破產聯盟

標題: 去台灣做野開到戶口嗎? [打印本頁]

作者: macy    時間: 7-9-2016 01:24
標題: 去台灣做野開到戶口嗎?
我想問各位師兄,如果去台灣做野,開到銀行戶口嗎?如果可以,會被主任查到的嗎???

有無辦法?

作者: Alex2233    時間: 7-9-2016 08:34

香國破產署幾時變左可以國際執法?
一聲號令,連乜野英美俄都要提供資自己國家料比佢調查

乜香港咁威威?地球元首?

作者: alan1alan    時間: 7-9-2016 12:59
香港呢邊大陸都查唔到啦....仲講台灣....
作者: KHTong律師行    時間: 7-9-2016 14:53
作者: Alex2233    時間: 8-9-2016 00:33
alan1alan 發表於 7-9-2016 12:59
香港呢邊大陸都查唔到啦....仲講台灣....

我前排見過個仲癲啦,可以用365賭外圍波,賭奧運

心諗明明香港注冊唔到,原來係返左大陸開acc,大陸銀行戶過數賭,大搖大擺咁玩

不過有樣係真係要小心,睇你台灣個老闆份生意關唔關香港事,

睇你係用台護照身分打工,定係香港身分打

或者要問清楚佢係幫你在台灣報稅,定當你港人,同香港報稅,

機會微,但都要留意下,有咩線索披露比香港,你都危危乎

作者: macy    時間: 8-9-2016 17:33
多謝甘多師兄解答,甘如果我去澳門賭場做野可以申請澳門銀行戶口嗎?
破產人士可以申請嗎?
破產署會查嗎?
如果我有欠中肯銀行,澳門分行會查到嗎?
作者: macy    時間: 8-9-2016 17:34
KHTong律師行 發表於 7-9-2016 14:53
香港你有冇做野, 有冇供強積金及老闆有冇報稅, 海外老闆又有沒有向香港稅局報稅? ...

多謝甘多師兄解答,甘如果我去澳門賭場做野可以申請澳門銀行戶口嗎?
破產人士可以申請嗎?
破產署會查嗎?
如果我有欠中肯銀行,澳門分行會查到嗎?
作者: Alex2233    時間: 8-9-2016 18:11

都係果句囉,只要一離得境,即係兩個地方,一般司法已經獨立晒(政治原因就唔敢講,可以好複雜)除非你係李波,得罪國家先會特事特辦

香港有香港破產署,澳門有澳門破產署,內地有內地處理破產手段
好明顯唔係撈埋一齊

現實上,你成個破產手續係香港性,唔係國際性
而理論上,破署仍保留追溯權無權你身處邊到。

你用澳門身分證,澳門做野,公司澳門有account,報稅都係報比澳門稅局,
出糧都係用澳門銀行出糧,你用澳門身分證去銀正開戶,正常亦唔知你在港有破產,基本上係無難度開

作者: Alex2233    時間: 8-9-2016 18:32

都唔知你想點,又台灣,又澳門,你究竟有冇當地居留權,冇就唔好理咁多多餘野

遲d會唔會問埋非洲南美洲?

雖然港澳同一個老豆,即係共產黨啦
但你冇違反當地法律(內地/澳),正常點會搞你

去台灣,除非你係政治犯,要國民黨幫你

作者: macy    時間: 8-9-2016 18:35
但我上網查,有人話要通知主任拎信先可以開戶口
有咩方法?
作者: Alex2233    時間: 8-9-2016 18:36

老細,你邊到銀行出糧呀,
你香港頒破產令,只係香港銀行唔肯開,咪要搵主任拎信

你去人地國家,就問人地架啦,人地肯開就得架啦

你香港咩信咁大支野,可以行遍國際

作者: Alex2233    時間: 8-9-2016 18:50

面對其他國家/非香港司法管轄地區,香港政府無權叫人地銀行不開戶俾你

但當佢知道開左,而又唔申報,就犯左香港法律
而你又身處香港,或者將來會回港,佢就告到你

作者: WINGLOK    時間: 8-9-2016 22:13
咁即係坐隻大飛去澳門做野,用果度澳門銀行出糧,四年係度澳門過,咁係香港可以申報冇野做,揾到錢4年都唔冼上檄
作者: Pitygirl    時間: 9-9-2016 00:40
樓主,你有澳門身份證?賭場荷官只請澳門人
作者: macy    時間: 9-9-2016 01:47
我無台灣及澳門身份證,只有香港身份證,只係朋友介紹可以去做,但佢吾知我破左產,喺香港主任只批我萬一蚊,其他要缴交出黎,太少,吾夠生活,我想試下其他地方,但吾知得吾得呢?
作者: Pitygirl    時間: 9-9-2016 10:14
係.而家生活費好嚴。但如果係去台灣搵錢都好小呀...澳門你去做咩職位呢?屋租都可能要5000..如果搵到2萬以上都可以去試下既,
作者: macy    時間: 10-9-2016 03:32
打算同朋友住,
但只係想知道開吾開到戶口出糧,同怕比主任知道、...
作者: Pitygirl    時間: 10-9-2016 11:31
開到 只係係香港開唔到 主任應該唔會知 除非有人報串。
作者: macy    時間: 10-9-2016 16:28
ok ,i try try
作者: Pitygirl    時間: 10-9-2016 23:12
你係賭場諗住做咩post?? 公關? 哈 公關我都有興趣 唔知請唔請破產人士呢?
作者: flypig    時間: 11-9-2016 21:15

[size=72.9726px]http://m.discuss.com.hk/index.php?action=thread&tid=19840426&extra=&page=1
作者: Pitygirl    時間: 11-9-2016 21:47
所以要香港身分證?但身分證咪已經知道係破產囉?我唔知呀 反正我無識人可以去澳門做野。
作者: flypig    時間: 12-9-2016 09:11
Pitygirl 發表於 11-9-2016 21:47
所以要香港身分證?但身分證咪已經知道係破產囉?我唔知呀 反正我無識人可以去澳門做野。 ...

澳門唔會知.
兩地係司法獨立.

不過呢D野係犯法.難捉一件事,始終有風險,
後果自負.
作者: flypig    時間: 12-9-2016 09:18
呢個都算UPDATE.

大海的銀行,開戶難易隨時間而變. 由於大海係賭場倏正業.為左經濟利益,佢始終
希望方便大家開戶....
收緊只係逼不得已.

最新情況如下:
http://www.hongkongcard.com/forum/show/14114

開戶之前,請發電郵問清楚開戶所需的文件.
以色行多轉.

作者: nakamura    時間: 18-9-2016 18:57
flypig 發表於 12-9-2016 09:18
呢個都算UPDATE.

大海的銀行,開戶難易隨時間而變. 由於大海係賭場倏正業.為左經濟利益,佢始終

依家澳門荷官冇再請人啦
作者: flypig    時間: 19-9-2016 15:36
nakamura 發表於 18-9-2016 18:57
依家澳門荷官冇再請人啦

荷係唔係本地人先做得??

VIP 房入面都有D 職位係香港人.但我懷疑佢地唔會報俾稅局知.
作者: nakamura    時間: 19-9-2016 22:45
flypig 發表於 19-9-2016 15:36
荷係唔係本地人先做得??

VIP 房入面都有D 職位係香港人.但我懷疑佢地唔會報俾稅局知. ...

荷官係本地人先做得,但賭場已經冇再請荷官幾年啦,VIP房果D高級職位
雖然有香港人,但唔易入
作者: nakamura    時間: 19-9-2016 22:47
flypig 發表於 12-9-2016 09:18
呢個都算UPDATE.

咁樓主依家決定去澳門定台灣打工?澳門打工既話,冇澳門身份證要僱主幫你做藍證先得
作者: flypig    時間: 19-9-2016 23:30
nakamura 發表於 19-9-2016 22:47
咁樓主依家決定去澳門定台灣打工?澳門打工既話,冇澳門身份證要僱主幫你做藍證先得 ...

Fb 有個群組叫 FMGI 澳門最前線,係大海賭場的職員 fb.
印象中,好似好多香港人無工作證就去搵食。當然唔係賭場請,可能係 vip 房的廳主請d pr,當 promote 咁。不過當地人都嘈得好緊要。但佢地最不滿就係台越陸外勞。香港人工高,反而唔係主要針對對象。
作者: flypig    時間: 19-9-2016 23:33
Btw,台灣我有朋友做過野。一般要工作證。
佢另一個朋友欠大海大耳錢,走左佬去台灣。打黑工。人工少d .執正就應該要工作證。
作者: nakamura    時間: 19-9-2016 23:38
flypig 發表於 19-9-2016 23:33
Btw,台灣我有朋友做過野。一般要工作證。
佢另一個朋友欠大海大耳錢,走左佬去台灣。打黑工。人工少d .執正 ...

我建議樓主去台灣好過啦,澳門依家根本冇咩好工做

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3