破產聯盟

標題: 破產受託人追討還價 [打印本頁]

作者: ckc2016    時間: 13-7-2016 14:53
標題: 破產受託人追討還價
本人原本於6月中結束第四年破產期,但在6月尾收到破產受託管理公司信函,要追討本人在14天內償還 $200,000,原因在過去四年的申請開支費用,現在決定拒絶批準申請,到破產署申訴,他們聲稱沒有收到破產受託管理公司任何信函,叫本人向破產受託管理公司申訴。然後,破產受託管理公司再重新計算周年收支申報表,剛剛收到他們的信函,最後追討本人約 $90,000,在14天內償還。

想請問,破產受託管理公司是否可以這樣追討過去三年款項? 現在真係申訴無門呀

作者: KWCHAN    時間: 13-7-2016 15:02
之前你是外判?
作者: KWCHAN    時間: 13-7-2016 15:05
點解唔係每年結算?
作者: KWCHAN    時間: 13-7-2016 15:05
申請開支費用?唔明
作者: ckc2016    時間: 13-7-2016 15:44
之前你是外判>>>>>自己填寫周年收支報表

點解唔係每年結算?>>>>>我都唔知點解,我每年呈交周年收支報表,亦有打電話去會計師 (即破產署受託管理的公司) 有沒有問題,他們說當時沒收到任何電話通知,即沒有問題。但現在他們說不以電話查詢,必須以書信給他們查詢。

申請開支費用?唔明>>>>>每次使用額外開支都需要向破產署受託管理的公司申請,是否批準使用該費用。
作者: KWCHAN    時間: 13-7-2016 15:50
我第一次交文件時係外判,然後主任跟,每年交年結,每一年的盈餘都要上繳,下月7號第4年,每年的開支都有增加,主任都有批
作者: KWCHAN    時間: 13-7-2016 15:52
按理,應該每年年結都已知有幾多盈餘,點解會一次過追番
作者: KWCHAN    時間: 13-7-2016 15:54
我每年交完年結後,主任都寄回一封信比我,話有幾多盈餘要上繳,而我都有申請分期償還,
作者: ckc2016    時間: 13-7-2016 15:55
KWCHAN 發表於 13-7-2016 15:52
按理,應該每年年結都已知有幾多盈餘,點解會一次過追番

真是不清楚,最慘是會計師公司一直不肯面談,要求我以書信來往

作者: flypig    時間: 13-7-2016 16:47

書信先好,其實好多反口。所謂口同鼻拗。講番你筆,你睇番新聞,好多無良外判,臨到4年以各種藉口加刑,老屈。我睇你唔好屈服,要求法庭宣判生活費係幾多。但由於已經解破,都幾煩。你以為所批生活費係幾多?月入幾多?過去有無上繳???
作者: Alex2233    時間: 13-7-2016 17:16

其實一傾生活費,或者更改生活費,唔可以講完就算
每一次都要問佢拎確認信,有證據在你手,佢先冇得反口

細老一頒令後,批生活費有封信,寫定左每月金額係幾多,老能都keep番十年八年
四年內跟足條數去砌、只有搵少、唔會搵多

四年後包保老虎都咬你唔入

作者: KWCHAN    時間: 13-7-2016 17:53
咁係唔係外判麻煩過主任跟
作者: KWCHAN    時間: 13-7-2016 17:56
我每年都有過咗佢第一次所批的生活費,不過主任只叫交回差額,到今年第4年,暫時未收到佢reject,只有試過第2年cut過我某啲數
作者: KWCHAN    時間: 13-7-2016 17:57
咁我咪要再上繳?
作者: ckc2016    時間: 13-7-2016 18:04
現在好煩呀
都唔知點算好
作者: admin    時間: 13-7-2016 18:42
樓主無頭無尾,你想點?

唔該,你:
1. 開頭批幾多
2. 之後幾時改
3. 每年多左幾多
4. 每年上繳左幾多

咁先有得講
作者: eddie    時間: 13-7-2016 19:16
跟住d無良外判未來四年都幾難'捱!慘……
作者: ckc2016    時間: 14-7-2016 09:21
其實怎樣計算合理生活費,係唔係似綜援咁批,即是一家三口,大概萭三
作者: alan1alan    時間: 14-7-2016 09:36
ckc2016 發表於 14-7-2016 09:21
其實怎樣計算合理生活費,係唔係似綜援咁批,即是一家三口,大概萭三

應該第一年, 主任或外判會同你傾批幾多生活費...
你沒有收到通知嗎
作者: KWCHAN    時間: 14-7-2016 09:44
我每年基本生活費都無變,只是每年的交通費,水,電,煤都有增加,過去3份年結都超出原本主任批出的總額,
作者: KWCHAN    時間: 14-7-2016 09:44
連續3年都要還差額
作者: KWCHAN    時間: 14-7-2016 09:50
睇完呢位師兄,唔知到時要唔要我繳回之前的差額
作者: cc4321    時間: 14-7-2016 10:09
其實佢追你係咩數黎呀?用多左
作者: KWCHAN    時間: 14-7-2016 10:12
比如佢批我19k一個月,我平均人工20k,咁即係每月要還1k,12個月就12k
作者: KWCHAN    時間: 14-7-2016 10:17
其實我好似計錯數,用咗我全年收入,減去全年開支,所以舊年我比多咗添
作者: ken2542de    時間: 14-7-2016 10:22
KWCHAN 發表於 14-7-2016 10:12
比如佢批我19k一個月,我平均人工20k,咁即係每月要還1k,12個月就12k

你吾係每月還錢架咩?
驚咩笫日追還差額.

作者: KWCHAN    時間: 14-7-2016 10:23
係每月還,而家睇番,2015年個份仲還多咗
作者: KWCHAN    時間: 14-7-2016 10:25
咁今年的應唔應該用番主任批的金額,再減回我實際開支
作者: KWCHAN    時間: 14-7-2016 10:26
難怪佢哋每年都批我,原來我係計錯數
作者: ken2542de    時間: 14-7-2016 10:26
KWCHAN 發表於 14-7-2016 10:23
係每月還,而家睇番,2015年個份仲還多咗

你可以要求增加生活費.
作者: KWCHAN    時間: 14-7-2016 10:29
無,比如,我報年如26K,主任批我23K,實際是超出3K要上繳,但我計錯數,用了全年收入30K,減去開支26 ,
作者: KWCHAN    時間: 14-7-2016 10:31
無喇喇交多1K
作者: KWCHAN    時間: 14-7-2016 10:32
打比主任問下先
作者: alan1alan    時間: 14-7-2016 10:33
KWCHAN 發表於 14-7-2016 10:29
無,比如,我報年如26K,主任批我23K,實際是超出3K要上繳,但我計錯數,用了全年收入30K,減去開支26 , ...

花紅/雙糧等不計入"每月"收入
作者: hohochi    時間: 14-7-2016 10:34
交多左就無得返轉頭架啦
作者: KWCHAN    時間: 14-7-2016 10:35
咁計邊?
作者: KWCHAN    時間: 14-7-2016 10:35
年結表話包括年終酬金
作者: ken2542de    時間: 14-7-2016 10:42
KWCHAN 發表於 14-7-2016 10:29
無,比如,我報年如26K,主任批我23K,實際是超出3K要上繳,但我計錯數,用了全年收入30K,減去開支26 , ...

年年物價上升.食得同吾食得都貴左.叫G都加價喎.
梗係試下要求增加生活費啦.
作者: KWCHAN    時間: 14-7-2016 10:45
其實我都無要求加生活費,只是基本開支,水電煤,交通費,屋租,小朋友讀書,年年增加
作者: KWCHAN    時間: 14-7-2016 10:46
欠債還錢。天公地道,不過還多咗,真係唔低
作者: ken2542de    時間: 14-7-2016 10:54
KWCHAN 發表於 14-7-2016 10:46
欠債還錢。天公地道,不過還多咗,真係唔低

認同你講法.不過每年開支都原地蹅步?
你自己衡量一下.
作者: KWCHAN    時間: 14-7-2016 11:01
今年是最後一年報,唔搞咁多喇,只係唔好再計錯數就算,如果主任抽後腳的話,我大條道理講,所以今年要用佢批我的生活費減去全年開支
作者: mickey7100    時間: 14-7-2016 14:55
Alex2233 發表於 13-7-2016 17:16
其實一傾生活費,或者更改生活費,唔可以講完就算
每一次都要問佢拎確認信,有證據在你手,佢先冇得反口

唔係喎,我第一次簽完佢唔單止冇俾COPY,連用手機影低都唔得,中間轉工改過一次,同樣都係唔俾留底
作者: mickey7100    時間: 14-7-2016 15:01
其實樓主係咪每年都有申請啲特別開支,但外判未批樓主就計埋落去,即正常你每年都要還錢,依家佢地咪一次過追番你
作者: ken2542de    時間: 14-7-2016 15:17
mickey7100 發表於 14-7-2016 14:55
唔係喎,我第一次簽完佢唔單止冇俾COPY,連用手機影低都唔得,中間轉工改過一次,同樣都係唔俾留底 ...

知到C姐解破好耐.始終口講口陪.
第日佢話冇簽過真係吹佢漲.
係有權利要求一份copy自己keep住.
作者: KWCHAN    時間: 14-7-2016 16:03
我近呢2年報的年結,總開支都超出原本的生活費,但仍要上繳,
作者: alan1alan    時間: 14-7-2016 17:22
KWCHAN 發表於 14-7-2016 16:03
我近呢2年報的年結,總開支都超出原本的生活費,但仍要上繳,

唔會有太大差別架....你傾生活費時會定左衣食住行俾你幾多....
支出大的要你自己諗掂佢, 支出細的就要上繳, 所以永遠唔會有支出細的
作者: KWCHAN    時間: 14-7-2016 17:39
但除了食,個人護理可較為固定啲,其他,屋租,水電煤,交通,仔女讀書,年年都加,點慳都唔掂啦
作者: KWCHAN    時間: 14-7-2016 17:40
好似個仔成續差,搵補習老師仲貴過食飯
作者: alan1alan    時間: 14-7-2016 18:27
KWCHAN 發表於 14-7-2016 17:39
但除了食,個人護理可較為固定啲,其他,屋租,水電煤,交通,仔女讀書,年年都加,點慳都唔掂啦 ...

屋租,水電煤,交通,仔女讀書,年年都加, 你要即刻通知破處喎 
作者: ckc2016    時間: 14-7-2016 23:26
請問上繳D錢,你們怎樣比,是否開支票?支票抬頭是怎樣?咁外判的會計師事務所,怎樣比番錢我D債仔?怎樣知道會計師又比番債權人?
作者: ckc2016    時間: 14-7-2016 23:28
怎樣確實會計師是代表債權人收$
作者: c128heidi    時間: 15-7-2016 02:54
正常會有個戶口給你入錢的。。個戶口就是用破產者的名字開的。。我有一個。。但應該只會一年入一次錢囉
作者: ckc2016    時間: 15-7-2016 09:52
怎樣知道會計師真的有比番債權人
作者: flypig    時間: 15-7-2016 10:09
ckc2016 發表於 15-7-2016 09:52
怎樣知道會計師真的有比番債權人

其實呢PART 唔關你事.
你懷疑,只需要搵破署去證實呢間公司是否外判就完.
4年解破後,會有個SUMMARY 寄俾你.到時你可以對數.

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3