破產聯盟

標題: 如果以下個case 我想攪破產 唔知可唔可行 [打印本頁]

作者: bubbletest    時間: 10-6-2009 09:30
標題: 如果以下個case 我想攪破產 唔知可唔可行
我 07年 8 月開始申請信用卡,我有大概7張卡, 期間我係因為賭博, 攪到冇還到錢, 後來都因為一d 事 坐過2 個禮拜牢, 冇左份工 .
直到我搵到工係 07年12 月 我嘗試去同銀行傾. 但全部 14 万 己經上晒收數公司.
起我08-09年期間 , 我係有找到工作. 期間我清左一間貸款公司 , 借一万 還左 一万9千. (其中個d 係收數公司數).
近日佢地終於搵到我, 仲上我公司攪事.
我公司問我可以點解決, 佢話如果你阻止到佢地唔上來攪事. 就無問題.

問題就係. 我依家想攪破產.我本身月入13k, 我係有能力還. 但追數fee 令我很苦惱,
如果我攪破產. 我有信心會四年內攪點, 但我兩年內用過d錢去賭, 仲要起賭場 透過支 . 咁破產官唔知會唔會批我 ?
作者: bubbletest    時間: 10-6-2009 09:31
唔該咁多位大大可以比小小意見我 :)
作者: 301    時間: 10-6-2009 09:41
不要三心兩意
應破則破
作者: 温sir    時間: 10-6-2009 09:46
首先你而家總欠數係幾多呀??如果只欠十多萬....以你現收入,你可以想辦法搞掂佢,例如:一筆清,重組等等。
但如果唔止欠咁少,你衡量下能力,無計嘅話.....攞齊文件上律師樓傾!
作者: bubbletest    時間: 10-6-2009 09:48
原帖由 301 於 2009-6-10 09:41 發表
不要三心兩意
應破則破

我係怕有刑事責任
作者: bubbletest    時間: 10-6-2009 09:50
原帖由 温sir 於 2009-6-10 09:46 發表
首先你而家總欠數係幾多呀??如果只欠十多萬....以你現收入,你可以想辦法搞掂佢,例如:一筆清,重組等等。
但如果唔止欠咁少,你衡量下能力,無計嘅話.....攞齊文件上律師樓傾! ...

我依家總做 14 万左右
一筆清 重組. 我會問下律師點攪 =[ 因為我欠佢地既數都接近2 年
作者: 温sir    時間: 10-6-2009 09:55
標題: 回復 #6 bubbletest 的帖子
簡單啲.....可以揾朋友借三幾萬,先冚表面數,再同債權人傾,或可延期.....
最好傾到一筆清!因你所欠真的不多
作者: bubbletest    時間: 10-6-2009 09:57
標題: 回復 #7 温sir 的帖子
謝謝你, 希望啦, 因為我一年總收入己經可以 cover 晒條數 =[ 但搵唔搵到人幫我. 我都唔知 =[
我想做 iva 因為佢地叫我同收數傾
作者: bubbletest    時間: 10-6-2009 09:58
其實公司迫緊我同收數傾. 佢地話就算炒左我都冇用. 因為件事仲會發生
作者: 温sir    時間: 10-6-2009 10:00
標題: 回復 #8 bubbletest 的帖子
你要企硬!一定要同銀行傾!唔好回收數傾......須要時揾議員幫口!
作者: bubbletest    時間: 10-6-2009 10:04
原帖由 温sir 於 2009-6-10 10:00 發表
你要企硬!一定要同銀行傾!唔好回收數傾......須要時揾議員幫口!

多謝你既鼓勵, 我會比心機的
作者: 温sir    時間: 10-6-2009 10:06
客氣 ......多啲上嚟
作者: bubbletest    時間: 10-6-2009 12:20
好多人都叫我去同銀行傾. 問左律師話做唔到
但我依家乜野都冇都唔知點傾

我打算月尾出糧 比小小錢佢地睇下有冇得分期還. 因為我欠d 數太散
作者: admin    時間: 10-6-2009 12:54
1. 法例規定收數的費用唔駛比。你上次比左。你可以小頞錢債追番。一定要做。唔係收數一定知你會就範,會再追。睇下放債人條例同有關銀行守則。

http://www.hkiva.org/forumdisplay.php?fid=54

2. 你試下搵立法會議員幫手。律師話唔做。因為(我個人覺得)你個 case 太煩,無錢賺。又有可能唔成功。

3. 你寫封信比銀行,cc 比銀行公會,金管局。要掛號。表明 1. 收數費係,根據法例唔可以比。2. 你願意訂明條下還錢。如果無你採用其他合法辦法去解決問題,包括破產。3. 你受到追數資擾,並且因為咁,會影響工作而且有極大可能因且失業,而咁都直接影響你的還錢能力。4. 要求銀行方面立即停止追數行動並商討。

你第一件事要搵立法會議員幫手。

如果收數上去你公司,1. 叫大廈保安上來。要求報警。2. 6 音。 3 影相。
作者: bb_q_888    時間: 10-6-2009 15:58
bubbletest  記得問佢地代表邊間公司,等你有得跟...

更重要由你公司報警,因為法例佢地唔應該影響到其他人.

你如果真你想同銀行傾,你問如果唔比分期...大家一拍兩散,你攪破產申請綜援.

其實你有工作能力又工做... 無理由唔同你傾 .

同收數佬傾... 一定無得傾... 你比哂d錢都唔夠還...你諗下係唔係?
作者: bubbletest    時間: 10-6-2009 16:58
原帖由 admin 於 2009-6-10 12:54 發表
1. 法例規定收數的費用唔駛比。你上次比左。你可以小頞錢債追番。一定要做。唔係收數一定知你會就範,會再追。睇下放債人條例同有關銀行守則。

http://www.hkiva.org/forumdisplay.php?fid=54

2. 你試下搵立法會議員 ...

我會試下搵立法會議員.
謝謝你admin
作者: bubbletest    時間: 10-6-2009 16:59
原帖由 bb_q_888 於 2009-6-10 15:58 發表
bubbletest  記得問佢地代表邊間公司,等你有得跟...

更重要由你公司報警,因為法例佢地唔應該影響到其他人.

你如果真你想同銀行傾,你問如果唔比分期...大家一拍兩散,你攪破產申請綜援.

其實你有工作能力又工做...  ...

嗯. 我都明架.
最大問題當然係我要有左d 錢先可以同佢傾.
但so far 就係我資有限 同埋太散. 係唔知邊到人攪事
作者: 301    時間: 10-6-2009 17:04
都係嗰句:
應破則破

你有無看過是但講)之(鋸箭與掘井).
作者: avayaman    時間: 10-6-2009 19:32
如果可以同佢地傾,就緊係Win-Win,如果佢地吾接受,就唯有申請破產。
作者: bb_q_888    時間: 10-6-2009 21:09
原帖由 bubbletest 於 2009-6-10 16:59 發表

嗯. 我都明架.
最大問題當然係我要有左d 錢先可以同佢傾.
但so far 就係我資有限 同埋太散. 係唔知邊到人攪事

好似你咁...我真係唔知點講...

因為你之前...無還錢在先,又走左一排.

但我睇你都唔係好想破產,

你盡下人事...如果真係傾唔掂,最壞入紙破產... (你一入紙就返唔到轉頭 )
作者: money88    時間: 11-6-2009 00:25
我都問過律師...如果你本身係打工期間,因賭博或投機性高的投資,攪到欠債而破產...就問題不大...但如果你係老板, 同公司冇相關ga投機野...就2年內都不能破產...
建議你卮打電話去問咗先
其實20萬好少...你人工$13k...好快還晒...如果d追數費用咁高,不如又問吓律師ga意見...合5合理...因為你冇需要白比佢地賺
上次你借$10k...連charge 比咗 $19k...有咁咁過份
可能佢"虾"你5識法律姐...
祝你好運...快d打去問^^
作者: money88    時間: 11-6-2009 00:42
其實你知道欠邊d銀行/咭吧?

收數公司搵人還錢,咁你問佢"係收到咩數? 幾時欠? 欠幾多錢? 有咩証明文件? 通常佢地有d合約授權佢地去追你數...

你問清楚未?

你直接聯絡銀行(債主)...咁就不用比追數費用...

其實收數公司收到你還款後, 佢會比番銀行(債主)...不過你唔肯還,佢地就冇得拆佣...理論上你直接還比銀行咁佢就冇得Charge 係追數費,

追數費咁貴,冇可能比...
作者: admin    時間: 11-6-2009 02:08
原帖由 money88 於 2009-6-11 00:42 發表
其實你知道欠邊d銀行/咭吧?

收數公司搵人還錢,咁你問佢"係收到咩數? 幾時欠? 欠幾多錢? 有咩証明文件? 通常佢地有d合約授權佢地去追你數...

你問清楚未?

你直接聯絡銀行(債主)...咁就不用比追數費用...

其實收數 ...

追數費係唔應該比。

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3