破產聯盟

標題: 真係會被告嗎? [打印本頁]

作者: Cacalamlam    時間: 5-9-2016 10:41
標題: 真係會被告嗎?
x駿今日打電話來話我一定要還錢俾佢,如果唔係就告我及會反對我破產!佢係咪真係可以做到?我而家仲未搵到工,又冇收入,唔知點算好⋯
作者: Tt123    時間: 5-9-2016 10:57
真係可以比人反對架?。。。。
作者: Cacalamlam    時間: 5-9-2016 11:17
Tt123 發表於 5-9-2016 10:57
真係可以比人反對架?。。。。

我都好想知牙!有冇有經驗的師兄分享下?
作者: Karen0204a    時間: 5-9-2016 11:31
我也想問其實領令成功左是否即沒有人反對, 只是需決定生活費有幾多??
作者: airmax    時間: 5-9-2016 12:15
你之前還過幾多期比佢哋?
作者: Cacalamlam    時間: 5-9-2016 13:36
airmax 發表於 5-9-2016 12:15
你之前還過幾多期比佢哋?

1期咋,佢話我有瞞數
作者: Cacalamlam    時間: 5-9-2016 13:38
怕佢公司同海x會告我,兩間分別借了8000及7000,每個也是還了一期!
作者: Cacalamlam    時間: 5-9-2016 13:40
仲有萬x亞洲也是借了10000,還了一期!
作者: Tt123    時間: 5-9-2016 13:41
如果真係有瞞數借就應該有機會
作者: Cacalamlam    時間: 5-9-2016 13:45
Tt123 發表於 5-9-2016 13:41
如果真係有瞞數借就應該有機會

唉~我驚申請唔到破產咋!如果佢真係要告我也冇辦法,可能坐監仲冇被佢地追數甘大壓力!
作者: denniskkng    時間: 5-9-2016 14:07
我唔多信佢會告你,告都未必入啦,借得錢當然係財困啦,借貸肯定有風險,你話告就告呀!
兵來將擋!勇敢面對,無事既!
作者: airmax    時間: 5-9-2016 15:36
同時借四間,又只還一期,的確會惹人懷疑。
作者: Tt123    時間: 5-9-2016 15:41
airmax 發表於 5-9-2016 15:36
同時借四間,又只還一期,的確會惹人懷疑。

但會唔會有人反對而唔比破產架?
作者: airmax    時間: 5-9-2016 15:48
Tt123 發表於 5-9-2016 15:41
但會唔會有人反對而唔比破產架?

破產其次,刑事事大。
作者: bill0828    時間: 5-9-2016 15:57
唔會影響到破產頒領,但可能事後告返你,金額唔大,解釋的清楚應該無事。
作者: Hang511    時間: 5-9-2016 19:41
bill0828 發表於 5-9-2016 15:57
唔會影響到破產頒領,但可能事後告返你,金額唔大,解釋的清楚應該無事。 ...

講真,話告你都係嚇你還錢……你驚既咪會入比佢囉……告你佢一d好處都冇……同埋你估財仔好想搞大佢?財仔做既野乜都見得光?學大郎師兄講,你擔心佢追數好過啦
作者: Pitygirl    時間: 5-9-2016 21:40
應該係嚇你,你爭果幾千...佢告你破產都吾止幾千啦。嚇下你姐
作者: admin    時間: 5-9-2016 22:37
哈哈,樓主,老實講…可能你又覺得我衰!

我越來越覺得你係緊明知要破就去借!
作者: Alex2233    時間: 6-9-2016 08:56

借完冇還就唔比破,就唔叫破產啦師兄
佢亂up幾下你就信,咁就正囉,冇爛數

反而諗下自己程序上有冇痛腳先啦,你冇痛腳,廿間都入你唔到

作者: Cacalamlam    時間: 6-9-2016 09:19
admin 發表於 5-9-2016 22:37
哈哈,樓主,老實講…可能你又覺得我衰!

我越來越覺得你係緊明知要破就去借! ...

admin ~ 我係真係冇諗過破產的,到而家我也很不願意申破,申破原因係因為失業後問屋企人借錢來還左一期(計埋銀行果d一個月還$23000)屋企人講明唔會再幫我還了(因之前也問佢地借過錢)一定要我申破,仲要我搞掂曬d手尾先可以搵工!唉~我自己也覺得自己衰,因為之前為左還債已經年幾冇俾家用屋企,兩年前屋企人叫我申破我又唔肯,最後就搞到而家甘, 有日本仔同細財數....
作者: hohochi    時間: 6-9-2016 09:45
樓主諗清楚借新數時佢有無問你有無其他街數用途果類問題 你又點答佢'
破產係民事 告你詐騙係刑事唔係財務告你係佢會去報警由警方告你
作者: Cacalamlam    時間: 6-9-2016 10:05
hohochi 發表於 6-9-2016 09:45
樓主諗清楚借新數時佢有無問你有無其他街數用途果類問題 你又點答佢'
破產係民事 告你詐騙係刑事唔係財務告 ...

有問街數,因為係經中介去借的,中介叫報少幾條數,上到去又簽左份野内容係冇經中介申請的文件!唉~所以唔知點算,因為如果佢報警一定告得我入,但我屋企人同朋友也沒有錢可以借我還了,想偷偷地搵工又全部戶口凍結了,我已經打定輸數了,如果真係告我只有認罪希望判少d!
作者: Tt123    時間: 6-9-2016 10:07
Cacalamlam 發表於 6-9-2016 10:05
有問街數,因為係經中介去借的,中介叫報少幾條數,上到去又簽左份野内容係冇經中介申請的文件!唉~所以 ...

即係瞞咗數?
作者: hohochi    時間: 6-9-2016 10:09
有問街數,因為係經中介去借的,中介叫報少幾條數,上到去又簽左份野内容係冇經中介申請的文件!唉~所以 ...

搵D飲食業炒散 有部份出現金
作者: KHTong律師行    時間: 6-9-2016 10:18
作者: Cacalamlam    時間: 6-9-2016 10:23
hohochi 發表於 6-9-2016 10:09
搵D飲食業炒散 有部份出現金

未做過飲食業,不知從何入手,前幾日去左走水貨,行左3轉,扣埋車費同食飯搵得$150,重點係我住港島區,d水貨頭又話開工開到2:30pm,所以走唔得多!我每轉帶兩罐奶粉+兩箱公仔面+兩箱餅乾也只有$95,真係好難做!
作者: admin    時間: 6-9-2016 10:28
Cacalamlam 發表於 6-9-2016 10:23
未做過飲食業,不知從何入手,前幾日去左走水貨,行左3轉,扣埋車費同食飯搵得$150,重點係我住港島區,d ...

你比人呃!

我近來聽最小 400 人仔,最多 1000 人仔!

不過你只係羅咁小,又…
作者: Tt123    時間: 6-9-2016 10:30
未做過飲食業,不知從何入手,前幾日去左走水貨,行左3轉,扣埋車費同食飯搵得$150,重點係我住港島區,d ...

點會咁少呀。。。
作者: admin    時間: 6-9-2016 10:32

樓主。米話我衰啦。

在第3者睇:

你去借錢,中介擺到明叫你虛報,你照做。

你可以話比人聽你從無諗過呢樣係騙財手法的一種?

-------------------------------------------

即是我成日去 dont 管又有帶埋003,我話比人聽無騎過馬,你估有無人信?

哎喲,講錯左,係我朋友去 dont 管。

作者: Cacalamlam    時間: 6-9-2016 10:41
admin 發表於 6-9-2016 10:28
你比人呃!

我近來聽最小 400 人仔,最多 1000 人仔!

仲有走水貨過到大陸係俾港幣我的
作者: admin    時間: 6-9-2016 10:42
Cacalamlam 發表於 6-9-2016 10:41
仲有走水貨過到大陸係俾港幣我的

找過第2個阿頭啦。
作者: hohochi    時間: 6-9-2016 10:42

上FACEBOOK搜尋炒散就會搵到
作者: Cacalamlam    時間: 6-9-2016 10:43
hohochi 發表於 6-9-2016 10:42
上FACEBOOK搜尋炒散就會搵到

謝謝師兄

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3