破產聯盟

標題: 請問 [打印本頁]

作者: Cacalamlam    時間: 14-9-2016 17:35
標題: 請問
本人27/9頒令,搵律師搞破產的,甘律師會代表上庭,但有幾個問題想先問一問
1) 頒令後係咪等破產署通知我才交文件?
2) 文件係咪指「對破產人的初步訊問」及破產人及家庭每月收入與支出評估表」表格?
3)想申請返個戶口用來出糧用甘係咪要交文件時才可以提出申請?
4)交完文件後係咪等通知傾生活費?
謝謝各位!

作者: abc2046    時間: 14-9-2016 18:22
以上全部都無錯   戶口會凍結  要再開
作者: cl475867    時間: 14-9-2016 18:39
要有工作証明先可以開戶口
作者: ken2542de    時間: 14-9-2016 18:59
1)頌令前會有信通知你交文件去邊度.(如順利頌令後)
2)係,仲有水,電,媒,月結單之類,到時再問佢.
3)頌令後當日可向主任或外判受託人拿開戶信,要有工作証明.
4)跟破暑主任就係,跟外判有D吾同,收左信睇下係咪直接跟外判先.

作者: Cacalamlam    時間: 15-9-2016 10:35
多謝甘多位的解答!好緊張牙,希望所有野都順順利利
作者: KHTong律師行    時間: 15-9-2016 11:33
作者: Cacalamlam    時間: 19-9-2016 09:07
仲想問多一樣野,就係本人現在搵工中,甘搵到工後係咪要即時上報?甘生活費大約幾時傾及大約幾時 開大會?仲有如果到時要供款係咪每月入?
作者: hohochi    時間: 19-9-2016 09:29
生活費要有收入先會同你傾,無收入唔會傾架。如果要開大會的話會係頒令後3個月內開。供款安排要到傾生活費時先知。
作者: Cacalamlam    時間: 19-9-2016 12:26
KHTong律師行 發表於 15-9-2016 11:33
1,吾係,要5日內主動約見外判破產官。
2,係,另外你如果有收入,要收入,水電煤租,供養人的證明,資產證 ...

幾時先知破産官是誰?係咪會頒令前有文件寄俾我?我27/9會頒令了,但仲未收到任何文件,是否代表我破產有問題?好擔心牙!
作者: bill0828    時間: 19-9-2016 13:02
呢星期會收到破署寄俾你交文件信件。
作者: 301    時間: 19-9-2016 13:39
Cacalamlam 發表於 19-9-2016 12:26
幾時先知破産官是誰?係咪會頒令前有文件寄俾我?我27/9會頒令了,但仲未收到任何文件,是否代表我破產有 ...

可查"破產官"是誰.

http://www.oro.gov.hk/cgi-bin/oro/search_c.cgi
作者: Cacalamlam    時間: 19-9-2016 14:30
301 發表於 19-9-2016 13:39
可查"破產官"是誰.

查到了,謝謝!
作者: KHTong律師行    時間: 19-9-2016 14:50

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3