破產聯盟

標題: 有限公司 [打印本頁]

作者: Bb123aa    時間: 16-8-2016 00:13
標題: 有限公司
想問是否破過產是永遠都不可持有有限公司?
作者: Bb123aa    時間: 16-8-2016 15:59
還是只是破產期間呢?
作者: Alex2233    時間: 16-8-2016 17:29

當然只是破產期,期間不能以香港身分證號(破產者身分)去登記公司

解破後自然冇權管制你,又點會阻到你開公司

作者: Bb123aa    時間: 16-8-2016 20:53
Alex2233 發表於 16-8-2016 17:29
當然只是破產期,期間不能以香港身分證號(破產者身分)去登記公司

解破後自然冇權管制你,又點會阻到你 ...

咁我同人哋合作開,人哋會唔會知我破過產呢?
銀行會公開嗎
作者: Alex2233    時間: 16-8-2016 22:51

你想注冊成立公司係一回事;
你間公司要借貸經營,人地銀行去審查公司負責人背景,又另一會事

作者: Bb123aa    時間: 17-8-2016 11:24
Alex2233 發表於 16-8-2016 22:51
你想注冊成立公司係一回事;
你間公司要借貸經營,人地銀行去審查公司負責人背景,又另一會事

我是想買一間有限公司回來,要做轉名
不需要借貸
作者: flypig    時間: 17-8-2016 13:39
就算你殺過人,放出黎都可以持有有限公司...
我記得就,判唔知幾多年,如獸性半,就唔可以出任上市公司主席.但可以做大股東.

N年前有單NEWS,有個上市公司大股東,原來以前係大賊.綁架定打刧.
坐完10籠8籠之後,出黎過左十幾年,發左達.做埋上市公司大股東.
但當年D 賊贓,一直無起到.....

唔通老破仲大鑊過呢班人???
作者: Bb123aa    時間: 17-8-2016 23:27
flypig 發表於 17-8-2016 13:39
就算你殺過人,放出黎都可以持有有限公司...
我記得就,判唔知幾多年,如獸性半,就唔可以出任上市公司主席.但 ...

Oic!!!
咁轉名時我個合伙人會否知我曾破產呢
作者: flypig    時間: 18-8-2016 01:17
Bb123aa 發表於 17-8-2016 23:27
Oic!!!
咁轉名時我個合伙人會否知我曾破產呢

有心查必知。無心查唔會知。
所謂有心,係google 打兩野都搵到。。。
作者: Bb123aa    時間: 27-8-2016 00:44
flypig 發表於 18-8-2016 01:17
有心查必知。無心查唔會知。
所謂有心,係google 打兩野都搵到。。。

我明白可查到
我的合夥人不會查
但想知道轉名過程中,銀行、會計師等會否發現我曾破產而比人知道
還是不會有這情況發生呢?

作者: flypig    時間: 27-8-2016 01:11
正路唔會查,除非銀行職員,會計師係衛c 你。查黎托咩!!no point.查到又點?同佢地無直接關係。
作者: Bb123aa    時間: 27-8-2016 01:18
flypig 發表於 27-8-2016 01:11
正路唔會查,除非銀行職員,會計師係衛c 你。查黎托咩!!no point.查到又點?同佢地無直接關係。 ...

因為間公司户口要轉到我同合夥人名,所以怕會被知道
但現在本身間公司用緊嘅銀行我從來冇用過,亦冇欠過佢哋錢,咁佢哋是否不會有我曾破產記錄呢?

作者: flypig    時間: 27-8-2016 11:16
Bb123aa 發表於 27-8-2016 01:18
但現在本身間公司用緊嘅銀行我從來冇用過,亦冇欠過 ...

主要係,查黎有何目的??
查到又如何??
律師就賺錢,佢stop 單deal 無好處,反而無左單生意。
銀行唔關買賣有限公司事。但如果要戶口轉名,咁佢一按電腦,就一定會知道。如果戶口無你名,就唔關佢事。
作者: flypig    時間: 27-8-2016 11:22
Bb123aa 發表於 27-8-2016 01:18
但現在本身間公司用緊嘅銀行我從來冇用過,亦冇欠過 ...

即係咁。買賣 limited 無人理。
但你情況一如去銀行開戶口,銀行是否知道?
咁理論上會知道。因為電腦入左老破者的名單。所以唔駛查,一加個名就會彈出 老破者。
然而,我有另一個未經證實的理論。我認為 4+5之後,名單應會自動取消。是否真,未驗正過。如果你解破後已過5年,不妨試左番黎同我講結果。

作者: Bb123aa    時間: 27-8-2016 12:06
flypig 發表於 27-8-2016 11:22
即係咁。買賣 limited 無人理。
但你情況一如去銀行開戶口,銀行是否知道?
咁理論上會知道。因為電腦入左 ...

我是否可去開個普通户口嚟試試呢?
又或,我先去嗰間銀行開個私人户口,如真的有資料,我都可預先比番張解破信銀行,咁到公司户口轉名時銀行亦已經會知我已解破
我是否應咁做呢?
作者: flypig    時間: 27-8-2016 14:14
Bb123aa 發表於 27-8-2016 12:06
我是否可去開個普通户口嚟試試呢?
又或,我先去嗰間銀行開個私人户口,如真的有資料,我都可預先比番張 ...

呢d 野無標準答案,原因在於每間銀行的internal procedures 以及電腦系統設計不一。舉例而言,當你申請 戶口,電腦系統可能會注明你破已解,日後再申請戶口不必再俾多次解破信。亦可能沒有欄位 寫呢d,總之申請戶口一次俾一次信。
作者: flypig    時間: 27-8-2016 14:18
不過我直覺不妨先申請戶口,與某分行經理打好關係。講到好快會搞公司戶口。到時再問清楚佢地銀行procedures。或者搞戶口時,由你負責,咁就最簡單。
作者: Bb123aa    時間: 27-8-2016 17:34
flypig 發表於 27-8-2016 14:18
不過我直覺不妨先申請戶口,與某分行經理打好關係。講到好快會搞公司戶口。到時再問清楚佢地銀行procedures ...

Thanks so much!!
我先去嗰間銀行問清楚先!
唔該哂你呀
作者: admin    時間: 28-8-2016 18:02
(8年後??)樓主,其實銀行未必保留你私人資料,因為係犯法。

但係佢地可以保留一份黑名單。呢份名單只有話你不受歡迎,但係無你私人資料的。合晒法例!
作者: Bb123aa    時間: 28-8-2016 21:48
admin 發表於 28-8-2016 18:02
(8年後??)樓主,其實銀行未必保留你私人資料,因為係犯法。

但係佢地可以保留一份黑名單。呢份名單只有 ...

即係我不會被銀行爆我出來對嗎?
作者: kungfu    時間: 28-8-2016 22:31
Bb123aa 發表於 28-8-2016 21:48

你要開戶或在已有戶口內加簽名都必須出示解破通知書。
作者: Bb123aa    時間: 28-8-2016 22:34
kungfu 發表於 28-8-2016 22:31

所有銀行都一樣?
如我事先去開個私人户口先比信銀行,會否可以到加名時不用再比信?
作者: flypig    時間: 28-8-2016 22:40
Bb123aa 發表於 28-8-2016 21:48

其實你邊年解破???
作者: Bb123aa    時間: 28-8-2016 22:42
flypig 發表於 28-8-2016 22:40
其實你邊年解破???

我是2005年破,2009解破的
作者: kungfu    時間: 28-8-2016 22:48
kungfu 發表於 28-8-2016 22:31

原則上唔會爆,但我相信遲早100%爆。
作者: Bb123aa    時間: 28-8-2016 22:50
kungfu 發表於 28-8-2016 22:48
原則上唔會爆,但我相信遲早100%爆。

點解呢?
我真心問的
其實因合作的人是多年好友,他從來都不知道,所以現在都不想他知
當然,知道左都係咁,只是不想要從頭解釋
作者: kungfu    時間: 28-8-2016 23:00
Bb123aa 發表於 28-8-2016 22:34
所有銀行都一樣?
如我事先去開個私人户口先比信銀行,會否可以到加名時不用再比信? ...

所有銀行都一樣?
呢樣唔知,當年我開個人戶口同加簽名一齊搞。
如我事先去開個私人户口先比信銀行,會否可以到加名時不用再比信? ...
唔知,我估唔得。
作者: kungfu    時間: 28-8-2016 23:20
Bb123aa 發表於 28-8-2016 22:50
點解呢?
我真心問的
其實因合作的人是多年好友,他從來都不知道,所以現在都不想他知

有很多可能,舉兩個例:
1.  同銀行佬吹吹下水唔覺意爆咗
2.  揾銀行班水但唔接受破產人簽私人擔保
重有其他種種場景都會爆。
作者: Bb123aa    時間: 28-8-2016 23:27
kungfu 發表於 28-8-2016 23:00
所有銀行都一樣?
呢樣唔知,當年我開個人戶口同加簽名一齊搞。
如我事先去開個私人户口先比信銀行,會否 ...

你也是解破後多年加名
請問你是隔了幾多年呀

作者: Bb123aa    時間: 28-8-2016 23:28
kungfu 發表於 28-8-2016 23:20
有很多可能,舉兩個例:
1.  同銀行佬吹吹下水唔覺意爆咗
2.  揾銀行班水但唔接受破產人簽私人擔保

我不用做私人擔保呀,因我不需向銀行借錢的,新的公司亦不需要
作者: flypig    時間: 29-8-2016 00:27
Bb123aa 發表於 28-8-2016 23:28
我不用做私人擔保呀,因我不需向銀行借錢的,新的公司亦不需要

有時唔係借錢,係od line.
你開公司有current,咁9成9有od line.
Od line 就未必批了。

作者: flypig    時間: 29-8-2016 00:30
Bb123aa 發表於 28-8-2016 22:42
我是2005年破,2009解破的

我睇法係,開戶未必要你那一封解破信。
你聽日開個戶口,再番黎大家證實下好唔好?

呢7年,你如果有穩定收入,相信易d 過關。或者你試埋credit card 之類。再同經理make 下fd咁。
作者: admin    時間: 29-8-2016 00:51
樓主。

我個人睇法呢:
1. 銀行唔會主動講。阿功夫兄都講啦。
2. 但係…在世上呢…有一種公司專賣資料。佢地唔係本地公司,唔受本地法律控制,成日收集公司呀,個人的財政數據。跟住賣比人做 report。好多人都會幫趁。所以呢…
作者: kungfu    時間: 29-8-2016 08:56
Bb123aa 發表於 28-8-2016 23:27
你也是解破後多年加名
請問你是隔了幾多年呀

破產期滿後約一個月。
作者: Bb123aa    時間: 29-8-2016 17:05
flypig 發表於 29-8-2016 00:30
我睇法係,開戶未必要你那一封解破信。
你聽日開個戶口,再番黎大家證實下好唔好?

報告!
我剛在該銀行開了個普通私人户口,我冇主動講自己曾經破產
銀行亦冇知道,已順利開了户口,沒要求提供解破信
我亦有問之後我如要加名到一公司户口需要咩手續
佢話會要從新查册,即係咩呢?
作者: alan1alan    時間: 29-8-2016 17:07
普通私人户口 -> 之前跟這銀行有冇牙齒印?
加名到公司戶口, 那戶口是在這銀行嗎?
作者: Bb123aa    時間: 29-8-2016 17:09
alan1alan 發表於 29-8-2016 17:07
普通私人户口 -> 之前跟這銀行有冇牙齒印?
加名到公司戶口, 那戶口是在這銀行嗎? ...

私人户口,冇牙齒印
公司户口,是,是同一銀行
作者: alan1alan    時間: 29-8-2016 17:15
我估如果公戶沒有貸款加名是沒有問題. 如果有貸款要看抵押品係咩
作者: kungfu    時間: 29-8-2016 17:22
Bb123aa 發表於 29-8-2016 17:05
報告!
銀行亦冇知道,已順利開了户口,沒要求 ...

邊間銀行?

查冊即查公司登記紀錄。
作者: Bb123aa    時間: 29-8-2016 17:24
alan1alan 發表於 29-8-2016 17:15
我估如果公戶沒有貸款加名是沒有問題. 如果有貸款要看抵押品係咩

Thanks !
希望一切順利
我另外還有一個問題,我從破產日到現在已11年,即環聯已沒有我資料,我最近用citi個apps查看我tu是i,我應否要向環聯提供番解破證明呢
作者: Bb123aa    時間: 29-8-2016 17:26
kungfu 發表於 29-8-2016 17:22
邊間銀行?

查冊即查公司登記紀錄。

這裡可講的嗎?

作者: flypig    時間: 29-8-2016 18:44
Bb123aa 發表於 29-8-2016 17:05
報告!
銀行亦冇知道,已順利開了户口,沒要求 ...

恭喜!
快俾資料 update tu.
呢幾年你有無信用卡??有無穩定收入??
作者: Bb123aa    時間: 29-8-2016 19:04
flypig 發表於 29-8-2016 18:44
恭喜!

怎樣update?
我冇信用卡,有曾經申請過aeon,但唔批
作者: Bb123aa    時間: 29-8-2016 19:04
flypig 發表於 29-8-2016 18:44
恭喜!

我有好穩定收入的
作者: flypig    時間: 29-8-2016 19:32
Bb123aa 發表於 29-8-2016 19:04
怎樣update?
我冇信用卡,有曾經申請過aeon,但唔批

http://hkiva.org/forum.php?mod=v ... =1&extra=#pid174202

http://hkiva.org/forum.php?mod=v ... id=12558&extra=

作者: Bb123aa    時間: 29-8-2016 19:45
flypig 發表於 29-8-2016 19:32
http://hkiva.org/forum.php?mod=v ... =1&extra=#pid174202

http://hkiva.org/forum.php?mod=viewthread ...

是否自己走上去比封解破信佢就可?
作者: flypig    時間: 29-8-2016 22:48
Bb123aa 發表於 29-8-2016 19:45
是否自己走上去比封解破信佢就可?

http://www.hkiva.org/forum.php?mod=viewthread&tid=9256
#8講得好清楚!如果需要更新資料 (例如解破成功), 職員會俾一份更新資料表格俾你
連同証明 fax 返去就得
之後會有一張書面証明寄返俾你, 証明已經受理及更新內容
Free!!

作者: admin    時間: 29-8-2016 23:29
樓主,其實我想講你知呢,

好多人開公司,尤其是做 trade 呀個D,會找你同你公司的過去財政紀錄,而好多呢D financial report 公司會保留你紀錄的,所以你自已執生啦
作者: Bb123aa    時間: 29-8-2016 23:32
flypig 發表於 29-8-2016 22:48
http://www.hkiva.org/forum.php?mod=viewthread&tid=9256
#8講得好清楚!如果需要更新資料 (例如解破成功 ...

Thanks!!!!!!!
我一直不知道要咁做,全靠你們!
我明天會去處理呢件事的
真的十分十分感謝你
現在希望我轉名過程一切順利,如我所願呢個秘密能不被公開
我再有其他唔明同新進展,會再來向大家報告及請教
作者: Bb123aa    時間: 29-8-2016 23:35
admin 發表於 29-8-2016 23:29

好多人開公司,尤其是做 trade 呀個D,會找你同你公司的過去財政紀錄,而好多呢 ...

我明白的
我亦有自己安慰,其實被知道都係咁,只是不想再說一遍及解釋
因多年來都冇人知道,怕會嚇親大家

作者: Bb123aa    時間: 29-8-2016 23:37
admin 發表於 29-8-2016 23:29

好多人開公司,尤其是做 trade 呀個D,會找你同你公司的過去財政紀錄,而好多呢 ...

其實呢啲公司亦是會永遠保留人哋資料?
唉,所以做每一個決定都真的要三思而行
往後不知何年何月何日會被影響到
作者: admin    時間: 30-8-2016 00:02
Bb123aa 發表於 29-8-2016 23:37
往後不知何年何月何日會被 ...

我個電話夠N年前比人登記啦,而家重打比我 sale 野!
作者: admin    時間: 30-8-2016 09:25
Bb123aa 發表於 29-8-2016 23:37
往後不知何年何月何日會被 ...

https://www.hkex.com.hk/eng/news ... 2000/sehk/1205a.htm

阿邊個 2000年奶野,NGO 網都重有呀!所以呢…
作者: Bb123aa    時間: 30-8-2016 09:41
admin 發表於 30-8-2016 09:25
https://www.hkex.com.hk/eng/newsconsul/hkexnews/2000/sehk/1205a.htm

阿邊個 2000年奶野,NGO 網都重 ...

我做好細生意仔
又不用借貸,錢銀來往都不會有古怪
希望銀行睇我唔到啦
作者: Bb123aa    時間: 30-8-2016 10:14
flypig 發表於 29-8-2016 22:48
#8講得好清楚!如果需要更新資料 (例如解破成功 ...

我剛剛去了環聯
本打算先買份報告睇吓
但個職員話不用買,up date左資料先,無謂浪費金錢
佢話其實05年破產記錄喺環聯就已經冇,但銀行是會有,因冇up date過,解破開始再keep 5年嘅
即我是2009解,up番資料就已經會冇左記錄,因已過5年
十分十分感激你們教我去處理呢啲問題
作者: alan1alan    時間: 30-8-2016 11:44
公喜師兄, TU冇左記錄, 去冇牙齒銀行借貸同按揭會唔會有問題?

作者: flypig    時間: 30-8-2016 12:08
Bb123aa 發表於 30-8-2016 10:14
我剛剛去了環聯
本打算先買份報告睇吓
但個職員話不用買,up date左資料先,無謂浪費金錢

其實呢,俾錢無作用.但可以知到呢個UPDATE 有無用
我個 FD 06解破,一宜申請信用卡都唔得.
後來 12年,我教佢UPDATE TU,
佢買左個 睇TU 報告,未UPDATE 係I,
UPDATE 之後係C.

當然,佢有穩定工作好幾年.
作者: Bb123aa    時間: 30-8-2016 12:21
alan1alan 發表於 30-8-2016 11:44
公喜師兄, TU冇左記錄, 去冇牙齒銀行借貸同按揭會唔會有問題?

你呢個問題要其他Ching 先解答到,我乜鬼都唔知
作者: Bb123aa    時間: 30-8-2016 12:22
flypig 發表於 30-8-2016 12:08
其實呢,俾錢無作用.但可以知到呢個UPDATE 有無用
我個 FD 06解破,一宜申請信用卡都唔得.
後來 12年, ...

我現在是i,up完變左咩第一時間回來話你知
作者: flypig    時間: 30-8-2016 21:31
Bb123aa 發表於 30-8-2016 12:22
我現在是i,up完變左咩第一時間回來話你知

根據以前師兄講法。先去搞掂tu.宜家可以做少少定期。say 兩雞。到tu 升級。就申請埋信用卡。如果信用卡都出埋,公司加名,過關機會又增加。
Good luck!
Ps:做少少定期只係幾個師兄睇法,係呢版無公論。不過我覺得有point.
作者: Bb123aa    時間: 6-9-2016 22:12
flypig 發表於 30-8-2016 21:31
根據以前師兄講法。先去搞掂tu.宜家可以做少少定期。say 兩雞。到tu 升級。就申請埋信用卡。如果信用卡都 ...

Ching ,我up完料後現在tu 是c
是ok嗎?
咁我現在是否可去申請信用卡?還是再等遲啲先?
作者: flypig    時間: 7-9-2016 10:50
Bb123aa 發表於 6-9-2016 22:12
Ching ,我up完料後現在tu 是c
是ok嗎?
咁我現在是否可去申請信用卡?還是再等遲啲先? ...

有多餘錢,可試做1-2 雞定期.跟手第2日去申請CREDIT CARD.
唔想做定期亦以照去申請CREDIT CARD.

不過個理論係同銀行愈多TRANSACTIONS 如股票/定期愈有利.但
要睇唔同銀行的POLICY.(因時因地因人而變)

GOOD LUCK!!!
作者: flypig    時間: 7-9-2016 10:53
alan1alan 發表於 30-8-2016 11:44

按揭唔駛諗!!!
老破紀錄一世隨身.
只係細DEAL,銀行唔CHECK 得嚴.
MORTGAGE 大DEAL, 必CHECK.

借錢就問題不大.

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3