破產聯盟

標題: 4年破產期內想還晒所有錢, 可以點做!! [打印本頁]

作者: 小無耐    時間: 15-12-2016 15:45
標題: 4年破產期內想還晒所有錢, 可以點做!!
4年破產期內想還晒所有錢, 可以點做!! 同埋係咪身份當無破產咁, 有咩好處, 會做得番P LOAN 上會方面成數都一樣? CHING 會點建議, 條數都係幾十頭, 不大!!
作者: hohochi    時間: 16-12-2016 10:26
破產期4年內想還晒錢同無還個錢 好似分別不大
作者: flypig    時間: 16-12-2016 12:28
4年破產期內想還晒所有錢, 可以點做!!
一會起釘. 二有ADMIN COST.
所以你欠40萬,4年後還80萬(假設你4年內一豪子都無還過)唔出奇.
佣T幾貴.好似係15%. 又有其他ADMIN COST.
同埋係咪身份當無破產咁, 有咩好處, 會做得番P LOAN 上會方面成數都一樣?
WELL, 還清條數無撚用.
同唔還清一Q樣.
你想有分別,就花幾雞做解破.
咁LOAN 會易過未解破時.但由於一老破就有RECORD.
所以同未申破係有好大唔同.
點唔同,就視乎該銀行的INTERNAL POLICY.

補充內容 (16-12-2016 14:31):
你想有分別,就花幾雞做破......呢幾雞法庭同律師收.
作者: Dennis.W    時間: 20-12-2016 13:24
即係破住黎還 $  ???? 唔係好明
作者: 小無耐    時間: 23-12-2016 16:58
係, 想期內, 1-2年間一次清晒, 解埋破令, 吾想俾佢搞4年, 所以仲想知多D  INFO. 息口點計, 同搵外判又點傾, 真係好處吾多, 對上會買樓係咪都幫助不大??
作者: happy2000king    時間: 29-12-2016 15:46
其實樓主你破左未,仲有就係如果你破左,点解現在又想破產奇間唸住清哂D 債呢!  樓主唔好介意對你發問有些怪怪地好令人側疑
作者: 小無耐    時間: 30-12-2016 16:47
happy2000king 發表於 29-12-2016 15:46
其實樓主你破左未,仲有就係如果你破左,点解現在又想破產奇間唸住清哂D 債呢!  樓主唔好介意對你發問有些 ...

已經, 原因係破前無錢, 未來會有錢還, 收入既野就吾講咁多
作者: flypig    時間: 30-12-2016 17:03
息口好複雜,係傾番黎唔係計出黎。謝xx 第四年,傾到只俾一折。佢話你唔要,我都解破了。要就去廢破。但銀碼大易傾。銀行亦有policy.所以不一而足,分野好大。
作者: 小無耐    時間: 4-1-2017 14:52
flypig 發表於 30-12-2016 17:03
息口好複雜,係傾番黎唔係計出黎。謝xx 第四年,傾到只俾一折。佢話你唔要,我都解破了。要就去廢破。但銀 ...

CHING 你好, 太實在既數我都未太清楚, 如果係40萬, 一年-4年間既息係點計, 同埋搵邊個幫手, 外判? 可以私聊我? 整體支出加本, 又要多少
作者: flypig    時間: 4-1-2017 14:56
小無耐 發表於 4-1-2017 14:52
CHING 你好, 太實在既數我都未太清楚, 如果係40萬, 一年-4年間既息係點計, 同埋搵邊個幫手, 外判? 可以私 ...

無得計.因為唔係同一間銀行...
就算同一間銀行,要睇佢INTERNAL POLICY.假如你係PL,可以低D, CREDIT CARD, 可以高D.
另一種可能係 INTEREST 照一個數.

你要搵外判主任,同佢講親人可以俾筆錢.外判主任SAY YES, 就逐間債主去講數.

實例:有人同你個案差唔多.幾年後,一間收幾倍.另一間一年加10%定20%... 另一間唔收利息.還本即可.
作者: flypig    時間: 4-1-2017 14:57
Pls read it carefully:
http://hkiva.org/forum.php?mod=v ... &extra=page%3D1

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3