破產聯盟

標題: 已過破期,但未有不反對通知書,咁跟住呢幾個月的糧外判仲會不會查數!謝謝 [打印本頁]

作者: Hung1972    時間: 17-7-2016 20:43
標題: 已過破期,但未有不反對通知書,咁跟住呢幾個月的糧外判仲會不會查數!謝謝
已過破期,但未有不反對通知書,咁跟住呢幾個月的糧外判仲會不會查數!謝謝
作者: Alex2233    時間: 17-7-2016 21:20

理論上無加刑,滿四年後既收入就冇權管
(處理解破手續需要時間係兩回事,法律效力就係exactly 果四年)

況且年報表亦只需申報最後一年度果365日既收支,

你所講既滿期後,即係out of 呢個日期既收支
你都填唔到上表冇得報啦

換言之:你一滿左期,過兩日去搵十幾萬,佢都唔會掠到你錢

作者: KWCHAN    時間: 18-7-2016 08:04
想請教下,是不是破產期滿3個月前收唔到破處通知有人反對,就有機會成功過渡,我下月7號到期
作者: alan1alan    時間: 18-7-2016 10:35
KWCHAN 發表於 18-7-2016 08:04
想請教下,是不是破產期滿3個月前收唔到破處通知有人反對,就有機會成功過渡,我下月7號到期 ...

其實真係會有人反對解破咩?
作者: KWCHAN    時間: 18-7-2016 10:38
我見過報紙有登過
作者: ken2542de    時間: 18-7-2016 11:53
KWCHAN 發表於 18-7-2016 08:04
想請教下,是不是破產期滿3個月前收唔到破處通知有人反對,就有機會成功過渡,我下月7號到期 ...

破產人若 因為署方或受託人會在破產令解除前的一段時間內(最少也在三個月前),開始審視破產個案,如一切正常則破產令到期時順利解除!相反如仍有問題則會發信給破產者,
,要求他補交資料或補回欠交的款項,否則破產令將會被延長未能如期解除!
作者: flypig    時間: 18-7-2016 13:11
正常唔會查,但如果你解破後有大額存款,
解釋得到就OK....解釋唔到難保人地唔查.

都係個句,你無犯法就照去.
有踩線就睇路.因為解破後人地一樣可以追究犯法行為.
.
作者: Hung1972    時間: 18-7-2016 15:19
我嗰間D師兄話是不登報的,另問左外判話收到第四份年報,再用2至3個月時間,睇下我有冇不合作態度,同有冇犯規行為
作者: Hung1972    時間: 18-7-2016 15:20
先會出張不反對通知書比我!
作者: Alex2233    時間: 21-7-2016 00:09
Hung1972 發表於 18-7-2016 15:20
先會出張不反對通知書比我!

咩表現態度就厄你既,扮下大佬既語氣、佢當自己係懲教署咩

總之你肯定自己冇犯過任何破產法內的規條你就一定係四年期解破,遲出信唔代表可以越期執法
若最後係以清白身分解破,亦代表單case冇加刑,

佢處理得慢、唔代表法律效力可以超越四年,你單破產案只係四年期,唔會變做四年零三個月
佢唔會賺到你果三個月既監察權

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3