破產聯盟

標題: 生活費問題 [打印本頁]

作者: 匿名    時間: 29-8-2016 17:46
標題: 生活費問題
雙糧加花紅,最近7年花紅都在300%, 去年年薪51萬,前年50萬。今年也加薪了,我想問單身,無父母供養,一個月會批多少給我?
本人住深圳香港返工,深圳房租8000人民幣,水電管理費寬帶1500左右。電話費深圳+香港400,車費2000。尖沙咀返工,午飯65,早餐20,晚飯60-70.
呢啲都是破產前主要開支,也覺得少不了。好想知道,一個月到底會批多少給我,可以給點意見參考嗎?

作者: alan1alan    時間: 29-8-2016 18:35
不會有管理費, 因租金已包
租金8000+食3500+車費2000+水電媒電話費1500+雜費1500
8000租太貴, 會叫你住細單位.假設租4000元, 即12500生活費

50萬年薪, 一年要上繳35個, 4年就140個.....你欠債多少? 不用老破吧...
作者: cl475867    時間: 29-8-2016 18:39
樓主之前唔係話考慮債務重組
作者: wilsonchun    時間: 29-8-2016 18:45
cl475867 發表於 29-8-2016 18:39
樓主之前唔係話考慮債務重組

重組 會計師樓 評估後,1萬5一個月,10年。再穩律師問破產,又話可以保守估計生活費會有兩萬左右,4年。搞到我都唔知點簡。
作者: wilsonchun    時間: 29-8-2016 18:48
alan1alan 發表於 29-8-2016 18:35
不會有管理費, 因租金已包
租金8000+食3500+車費2000+水電媒電話費1500+雜費1500
8000租太貴, 會叫你住細單 ...

管理費 租金冇包,每個月計入水電費單內。欠120萬,加上利息大概5-6十萬左右。現時每個月還款27500,供唔掂了,已經拖咗兩個月,再拖連律師費都冇了。
作者: cl475867    時間: 29-8-2016 18:52
如果係我會揀破產, 話晒都係4年, 如果重組, 之後冇錢還, 始終都係要走上破產之路
作者: wilsonchun    時間: 29-8-2016 18:59
cl475867 發表於 29-8-2016 18:52
如果係我會揀破產, 話晒都係4年, 如果重組, 之後冇錢還, 始終都係要走上破產之路 ...

問題系啲律師講野好似穩生意咁,完全唔知有冇職業操守。如果我重組,平均每個月有2萬,但系10年太長。如果破產每個月真系判1萬2左右比我完全唔夠開支。經過多方面瞭解,其實破產都重組分別唔大。銀行一樣Blacklist你,唯一分別就系工作問題,我I.T.影響真系冇。
作者: cl475867    時間: 29-8-2016 19:05
就算外判跟, 所有支出有單, 都唔會批得太緊
作者: wilsonchun    時間: 29-8-2016 19:22
cl475867 發表於 29-8-2016 19:05
就算外判跟, 所有支出有單, 都唔會批得太緊

有一個律師講過,話欠減埋呢一年還款 大概仲欠100萬松啲。50萬+一年,每個月比兩萬我生活費唔過分,破產官交到差,一年還成三十個基本4年破產期可以還清。如果真係 我想簡破產都唔簡重組10年。基於另外兩個律師講法有唔一樣,會計師又話重組好。搞到我都唔知點。
作者: cl475867    時間: 29-8-2016 19:25
如果仲後生咪揀重組, 如果唔係咪揀破產
作者: alan1alan    時間: 29-8-2016 22:05
即刻結婚生仔拎多少少生活費
作者: sydney2000    時間: 29-8-2016 22:36
wilsonchun 發表於 29-8-2016 18:48
管理費 租金冇包,每個月計入水電費單內。欠120萬,加上利息大概5-6十萬左右。現時每個月還款27500,供唔 ...

即係共欠180萬?
作者: paco35    時間: 29-8-2016 22:46
cl475867 發表於 29-8-2016 18:52
如果係我會揀破產, 話晒都係4年, 如果重組, 之後冇錢還, 始終都係要走上破產之路 ...

全中,我都還左5年先破,覺得破遲左
作者: alan1alan    時間: 30-8-2016 08:45
租金最緊要有晒單據, 租約, 入數紙
作者: admin    時間: 30-8-2016 09:21
樓主,你欠 130萬,每年收入有 50 萬。再加上加人工:當 10%,每月生活費 15k

人工/年 還錢/年
1 510330
2 560 380
3 616 436
4 678 498
5 745 565

你應付有餘喎!

拿,我會咁諗:

你而家

1. 先借 PLoan 300k,36個月;每月還 6k,原本個度應該每月變成 2萬,最是每月還 26k,比而家小 2k。因為每年加人工,咁其實你第3年,已經每月有 30k用!比每月 15k生活費大好L多!
2. 再借 Ploan,個時你應該淨番 700k債。過多4年就乜都還晒啦!

搞乜P物P,又破產呀!

作者: wilsonchun    時間: 31-8-2016 12:07
admin 發表於 30-8-2016 09:21
樓主,你欠 130萬,每年收入有 50 萬。再加上加人工:當 10%,每月生活費 15k

銀行唔借了,宜家27500每月還款,實在頂不住了。額外想問一句,如果破產前還有兩張信用卡,能刷10萬左右,可以消費嗎?
作者: yeoui    時間: 31-8-2016 19:39
消費一定可以啦,生活費,食飯,去旅行,買日用品,屋企啲電器壞左要更換等等
作者: 窮L地盤佬    時間: 31-8-2016 20:05
好彩呢度有過路既師兄解答
作者: yeoui    時間: 1-9-2016 00:12
記住一點,你消費嘅時間喺未決定將會破產,咁消費有咩問題?但一定唔好買名錶,珠寶,金飾,呢啲有機會到時由破產管理人拍賣還債。
作者: ccc2016    時間: 1-9-2016 00:46
想問下租金太貴會吾批嗎?
作者: wilsonchun    時間: 2-9-2016 10:32
yeoui 發表於 31-8-2016 19:39
消費一定可以啦,生活費,食飯,去旅行,買日用品,屋企啲電器壞左要更換等等 ...

我5千,8千咁樣買,連續3天先用咗3-4萬。碌完就去申請,唔會太明顯吧?
作者: yeoui    時間: 2-9-2016 16:27
唔可以明知破產而透支或過度消費,教人破前盡借都喺犯法,我唔會鼓勵呀,請大家唔好誤會!但經濟問題去碌卡消費,而唔知自己將會破產,人人都做緊嘅!生活有問題,碌卡幫補生活開支囉,平時月月平均碌$18000,今個月碌$38000,就梗係唔合理啦!

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3