破產聯盟

標題: 請求意見 [打印本頁]

作者: coca    時間: 29-5-2009 21:37
標題: 請求意見
我在  27/ may申請破產
今天收到 領x財仔 法律部電話
說….我還了 10 期去申請破產,
有詐騙成分,
在頒領前, 他們是有權追我還款的..
作者: bb_q_888    時間: 29-5-2009 21:49
標題: 回復 #1 coca 的帖子
還了 10 期去申請破產,有詐騙成分,

咁係咪還哂先冇詐騙成分?

咁你洗乜破產?

在頒領前, 他們是有權追我還款的...

佢有權,你冇錢...

你咪唔洗還囉~
作者: hkbankrupt    時間: 30-5-2009 17:42
你唔洗理佢,最好叫佢白紙黑字比刲信你,話要交比法庭,因為你宣誓後基本上債權人已經唔可以追你還錢,而你亦唔可以私下還錢比任何債權人。
作者: bb_q_888    時間: 30-5-2009 17:58
標題: 回復 #1 coca 的帖子
你有冇用律師?

佢搵法律同你講,你搵律師同佢傾.

還是你自己入紙申請?
作者: 301    時間: 30-5-2009 18:29

破產 FAQ 34 - 申請破產期間被人追債

破產條例 - SECT 42
對財產產權處置的限制

(Past version on 30/06/1997).

可供償債的 財產

(1) 凡任何人被判定破產, 則該人在 本條適用的 期間內作出的 任何財產產權處置均屬無效, 但如該財產產權處置是或
曾是在 法院同意下作出的 或 事後經 由或 曾經經由法院追認的 , 則在 該同意的 或 該追認的 範圍內屬例外。

(2) 第(1)款適用於一項付款(不論是以現金或 其他方式支付的 ), 如同該款適用於一項財產產權處置一樣; 據此,
凡有任何付款憑藉該款而屬無 效, 則獲付款的 人須為破產人持有該筆款項作為該破產人的 部分產業。

(3) 本條適用於自提出要求作出破產令的 呈請當日開始並以破產人的 產業歸屬受託人為終止的 期間。

即係話,你算在這期間給左錢,都是無效。

http://www.hkiva.org/viewthread.php?tid=486&extra=page%3D1
作者: 301    時間: 30-5-2009 18:43
頒令前,佢係有權追,
法例無禁止追數,
但你亦有權唔還,

另外,領x財仔底好唔好,
等其他會員比意見。

作者: 小人物    時間: 30-5-2009 18:44
其實最好出條法例
邊個債權人在申請破產至盼領期間
收取任何欠款即屬違法就最岩喇
等佢地成日兇人喇
作者: coca    時間: 30-5-2009 22:05
標題: 回復 #4 bb_q_888 的帖子
我是搵顧問公司的..
作者: coca    時間: 30-5-2009 22:08
thank you 曬 大 家 ..
作者: admin    時間: 31-5-2009 01:22
原帖由 coca 於 2009-5-29 21:37 發表
我在  27/ may申請破產
今天收到 領x財仔 法律部電話
說….我還了 10 期去申請破產,
有詐騙成分,
在頒領前, 他們是有權追我還款的..

咁你唔問佢點解還 10 期就有咋騙成份?

點解佢睇到 10 期,就知道咋騙?

如果條數係 10 期完,咁又有無咋騙成份

咁11 期就有?

(你要用周星星的表情同語氣問先得架)
作者: coca    時間: 1-6-2009 10:23
今天再收到 領x財仔 法律部電話
說….我短期內不能去申請破產,
作者: 小人物    時間: 1-6-2009 10:52
原帖由 coca 於 2009-6-1 10:23 發表

有無講原因呀?
就算真係詐騙
佢都無權阻你申請喎
佢最多咪告你詐騙
作者: 301    時間: 1-6-2009 10:58
原帖由 coca 於 2009-6-1 10:23 發表

豈又此理
佢阻止你破產,
係咪佢幫你還其他數.

正如律師比喻:
一個人死,你告佢唔應該死呀!
今日唔知明天事,
佢話從來無財仔這樣得逞.

放心,快老破.
作者: 301    時間: 1-6-2009 12:59
.............................

仲話法律部, 法律都唔識,真係笑死人.

應該好多財仔得閒上網也有看本網,
財仔你聽住,
無聊又無得益既滋擾,
祇有令破產管理處列你入"黑名單",
到四年後有錢派都唔到你,知味!

作者: coca    時間: 1-6-2009 13:21
留下電話...叫我林下再打比巨
作者: 301    時間: 1-6-2009 13:31
...............................

http://www.cr.gov.hk/tc/public/docs/ml_list.pdf

領X財務,牌照11月到期,
放債人牌照: 292X/2009
大佢,有乜依郁向放債人註冊處投訴,
係咪唔想續牌呀!
作者: 浪子18    時間: 1-6-2009 15:30
佢想阻嚇妳唔比妳老破,
妳直接打比律師問下佢地意見!
(律師聽完我諗佢都會笑出黎)
問完佢地我諗妳會放心好多!!!
作者: coca    時間: 1-6-2009 15:30
佢話我曾經簽過一封唔會破產的信
作者: et666    時間: 1-6-2009 15:32
原帖由 浪子18 於 2009-6-1 15:30 發表
佢想阻嚇妳唔比妳老破,
妳直接打比律師問下佢地意見!
(律師聽完我諗佢都會笑出黎)
問完佢地我諗妳會放心好多!!!

是呀,
最新情況請告知.
作者: 浪子18    時間: 1-6-2009 15:32
財仔廣告笑淫淫
追人還錢嚇鬼人
作者: 浪子18    時間: 1-6-2009 15:34
知唔知呢個世界咩人最惡呢???
係欠人錢既人最惡lu~~~
因為妳還唔到佢地都會妳付ma~~~
^_^
作者: et666    時間: 1-6-2009 15:36

可能根本無呢個法律部.

作者: admin    時間: 1-6-2009 15:50
原帖由 coca 於 2009-6-1 15:30 發表

咁好呀!你叫佢出封會發達的信比我啦!
作者: et666    時間: 1-6-2009 15:52
原帖由 admin 於 2009-6-1 15:50 發表

咁好呀!你叫佢出封會發達的信比我啦!

我又要一封中六合彩頭獎的信,去馬會取現金..
作者: bb_q_888    時間: 1-6-2009 18:18

我都聽過有會員話過....但係唔破產,佢係咪等如叫你唔洗還?或同意你走佬?

你簽果份合約都可算不合理條款,佢咁講(告你)亦有理據.  (你簽約當日的確,無諗破產)

但係你依然可以申請破產,因為破產係個官審...同佢地告你無關,

就算告得入...佢要洗幾錢律師費,你又邊有錢還比佢?個官又可以罰你乜?

唔通坐牢?最多咪社會服務.

我估佢大你居多.(佢嚇你...未必告你)

只係你破產之前非常咁煩你...:)

作者: 老柴    時間: 1-6-2009 21:08

你可以叫佢攞封信去破產署告發你,反對你破產
作者: coca    時間: 1-6-2009 22:22
收到追數信......
作者: coca    時間: 1-6-2009 23:36
收到追數信......又打泥公司
作者: 小人物    時間: 2-6-2009 00:53
原帖由 coca 於 2009-6-1 22:22 發表
收到追數信......

收到信係正常既
唔需要理會
作者: 301    時間: 2-6-2009 10:07
原帖由 小人物 於 2009-6-2 00:53 發表

收到信係正常既
唔需要理會

啱喇,
有信係正常,大公司至有,

黑字白紙列明欠款數,
係方便你第曰報比破處主任看,
明了.
作者: coca    時間: 2-6-2009 22:28
收到律師信..話  report the case to police
作者: admin    時間: 2-6-2009 23:06
你 scan 封信上來睇下。
作者: coca    時間: 2-6-2009 23:22
點  scan...
作者: gpo4074    時間: 2-6-2009 23:30
你用手機或相機影張相.
作者: bb_q_888    時間: 3-6-2009 15:50
標題: 回復 #31 coca 的帖子
你幾時頒令?你不如是但約個律師問下...查詢係唔洗錢.

睇下佢告唔告得入你?

就算佢出律師信,我都唔係好信佢真係告你...

我朋友都試過一封律師信係好平咋,

一千幾百就出到,公司律師就更平.
作者: coca    時間: 3-6-2009 20:05
標題: 回復 #35 bb_q_888 的帖子
29 june...
作者: bb_q_888    時間: 3-6-2009 20:40
標題: 回復 #36 coca 的帖子
你欠佢地幾多尾數,其他債務又多唔多?

你自己點睇?
作者: 301    時間: 22-7-2009 23:24
原帖由 coca 於 2009-6-1 23:36 發表
收到追數信......又打泥公司

事過情遷喇.
作者: 一怒殺龍手    時間: 23-7-2009 01:32

咁你話佢知囉  我都唔止簽過一份咁既合約添

我有簽過幾間添呀  咁又點呀  你公司既合約條文

係你公司既事 你鐘意點寫就點寫  我剩係知道你公司既合約條文

並唔可以凌駕於法律之上  佢係有權響呢個灰色地帶追數

不過我就一定唔還囉 如果你覺得我有詐騙成份 我就建議你去報警囉

我可唔可以去破產 你就同我律師講啦法律部 我都有律師架

要唔要佢個電話傾下呀 總之一句唔還 有種既就拎你份合約上法庭告我

假如你敢拎你份千瘡百孔既合約上庭的話  就快D拎上庭告 等第二時有案例 睇你地點死
作者: admin    時間: 23-7-2009 02:01
原帖由 一怒殺龍手 於 2009-7-23 01:32 發表

咁你話佢知囉  我都唔止簽過一份咁既合約添

我有簽過幾間添呀  咁又點呀  你公司既合約條文

係你公司既事 你鐘意點寫就點寫  我剩係知道你公司既合約條文

並唔可以凌駕於法律之上  佢係有權響呢個灰色地帶追數
...

咁就唔好啦,最好有效力。咁我就要封發達信,戰鬥力持久信,特長信…

歡迎光臨 破產聯盟 (http://hkiva.org/) Powered by Discuz! X3