破產聯盟

標題: 解凍戶口信一問 [打印本頁]

作者: happy2000king    時間: 2-9-2016 01:17
標題: 解凍戶口信一問
上個月16號颁左令,25號約見左外判,但冇解凍信俾,要等通知,外判話照舊用番出糧戶口,今個星期二打去俾外判,話上頭未簽,等下星期佢會通知我上去公司取信,現想問取解凍戶口,要等幾耐至有,上論壇見好多C兄話,解凍信好快有得羅。

作者: yeoui    時間: 2-9-2016 01:26
正常宣判翌日就可以拎解戶信件
作者: hohochi    時間: 2-9-2016 09:43
可能主任跟架快D外判就慢D 我果時即日下午就攞到仲即日交埋俾銀行
作者: happy2000king    時間: 2-9-2016 11:02
hohochi 發表於 2-9-2016 09:43
可能主任跟架快D外判就慢D 我果時即日下午就攞到仲即日交埋俾銀行

負責我那个小姐好似新做,我話佢知我份糧公司己經auto -pay 左 ,我嚟个月得上月那些來過,講左俾佢知,先肯講等上面簽名,話下星期佢會联絡我, 我有唔想攪到打电話去破署 ,話外判係咪留難我唔俾解凍户口信
作者: happy2000king    時間: 2-9-2016 11:06
yeoui 發表於 2-9-2016 01:26
正常宣判翌日就可以拎解戶信件

鬼知外判條女点做野  ,此終對佢四年唔想咁快D關係 咁薑
作者: flypig    時間: 2-9-2016 12:35
其實樓主有樣野搞錯左。幾時出到信俾你,係無規定的(指法律)。要視乎外判主任得唔得閒。好多人,只係剛好佢地一見主任外判即出。即理論上,頒令後可以即拎解涷信。現實當然好多制肘!!頒令後外判主任忙到似隻狗,要逐一見老破者。所以我成日叫d 難友,你急的話,就係頒令前搵主任外判打聲招呼,然後睇佢點講。總之你希望第一時間見面。
作者: happy2000king    時間: 2-9-2016 16:03
flypig 發表於 2-9-2016 12:35
其實樓主有樣野搞錯左。幾時出到信俾你,係無規定的(指法律)。要視乎外判主任得唔得閒。好多人,只係剛好 ...

C hing 如果係咁原因,唯有等  ,至於公司剛 出左那份糧 ,户口已經凍結左,唔太期望有得俾番。
作者: flypig    時間: 2-9-2016 21:45
happy2000king 發表於 2-9-2016 16:03
C hing 如果係咁原因,唯有等  ,至於公司剛 出左那份糧 ,户口已經凍結左,唔太期望有得俾番。 ...

等多兩日,唔call
你就主動出擊。照計拎番份糧問題不大。但問清楚見面時要帶甚麼文件。good luck!
作者: happy2000king    時間: 5-9-2016 16:12
flypig 發表於 2-9-2016 21:45
等多兩日,唔call
你就主動出擊。照計拎番份糧問題不大。但問清楚見面時要帶甚麼文件。good luck! ...

糧就出左票,都冇得取錢,要等戶口解凍先入到,係都唔出現金票,真係明玩我地D 老破人仕,等多三日先再call 佢 ,得罪都要佢俾個日期幾時有解凍信裸! 唔好又話等佢通知 。
作者: flypig    時間: 5-9-2016 19:27
happy2000king 發表於 5-9-2016 16:12
糧就出左票,都冇得取錢,要等戶口解凍先入到,係都唔出現金票,真係明玩我地D 老破人仕,等多三日先再ca ...

又唔係得罪,講到好慘呀!! 屋企隻貓一齊扎炮呀!總之唔得罪人,如果叻就charm 到對方添!!
作者: happy2000king    時間: 9-9-2016 11:37
昨日己經取左解凍户口信,仲即刻交左俾渣兜,兩星期後可以入番票
作者: KHTong律師行    時間: 9-9-2016 11:40
作者: happy2000king    時間: 9-9-2016 11:57
KHTong律師行 發表於 9-9-2016 11:40
以我所知取得解凍信需時2-7天

Tong 6C 你好,都係櫃面小姐同我講 ,最好預今个月尾那星期入票! 謝謝你的提点

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3