破產聯盟

標題: 破產或IVA [打印本頁]

作者: 822383    時間: 7-9-2016 11:04
標題: 破產或IVA
如果有能力應付IVA,請問還會有人選擇破產嗎?破产4年\IVA要9年, 如果破产對自身【工作/工種】沒有絲毫影響, 我想簡破產系因為唔想熬九年咁耐,我咁樣做唔會唔好傻?是否正確?破產同IVA究竟兩者分別影響有幾大?網上太多資料,但各說法不一。

作者: KHTong律師行    時間: 7-9-2016 14:58
作者: 822383    時間: 7-9-2016 22:24
KHTong律師行 發表於 7-9-2016 14:58
我認為申請IVA 既人約8-9成會在2年內申破

如果要成功申請到IVA 最好月薪有2萬, 萬幾元有機會吾批, 因為要 ...

月薪31K,年終和雙糧大概多130K,(如果算平均每月大概有40K吧)公司職位是部門經理,任職7年。欠債會計師幫我減掉了利息目前是107萬,分期9年 10%利息每個月供款是16K. 就是本人覺得9年太長,破產感覺唔洗咁辛苦。 破產據說可以批到我每月20K左右,(每月大概還10K,年終和雙糧會減翻稅比我後,其餘大概100K要上繳。),Thank you!

作者: Pitygirl    時間: 8-9-2016 00:57
4萬還16000 都仲有24000.....多過好多打工...
作者: 822383    時間: 8-9-2016 11:32
Pitygirl 發表於 8-9-2016 00:57
4萬還16000 都仲有24000.....多過好多打工...

我計法系加埋年底花紅同雙糧,然後存起黎每個月平均可以提翻8千左右出黎用。2萬4要熬9年,其實租屋住都冇咗成皮嘢,以後仲想結婚生仔養老婆都會幾手緊,所以先考慮到底要唔要做破產,4年over。
作者: 822383    時間: 8-9-2016 13:40
今天提交了表格也繳了律師費用申請破產,但系覺得唔知點講,條數好似唔系好對。
破產的話:4年我年終獎加花紅總共40萬(已經稅後)
我單身30K(MPF後),如果每個月破產批15K,等同於我每個月是還了15000X48月+400K花紅=1120K,而我現在總共欠1070K.
但系會計師比我個從組方案要還成10年,因為要加成70萬利息入去。除了重組和破產,我到底仲有沒有其他辦法?

補充內容 (8-9-2016 14:04):
剛剛律師assistant同我講話只要四年內把欠債還清,就可以撤銷破產令,連RECORD都唔會有?
而我只需要還1070K,不用計算利息。好似好難相信,到底系...

補充內容 (8-9-2016 14:19):
我有啲難以置信,有冇咁好?4年還曬乜破產冇record,銀行又唔計利息。咁樣個個都申請破產可以免息還款!有冇朋友知道,到底系點嘅?
作者: hohochi    時間: 8-9-2016 14:42
提早解破個破產紀錄都係一樣係跟一世果WO
作者: 822383    時間: 8-9-2016 15:58
hohochi 發表於 8-9-2016 14:42
提早解破個破產紀錄都係一樣係跟一世果WO

個會計師assistant其實advised我IVA,但我一想到10年太漫長,同埋IVA太貴要成4萬5加埋申請起碼4個月,呢4個月仲要還錢供款。反正IVA同破產都一樣,以後同銀行交手幾乎不可能,至於破產對我工種對我冇影響,所以選擇4年破產好了。

但系今日我填好個破產申請表比距,我話條數計落好似破產唔多值得,如果破產官批得我12-15K咁我咪仲簑過IVA,IVA我都平均有2萬幾。
距就同我講如果真系批得過少,還清以後可以提早解除破產令,以後都唔會有record。都唔知究竟系唔系真!!!
作者: Pitygirl    時間: 9-9-2016 00:39
破產之內還清可以除去record?有無咁好呀?

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3