 ...

Ching 有D銀行未正式頒令都照追架
作者: Wong1985    時間: 9-1-2017 12:14
無錯,千祈唔好令老人家傷心!一般大行見你破左都唔會再搞你,你未破前就會寄信追你,長痛不如短痛,我都啱啱入學,正面d日子會好過d
作者: problem    時間: 9-1-2017 12:29
多謝2位幫忙! 而家的我已經無顏面面對父母, 只希望 如果我要到破產一步, 千萬千萬 不要 搞到我家人!
作者: 301    時間: 9-1-2017 12:52
樓主今post又帶出個信息: 怕人家"搞", 就唔會申破 !

"搞"唔搞係人家事,自己控制不來,
"怕搞"祇有縱容對方更踏前一步,
亦屬申破代價及正常反應.
事實上, 自己應該早已經有心裡準備,
自己判斷如有違法行為懂點樣做.

申破行為乃是面對現實,
相反者更是懦夫行為.

長痛不如短痛,
拿出勇氣來向家人坦誠一切,
齊心抵禦衝擊及解決問題才是上策.

作者: flypig    時間: 9-1-2017 14:00

簡單d,唔破又如何?破就可能追可能唔追。一般一線銀行,做得好好睇睇係唔會追的。但admin 無講錯,追就自己決定唔到。只可以做好自己。小弟欠身痕,楂兜,廠兄,全部無事,從來無人追。電話都唔打俾我!!

作者: problem    時間: 9-1-2017 14:03
Flying, 請問 點為止 "做到好好睇睇"?
作者: airmax    時間: 9-1-2017 15:34
銀行只會喺你欠交卡數兩期以上,先至會出信,再唔還就交去追數部,你一直有找開唔會搞你。
作者: flypig    時間: 9-1-2017 16:55
airmax 講得好。1 要快!在人地未交去收數之前,快快申破。 2 要清清楚楚。固然唔好甩漏寫少債主,申破後再逐一債主fax 老破編號(申破後有 no. ),再打電話問佢收到未。律師理論上會幫你搞,但唔放心就自己call多債主一次。
作者: flypig    時間: 9-1-2017 17:02

我係自己搞。申破後有 no. 再寫封信然後fax. 再逐間call 有無收到。內容係 我已申破,情非得已。個案已進入司法程序,所有還錢,必經破署。為免 貴銀行 浪費人力時間,請務必通知 各有關部門職員,及外判收數公司此個案,停止追討。
作者: problem    時間: 9-1-2017 17:22
Flypig, 多謝你教路! 暫時我都仲好驚, 好驚年老父母被滋擾, 我會考慮得清清楚楚再作決定!  如小弟再有難題處, 再請教各位 師兄大哥!
作者: flypig    時間: 9-1-2017 19:15
如果你本身無錢,諗咁多都無用。愈遲申破,愈大機會滋擾!5隻字:早破早解破!
作者: problem    時間: 9-1-2017 21:46
多謝ching 教路, 仍有些問題請教
1) 我和太太有間物業,(只有太太名). 但因之前有經濟問題, 把房子租出, 用我們聯名戶口收租, 請問如破產, 是不是要計入收入內?
1.1) 是不是要立即刪除聯名戶口, 租客改入太太個人戶口?
) 我破產後, 太太收入要不要查?
3) 其實4年後, 不論仍欠債多少,。都不會被銀行追數?
先多謝各位ching 幫忙!

作者: flypig    時間: 9-1-2017 23:34
有物業,婚前買定婚後買?你搵律師傾傾好
作者: flypig    時間: 9-1-2017 23:42
網上不可盡信,包括呢度,但可作參考。
有樓煩d,你需要搵個律師。下面唔係6c,因為我都驚俾人ban.
係某些實例與意見:
http://cecimak1995.blogspot.hk/2015/09/blog-post_30.html?m=1

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3