破產聯盟

標題: 申請破產,本身啲保險點處理? [打印本頁]

作者: charmy14    時間: 2-1-2017 20:59
標題: 申請破產,本身啲保險點處理?
各位師兄師姐,如果想申請破產,本身有份危疾保,冇儲蓄成份,係咪都要喺申請破產果陣話比破產署聽?喺破產表到填?
作者: 301    時間: 2-1-2017 21:30
任何保險均須了斷,
代辦律師一定會問你,
破產表無呢項填.

作者: charmy14    時間: 3-1-2017 00:43
唔該哂咁所以係破咗產之後先同受託人講?
作者: 301    時間: 3-1-2017 13:04
charmy14 發表於 3-1-2017 00:43
唔該哂咁所以係破咗產之後先同受託人講?

破產受託人 or 保險受託 人?
作者: largelarge    時間: 3-1-2017 15:56
你可考虑转供款人,只要保单供款人不是你便没事。我当年都系噤。
作者: bill0828    時間: 3-1-2017 18:46
把持有人轉名,一定要在破產前幾月轉。如果受益人是夫妻關係,那就一定沒問題。
作者: charmy14    時間: 4-1-2017 02:06
largelarge 發表於 3-1-2017 15:56
你可考虑转供款人,只要保单供款人不是你便没事。我当年都系噤。

我諗都係要cut架啦,搵唔到其他供款人lu
作者: charmy14    時間: 4-1-2017 02:08
301 發表於 3-1-2017 13:04
破產受託人 or 保險受託 人?

破產受託人呀,係咪破咗產先同佢講自己原本有呢份保險同相關支出?
作者: hohochi    時間: 4-1-2017 09:55
charmy14 發表於 4-1-2017 02:08
破產受託人呀,係咪破咗產先同佢講自己原本有呢份保險同相關支出?

都可以架 你唔再交保費過幾個月都會被CUT
或者到時話俾受託人聽佢會出信俾保險公司CUT你份單
作者: pakeric    時間: 4-1-2017 17:31
唔係話有現金價值的保單先要CUT, 其他住院之類不用CUT嗎?

作者: hohochi    時間: 5-1-2017 10:13
pakeric 發表於 4-1-2017 17:31
唔係話有現金價值的保單先要CUT, 其他住院之類不用CUT嗎?

理論上係 但你都無錢再供份單仲可以KEEP幾耐

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3