破產聯盟

標題: 大家可不可以幫我分析下呢? [打印本頁]

作者: wing777    時間: 12-6-2009 17:28
標題: 大家可不可以幫我分析下呢?
大家好,這個地方真令我大開眼介.

我的case係:

獅子生意通循環貸款50000- (獨資公司,注冊人是我)
獅子visa+master 約215000- (私人)
獅子循環萬應錢 10000- (私人)
星戰 visa 69000- (私人)
共約 344000-

無任何物業,與父母同住公屋.

我是freelance幫人做設計,但近一兩年生意不境,入不敷支,常常要信用卡透支還min pay和透支幫補生活費(大約2k-3k/月).但欠錢越來越多,如今還min pay也差不多9k.....

我無賭錢,信用卡透支只是還min pay和幫補生活費,近來我真的支持不了,我想問:

1)基本上,我每個月都要卡冚卡還min pay和幫補生活費,這個情況可否申請破產?
2)我可否用信用卡透支來支付律師及破產費?

走投無路,懇切各位高人給予意見.

謝謝
作者: 小林林    時間: 12-6-2009 17:49
1)基本上,我每個月都要卡冚卡還min pay和幫補生活費,這個情況可否申請破產?
好多人都係咁,我破之前都係
2)我可否用信用卡透支來支付律師及破產費?
你講到明當然唔得啦
作者: wing777    時間: 12-6-2009 18:00
標題: 回復 #2 小林林 的帖子
多謝你!

唉!每個月卡冚卡還min pay和幫補生活費我都吾想!但無辨法...

我最驚因為甘而破吾到咋....
作者: admin    時間: 13-6-2009 03:01
原帖由 wing777 於 2009-6-12 17:28 發表
大家好,這個地方真令我大開眼介.

我的case係:

獅子生意通循環貸款50000- (獨資公司,注冊人是我)
獅子visa+master 約215000- (私人)
獅子循環萬應錢 10000- (私人)
星戰 visa 69000- (私人)
共約 344000-

無任何物 ...

你做乜設計呀?可以可以講呀?

你公司是無限定有限?
作者: wing777    時間: 13-6-2009 09:35
標題: 回復 #5 admin 的帖子
graphic, web...
無限....

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3