破產聯盟

標題: 生活費問題... [打印本頁]

作者: Koey0812    時間: 17-9-2016 10:50
標題: 生活費問題...
各位大家好,本人想問問有關生活費問題!5月傾左生活費,我而家搵緊大約一個月$14000,佢要我每月還$2500,本人單身,同朋友租屋住租金加水電煤每月報左3500(因為朋友果邊係公屋),爸爸媽媽有工作,7月同9月我都無供到,因為真係無錢!8月份交左年報,果日打嚟叫我上去稅單之類既野,想問下到時可唔可以再同佢傾返多d既生活費?麻煩各位
作者: KHTong律師行    時間: 17-9-2016 12:16
作者: Koey0812    時間: 17-9-2016 13:30
KHTong律師行 發表於 17-9-2016 12:16
交租比朋友公屋, 你地都幾大膽, 吾怕房署收佢收咩

咁好彩暫時都無乜野,都搵緊地方搬!
咁如果係咁我到時上去交文件可唔可以再傾生活費?
作者: Koey0812    時間: 17-9-2016 13:32
同埋嚟緊會轉part time出現金,係咪生活費都會供少d
作者: Pitygirl    時間: 17-9-2016 23:21
下 租公屋都得?你主任都幾好人。你租朋友咁佢住公屋如果未補地價照計都唔租得出去..咁你無租約同租單都可以?係咪因為平租所以主任無所謂呢?
作者: Pitygirl    時間: 17-9-2016 23:27
因為我都想租我朋友果到,佢係公屋,可以平好多租呀!
作者: Koey0812    時間: 18-9-2016 00:00
Pitygirl 發表於 17-9-2016 23:27

我個外判俾呀,我同我朋友同佢屋企人住,我個外判批左我$3000加水電煤!
作者: Koey0812    時間: 18-9-2016 00:02
Pitygirl 發表於 17-9-2016 23:27

嚟緊都諗住轉part time,出現金!嚟緊睇下佢生活費肯唔肯加,如果肯加就唔轉!
作者: Pitygirl    時間: 18-9-2016 00:35
但做part time 夠生活嗎?你而家11500都唔夠,樓主你返幾多日工?如果唔夠用... 我有2個建議:如果5日工搵多份工星期六返出現金去cover返還果到..或者有機會既話可以試下搵份再高小小既人工再同主任傾下...因為如果本身搵開萬4 ,你搵份工2萬可以同外判傾....都係呢到板友教的..而且好似都有其他師兄試過可以。。你諗諗:)
作者: yeoui    時間: 18-9-2016 01:20
單身,同朋友一齊租住公屋加水電煤,都有$3500,都算鬆手啵
作者: Koey0812    時間: 18-9-2016 03:10
Pitygirl 發表於 18-9-2016 00:35
但做part time 夠生活嗎?你而家11500都唔夠,樓主你返幾多日工?如果唔夠用... 我有2個建議:如果5日工搵 ...

其實我諗住轉左pt有9600,睇佢要唔要我還!如果唔洗我還我都夠用既!因為我搵14000,都要我還$2500
作者: joetang    時間: 18-9-2016 09:47
奇怪!11000元唔夠洗,9仟幾夠洗?
作者: Pitygirl    時間: 18-9-2016 19:22
外判好似係你搵幾多都係要還D ..
作者: KHTong律師行    時間: 21-9-2016 12:03

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3